ÅSERAL: – Det ble funnet to amerikanske ekorn av typen chipmunk. Disse dyrene er uønsket i landet, sier landbruksdirektør Dag Petter Sødal hos Fylkesmannen i Vest-Agder.

25. september var Mattilsynet sammen med politiet på inspeksjon på gården hvor det for snart to år siden ble det funnet fire vaskebjørner, fire mårhunder og tre nesebjørner på gården til en bonde i Åseral. Bonden, en mann i 40-årene, må møte i Kristiansand tingrett den 29. oktober tiltalt for grovt bedrageri og faunakriminalitet siden alle elleve dyrene er uønsket i Norge, og derfor ble avlivet.

Men før rettssaken hadde bonden altså igjen gått til anskaffelse av ulovlige dyr. Mattilsynet tok umiddelbart hånd om de to ekornene.

– De gjorde et hastevedtak, og dyrene ble avlivet. Hva slags skadevirkninger de ville ha om de rømte ut i norsk natur er ukjent for oss, sier Sødal.

Alvorlig sak

Sødal bekrefter at dyrene ble funnet på den samme gården som de 11 ulovlige dyrene ble avlivet på i 2011. – Når Mattilsynet må avlive dyr umiddelbart med hastevedtak er det en alvorlig sak, sier han.

Tor Punsvik, viltforvalter i miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen, er bekymret over at bonden har tatt inn flere ulovlige dyr etter razziaen i 2011. – Jeg er skremt over naiviteten mange har til søte, men uønskede dyr, sier han.

Snipp og snapp

Han legger til at chipmunk er samme rase som tegneseriefigurene Snipp og Snapp.

– Denne typen dyr blir ofte fremstilt som søte og koselige i tegneserier. Men faktum er at det kan være ødeleggende for norsk natur som mulige spredere av fryktede sykdommer og parasitter vi ikke har i norsk natur i dag. På en av vaskebjørnene som ble avlivet i 2011 ble det funnet en fryktet parasitt som enkelt kunne spredd seg til norske dyr, forklarer Punsvik.

Eier lamaen

EIER FUNNET: Under en inspeksjon på en gård i Åseral den 25. september innrømmet bonden at han eier lamaen. Foto: Tipser

Under inspeksjonen på gården innrømmet bonden at det er hans lama som har rømt og går løs i Åseral. Den møtte på noen bærplukkere i begynnelsen av august, og går fortsatt løs i fjellene i Åseral.– Bonden ga uttrykk for at han ønsker å fange dyret. Han må selv finne ut om han klarer å fange den i live, eller om den må avlives, sier Punsvik.

– Men lama er et dyr som er lovlig å ha på utmarksbeite i norsk natur så lenge den har en eier. Derfor foretar miljøvernmyndighetene seg ingenting angående lamaen, sier viltforvalteren.

Lama i gårdstunet

Kristian Eiken Olsen, rovviltkontakt i Statens naturoppsyn, bor selv i Åseral. Han har selv hatt besøk av lamaen i gårdstunet sitt kort tid tilbake.– Den har gått i tunet til mange folk her oppe i dalen, inkludert mitt eget. Vi i SNO har ikke fått beskjed om å gjøre noe med lamaen. Den har grime på seg og hører hjemme et sted, så jeg håper eieren dukker opp og tar ansvar for husdyret sitt, sier Olsen.