KRISTIANSAND: Retten så helt bort fra forklaringen til den tiltalte 19-åringen og hans kompis på 25 år om at de bare opptrådte som hjelpere da 21 år gamle Tor Øyvind Vårdal Gundersen fra Mandal ble slått ned og mishandlet lørdag 8. august i fjor under Skalldyrfestivalen i Mandal. Et vitne i retten forklarte overraskende under rettssaken at han påtok seg skylden for noen av slagene og sparkene som mandalitten ble utsatt for. Dette ble gjort fordi de to tiltalte ikke skulle bli uskyldig dømt, ifølge vitnet.

Kristiansand tingrett har i lagt til grunn forklaringen fra Vårdal Gundersen og hans to kamerater. De utpekte 19-åringen som hovedmann.

Slått og sparket

Retten har i sin beskrivelse av det som skjedde blant annet anført at Vårdal Gundersen plutselig ble dyttet av en eller annen, og i det han snudde seg fikk han et par slag i ansiktet og gikk deretter i bakken. »Fornærmede selv så ikke hvem som dyttet og hvem som slo, og forklarte at det neste han husker var at han lå på bakken og holdt seg med armene over hodet. Fornærmede opplevde at det smalt og fikk slag og spark over alt. Han oppfattet at det var mer enn en som sparket».

Spark med rennefart

Ifølge kameraten til Vårdal Gundersen slo 19-åringen fornærmede med knyttet hånd i ansiktet før han gikk i bakken. Da han lå nede ble fornærmede sparket flere ganger i hodet og mage av forskjellige personer i følge kameraten. Kameraten så at 19-åringensparket fornærmede et par ganger og at den tiltalte 25-åringen sparket en rekke ganger — først mot magen og deretter mot hodet. Den andre kameraten forklarte at sparkene han så ble gjort med rennefart.

«Volden er uprovosert, fremstår som fullstendig meningsløs og har karakter av mishandling av en forsvarsløs person. Retten finner etter en konkret helhetsvurdering at straffskjerpingsregelen i straffeloven må komme til anvendelse for de to tiltalte», skriver retten.

Straffeskjerpende

Retten skriver om straffeutmålingen at «de to tiltalte skal straffes for grov vold, gjentatte spark mot hodet til fornærmede som et tilfeldig offer for de tiltaltes aggressivitet. Slik retten ser det er det bare tilfeldigheter som har gjort at fornærmede ikke har fått større skader. Den klare hovedregel for denne type straffbare handlinger er ubetinget fengsel». Retten mener det er straffeskjerpende at 19-åringen tidligere er domfelte en rekke ganger for grove, og til dels uprovosert vold.

25-åringen er også dømt for vold tidligere. Han fikk to av de ti månedene i straff som betinget fengsel. Begge de tiltalte må betale 20.000 kroner i oppreisningserstatning til Tor Øyvind Vårdal Gundersen.