VEST-AGDER: — Jeg ønsker å utfordre systemet, sier Vidar Ose, samferdselssjef i Vest-Agder fylkeskommune.

Fædrelandsvennen har tidligere skrevet at det siden 1977 har blitt registrert 67 trafikkulykker på Langenesveien i Søgne. Siden 2006 har det vært fem dødsulykker på veien. Fire personer har omkommet på strekningen mellom Kileneset og Hellevika.

- Ikke gjort før

Onsdag vedtok Hovedutvalget for samferdsel, areal og miljø (SAM-utvalget) i Vest-Agder fylkeskommune at det skal bevilges inntil 3,5 millioner kroner til to nye fotobokser ved Kileneset.

I tillegg ønsker administrasjonen å utfordre staten på at inntektene fra boksene skal gå til Vest-Agder fylkeskommune i stedet for i statskassa, som et prøveprosjekt. Politikerne stemte også for dette forslaget onsdag.

Vidar Ose, samferdselssjef i Vest-Agder fylkeskommune. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Jeg ønsker å utfordre at det etablerte systemet, når det gjelder hvor inntektene kan tilbakeføres. Vi vil kontakte sentrale myndigheter om dette. Det kan jo hende dette til slutt blir en sak for Stortinget, sier Ose.

Brukes til tiltak

Han mener at inntektene fra de to fotoboksene på Langenesveien bør gå til trafikksikkerhetstiltak langs den samme veien.

— Der pengene tas inn, der bør de brukes, oppsummerer samferdselssjefen.

- Skal pengene brukes til å finansiere selve boksene?

— Nei, den utgiften går via budsjettet vårt. Poenget er at disse pengene skal brukes til trafikksikkerhetstiltak som gang- og sykkelveier, forbedring av sikt, belysning, autovern og så videre, sier Ose, som understreker at det er Vest-Agder fylkeskommune som eier veien, finansierer selve boksene og betaler Statens vegvesen for å drifte dem.

Han understreker at han i utgangspunktet ikke håper at de nye fotoboksene skal håve inn mye penger, da poenget med dem jo er å virke fartsdempende.

- Ny problemstilling

Jan Morgan Guttormsen er politiinspektør i Politidirektoratet. Han foreller at inntekter fra bøter, både forelegg og gebyrer, i dag havner i statskassa.

— Det er Statens innkrevingssentral som krever inn pengene, forklarer Guttormsen.

Jan Morgan Guttormsen, politiinspektør i Politidirektoratet. Foto: Aas, Erlend

— Har du hørt om liknende forslag, som Vest-Agder fylkeskommune nå forslår?

— Jeg har ikke blitt konfrontert med den type problemstillinger før. Dette er et politisk spørsmål, sier politiinspektøren.

- Ønsker ikke fotobokser

Gisle M. Saudland (Frp) er leder for SAM-utvalget. Han forteller at Frp i utgangspunktet er imot fotobokser på Langenesveien, og at partiet heller ønsker andre tiltak for å senke farten, som fartshumper eller lavere fartsgrense.

Gisle M. Saudland (Frp), leder for SAM-utvalget. Foto: Tore André Baardsen

— Når det gjelder inntektene til eventuelle fotobokser, kan jeg ikke se noe problem med at de kanaliseres tilbake til fylkeskommunen, sier han.

- Interessant problemstilling

Nikolai Astrup (H), leder for samferdselskomiteen på Stortinget, sier forslaget til Vidar Ose virker interessant.

Nikolai Astrup (H), leder for samferdselskomiteen på Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

— Det er en interessant problemstilling som vi må vurdere nærmere. Foreløpig har det ikke vært aktuelt å endre på den praksisen vi har i dag, kommenterer han.