— Jeg er veldig usikker på om alle klarer det. Får en av dem en tung dag, eller føret blir dårlig, er det stor sjanse for at det ikke går. Men jeg ser ikke på det som et nederlag. Her er det noen som har en såpass vei å gå når det gjelder skiferdigheter, at det kan være en stor prestasjon å bare gå halve distansen, sier Sprek-trener Jarle Ausland.

For gjennom HovdenTour skal de få dem uansett. Og målet for alle fem er fortsatt klokkeklart: Lang løype på 42 kilometer. Men, trenerne har lenge innsett at den korte løypa på 22 kilometer kan bli tøft nok for enkelte av dem.

- Tatt ting helt fra skratsj

— Iveren er stor og fremgangen merkbar. De kan stadig gå lengre på ski uten å bli trette. Men spenningen er hvordan det vil bli når de skal gå fire mil. Verken de selv eller andre må se på det som stusselig om det ender med kort løype. Det kan være en kjempeseier i seg selv, sier Arild Jørgensen.I det første Sprek-prosjektet kom alle tre seg gjennom den lange løypa, mens fjorårets fire deltakere «slapp» med kort løype ettersom været slo seg vrangt på fjellet.

I år har trenerne fått nøyaktig hva de jaktet på i søknadsprosessen: Løpere med enda mindre skierfaring.

— Nå skal vi ikke skjære alle over en kam. Men generelt er skierfaringen langt mindre enn i de foregående prosjektene, og dermed bruker de langt mer krefter på å holde balansen på ski. Dessuten virker det som om alt rundt ski og utstyr er mer nytt for dem. Vi har måttet ha opplæring i ting vi aldri har tenkt på før, som for eksempel hvordan få opp bindingen på skien og hvordan reise seg igjen etter et fall. Ting vi kanskje har tatt for gitt, har vi måttet ta helt fra skratsj, sier Ausland.

Plaget med skader

— Det var jo dette dere ønsket?

— Ja, og det er moro for oss som trenere. Det er løperne som står bak prestasjonen, men for oss trenere er det også veldig gøy og stort om vi kunne få dem rundt, sier han.

Som om ikke det er nok, har prosjektet heller ikke denne gangen vært skånet for uhell. Verst har det gått utover Vegar Jørgensen, som brakk et ribbein på en skitur. Og fortsatt strever Terje Sannarnes med ei betent tå etter gåturen på over seks timer han hadde for snart to uker siden.

Les også:

— Terjes stunt er en typisk sak der utøveren tar seg til rette uten å rådføre seg med trenerne. Det var en dumhet som han forhåpentligvis ikke må betale for dyrt for. Men tanken om å prøve ut en bevegelse over så lang tid, var god, understreker Ausland.

Kirsti H. Lindebø synes det er vanskelig å vurdere hvordan hun ligger an i forhold til målet om 42 kilometer mens Terje Sannarnes føler seg i rute.

— Jeg vil påstå at jeg er i rute til å gå 42 kilometer, så sant jeg får orden på tåa, sier Sannarnes.

— Det aner meg at jeg ikke aner hvor langt 42 kilometer er i praksis. Derfor er det litt vanskelig å uttale seg om, sier Lindebø.

Trenerne er betingede optimister

— Vi trenger de fire ukene som gjenstår, og er avhengige av fremgang. Men dette er timet. Vi vil vite mer om dette når de skal gå en lengre skitest over 2,5 timer om 14 dager, sier Arild Jørgensen.

— Målet er fortsatt at alle skal gå lang løype. Det endrer vi ikke før på før eventuelt opptil løpet. Det tror jeg heller ikke deltakerne er interessert i, sier Ausland.Og får kontant respons:

— Så sant ikke skader oppstår, eller været blir «durabelig», er ikke kort løype i mine tanker en gang. Jeg skal gjennom den lange løypa, sier Lindebø.

— Kort løype vil ikke være noen seier for meg. Jeg skal gjennom den lange. Jeg har allerede bevist overfor meg selv at jeg har evnen til å holde det gående lenge, fastslår Sannarnes.

Slik ligger Sprek-kandidatene an

Slik vurderer Jarle Ausland deltakernes status:

Even Øgrey Bransdal:

— Jeg er ikke bekymret for Even. Han har til og med en plan om å gå fort. Utfordringen blir å hjelpe ham til å disponere løpet slik at han får en god tid.

Vegar Jørgensen:

— Vegar var uheldig å brekke et ribbein, og har derfor fått gå mindre på ski enn ønsket. Men han har skiteknikken inne. Utfordringen blir å ikke åpne for hardt, slik at han holder ut lenge.

Silje Christensen

— Silje har vært smart og prioritert å gå mye på ski. Hun har dessuten bodd på Svalbard, og er vant med å være ute i vintervær. Jeg tror også hun skal komme seg greit gjennom.

Kirsti H. Lindebø

— Kirsti er i fin fremgang. Men jeg tror hun er litt avhengig av at ting går hennes vei, og da tenker jeg vind og føre og at hun får gode ski og en god start. Det blir tyngre hvis ting ikke går som planlagt, og hun begynner å tenke negativt.

Terje Sannarnes

— Jeg er mest bekymret for Terje, i alle fall nå som skaden i tåa har gjort at han har fått gått mindre på ski. Han er den som bruker mest krefter på å holde balansen. Det positive er at han er seig, og har vist at han kan holde det gående lenge. Men han har aldri beveget seg på ski så lenge, og med tyngden sin har han også knær og rygg som kan slå ham ut. Jeg håper han prioriterer å komme seg på ski. Det er han avhengig av for å spare krefter. Vi må ha en plan B på halve distansen dersom vær, vind og føre ikke spiller på lag.