KRISTIANSAND: Økokrim har gått inn i straffesaken mot bonden fra Åseral med en ekstra aktor i retten. Årsaken er den av tiltalen som går på faunakriminalitet.

— Økokrim valgte å gå inn med en ekstra aktor i denne saken etter at tiltalen var tatt ut fordi det ble funnet ulovlig, innførte dyr på gården. Og det er alvorlig.

Det fortalte politiadvokat Inge Svae-Grotli fra Økokrims avdeling for miljøkriminalitet da han holdt sitt innledningsforedrag i Kristiansand tingrett mandag. Han viste til at det ble funnet flere mårhunder, vaskebjørner og nesebjørner på gården. Disse dyrene ble umiddelbart avlivet, og ble senere undersøkt på Veterinærinstituttet.

Politiadvokat Inge Svae-Grotli møter som ekstra aktor i straffesaken mot bonden fra Åseal fordi Økokrim mener saken er så alvorlig. Foto: Hallgeir Oftredal

Stor trussel

— Å ha slike dyrearter her i landet er en meget stor trussel mot vår fauna og naturmangfoldet. Det er fremmede skadedyr med en stor smittespredningsfare både til andre dyr og til mennesker. I de døde dyrene fra Åseral ble det funnet parasitter som vi aldri har sett før i Norge. Det er en risiko for at etterlatenskaper fra disse dyrene kan være ved sopp- og bærplukking, sa politiadvokaten.

Han minnet om at både mårhund og vaskebjørn er svart hardføre og har god evne til å overleve i norsk natur.

— De er skadedyr og smittespredere. På grunn av alvoret i saken har Økokrim valgt å tre inn i saken, sa Svae-Grotli.

Stengte døra for politiet

Den bedrageritiltalte bonden fra Åseral stengte døra da politiet banket på hjemme på gården i november for to år siden. Dette kom fram da politiadvokat Hilde Almåsstø startet aktorates fremstilling av straffesaken mot den 47 år gamle bonden i Kristiansand tingrett mandag.

— Da det ble banket på døra og opplyst at det var politiet som sto på utsiden, stengte tiltalte døra. Men politiet klarte å ta seg inn i huset, og 47-åringen ble umiddelbart pågrepet og transportert til arresten i Kristiansand, fortalte Almåsstø.

Aktor, politiadvokat Hilde Almåsstø i samtale med tiltaltes forsvarer, advokat Jon Anders Hasle, før straffesaken mot bonden fra Åseral startet i Kristiansand tingrett mandag. Foto: Hallgeir Oftedal

Flere tjenestemenn fra politiet, representanter for fylkesmannen, Mattilsynet og Statens Naturforvaltning hadde en samordnet aksjon mot bonden fra Åseral etter at fylkesmannen hadde anmeldt bonden for bedrageri. Fylkesmannen mener at bonden har oppgitt alt for høye tapstall for sauer og geiter tatt av ulv og mener at 47-åringen fra Åseral har fått nesten 670.0000 for mye i erstatning.

Den samordnede aksjonen førte til at flere ulovlige vaskebjørner, mårhunder og nesebjørner umiddelbart ble avlivet. Bonden erkjente straffskyld for de ulovlige dyrene da straffesaken startet mandag. Han nekter for de to alvorligste tiltalepunktene om bedrageri av 670.000 kroner og for å ha utført svart arbeid for en kvart million kroner.