KRISTIANSAND: Da mannskapene fra politiet, Mattilsynet, fylkesmannen i Vest-Agder og Statens Naturoppsyn ankom gården ble det funnet fire vaskebjørner, tre nesebjørner og fire mårhunder. Alle er nå avlivet.

Bonde fra Vest-Agder siktes for bedrageri og faunakriminalitet

Det skal ha vært til sammen seks vaskebjørner på gården. To av disse har stukket av. Det var trolig en av disse som tok seg fram til gården Håvestøl i Åseral, hvor den ble oppdaget 20. oktober. Denne vaskebjørnen ble avlivet av viltnemnda.

– Vi regner med at det fortsatt er en vaskebjørn på frifot, sier politiadvokat Hilde Almåsstø ved økokrimavsnittet til Agder politidistrikt.

Bonden fra Vest-Agder i 40-årene er siktet for grovt bedrageri og faunakriminalitet.

Motsatte seg varetekt

Under fengslingsmøtet i Kristiansand tingrett motsatte bonden seg varetektsfengsling. Han sa at ingen andre kan gjøre den jobben han selv utfører på gården, der utvalget av dyr er svært sammensatt og bredt. Han fortalte også at det går sauer i fjellet som må hentes inn før snøen kommer, og at ingen andre vet hvor sauene befinner seg. Disse argumentene vant han ikke fram med overfor tingrettsdommer Thom Arne Hellerslia.

I retten ble det opplyst at en veterinær så til alle dyrene på gården onsdag, og at det er sørget for avløser til å stelle dyrene.

Bedrageri

Siktelsen for grovt bedrageri er den alvorligste del av saken. Bonden fikk utbetalt nesten 670.000 i erstatning for sau og geit som var tatt av ulven. Om denne delen av siktelsen heter det i fengslingskjennelsen at «retten viser til at det er meldt et påfallende høyt tap av dyr, i prosent av besetningen, sammenlignet med hva som regnes som normaltap. Det foreligger videre flere opplysninger i saken om at siktede har samlet inn dyr etter meldingen om tap, som ikke er opplyst til fylkesmannen. Forklaringene fra vitner står på dette punktet i klar motstrid til siktedes egen forklaring om dette».

Det heter videre i fengslingskjennelsen at «retten viser i denne sammenheng til siktedes opptreden da politiet kom til gården, og som tyder på at han ønsket å skjule noe før han slapp politiet inn. Retten finner at det foreligger fare for bevisforspillelse selv om saken delvis er kjent i media».