— Vi har ikke tatt ut noen offisiell tropp ennå, men vi har tett kontakt med Andreas. Han er en av de som er høyaktuelle, og er svært nær en VM-plass, bekrefter Hans Falk, som legger til at heller ikke Alexander Kristoff eller Edvald Boasson Hagen har fått klarsignal til VM.

Den endelige troppen kommer i løpet av august. VM i landveissykling går i amerikanske Richmond 19.-27. september.

- Skal du sykle VM kan du ikke få beskjed en uke i forveien for å forberede deg. Du må ha god tid til å forberede deg hvis du skal gjøre det bra i VM. Derfor prater vi sammen allerede nå, sier Falk.

Hans Falk, sportssjef i sykkelforbundet, bekrefter at Vangstad har mer enn en fot i VM. Foto: NTB Scanpix

Mål

Andreas Vangstad (23) får plass til tempoetappen, etter den gode innsatsen i fjorårets U23-VM hvor han ble nummer sju på tempo. I tillegg ble han nummer to bak Boasson Hagen i NM i juni. Norge har foreløpig to plasser på denne øvelsen i VM, hvor den eneste som kan ta fra Vangstad muligheten er Reidar Borgersen (35).

— Det har vært et mål for meg etter U23-VM i fjor å få sykle i senior-VM. Det er positivt å være en av de som ligger godt an nå, sier Vangstad, som sykler for Team Sparebanken Sør, laget Thor Hushovd eier.

Kristiansanderen venter med å pakke kofferten til han får det endelige uttaket, men meddeler at han gjør seg klar.

— Etter NM har jeg trent veldig mye på tempo, så hvis jeg får sykle skal jeg stille godt forberedt. Blir det ikke sånn likevel er det uansett en god erfaring bare det å forberede seg, men det ville selvfølgelig vært kjedelig ikke å få reise, sier 23-åringen.

Bygger for fremtiden

Sportssjef i Team Sparebanken Sør, Atle Kvålsvoll, tar i mot beskjeden med jubel.

— Andreas har tatt store steg, og dette gir mye motivasjon videre. Han er ung og får masse erfaring, dette er kjempefint for Andreas, sier Kvålsvoll.

Sportssjef i Team Sparebanken Sør, Atle Kvålsvoll, er glad for at Vangstad antageligvis får sjansen. Foto: NTB Scanpix

Sykkelforbundet ser svært positivt på fremtiden til Vangstad.

— Vi har stor tro på han. Han er ung, men vi må bygge for fremtiden og da må vi gi han sjansen i VM, sier Falk. Sportssjefen tror oppladningen til Vangstad er godt planlagt.

— I helga skal han sykle flere løp i Danmark og i slutten av august er det Artic Race, så får vi se om han kanskje skal sykle et temporitt også før VM.

Imponert ekspert

TV2s sykkelekspert, Johan Kaggestad, meldte allerede tirsdag kveld på sin Twitter-bruker at Vangstad var klar for VM.

— Det er de signalene jeg har fått fra sykkelforbundet, og det synes jeg er meget fortjent. Andreas har et stort potensial, og det betyr veldig mye for han å få denne sjansen, sier Kaggestad som tror Vangstad kan klare seg godt i VM.

- Klarer han å senke skuldrene og er offensiv kan han vise seg frem, men mot kanoner som Tony Martin og Bradley Wiggins vil han nok havne fire minutter bak. Dette er først og fremst for å lære.

Johan Kaggestad, TV2-ekspert, mener det er fortjent at Vangstad får sjansen i VM. Foto: NTB Scanpix

Tour de France-fremtid

Den oppfatningen deler syklisten selv.

— Hvis jeg sykler VM har jeg ikke noe resultatmål, det blir mest for å dra erfaring med videre, sier Vangstad.

TV-kommentatoren tror også Vangstad kan bli å se i Tour de France for Thor Hushovds nye sykkellag.

- Det er ikke umulig det. Han er en veldig sterk syklist, som er god i både tempo og til å klatre. Han vil også være en god hjelperytter.

Kaggestad hyller Vangstad for profilen han er.

— Jeg tror ingen på Sørlandet er i nærheten av å være så fokusert og seriøs han er. Han er i høyeste grad et forbilde for alle unge syklister, sier Kaggestad.

Til U23-EM er Grimstad-gutten Fridtjof Røinås, som også sykler for Team Sparebanken Sør, tatt ut til fellesstarten.