KRISTIANSAND: Straffen er to år kortere enn påstanden fra statsadvokat Stina Sveier Nielsen. Sørensen ble drept etter en fest i Gimleveien, like ved brannstasjonen i Kristiansand natt til 15. juli i fjor.

LES OGSÅ: 22-åringens forsvarer: — Viktig å bli trodd

Sørensen ble skutt med en pistol kaliber 22 og senere fraktet bevisstløs på en tilhenger til Otra. Der ble han tippet i elva. Ifølge tiltalen døde Sørensen som følge av forblødning og / eller drukning.

– Retten er av den oppfatning at tiltalte har medvirket psykisk i form av sin tilstedeværelse, ved at han ikke forsøkte å stoppe [den andre pågrepnes] handlinger eller å ta avstand fra disse, samt gjennom hans samhandling med [den andre pågrepne] i den praktisk gjennomføring av transporten av Sørensen fra boligens og ned til elva. Retten finner dessuten at tiltalte fysisk har medvirket til å tippe Sørensen i elva som medførte at Sørensen druknet, heter det i dommen.

LES OGSÅ: Krever 19 års fengsel

LES OGSÅ: - Han stod og smilte med to kniver i hånda

LES OGSÅ: Innrømmer skyld i drapet på Levi Sørensen

Handlet forsettlig

Tingretten mente at det var hevet over enhver rimelig og fornuftig tvil at tiltalte handlet forsettlig. De rettspsykiatriske ekspertene konkluderte i retten med at 22-åringen ikke var psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet da drapet skjedde.

22-åringen ble funnet skyldig i medvirkning til forsettlig drap, et tilfelle av medvirkning til forsøk på forsettlig drap og et tilfelle av biltyveri.

– Retten har kommet til at drapet er begått under særdeles skjerpende omstendigheter. I vurderingen er vektlagt at drapet fremstår som utført på en bestialsk måte særlig sett hen til at Sørensen er blitt skåret over strupen på, og at man har utført tre handlinger som hver for seg er ment for å drepe Sørensen. Videre fremstår det som en ren henrettelse av en forsvarsløs person. Sørensen ble skutt i hodet mens han sov, skriver retten i dommen.

”Retten har kommet til at drapet er begått under særdeles skjerpende omstendigheter

Dom fra Kristiansand tingrett

Krenkende atferd

Retten mente videre at det var krenkende at Sørensen ble pakket inn i en laken, dratt ned flere etasjer, slengt på en tilhenger og dumper i elva. Retten mener videre at både drapet og drapsforsøket synes å være uten klart motiv.

Strafferammen på forsettlig drap er 15 år, mens strafferammen på forsettlig drap med særdeles skjerpende omstendigheter har en strafferamme på 21 år. Aktor la ned påstand om fengsel i 19 år. Retten satte straffen til fengsel i 17 år.

22-åringen må i tillegg betale hver av Sørensens foreldre 200.000 kroner. Mannen som ble forsøkt drept ble tilkjent en erstatning på 74.159 kroner og 100.000 kroner i oppreisning.

(Les mer under bildet)

Med dette våpenet ble Levi Sørensen skutt. Foto: Jon Anders Møllen

Viftet med pistol på fest

Under festen i Gimleveien fant den tiltalte 22-åringen fant fram pistolen. På et tidspunkt holdt Levi Sørensen pistolen opp mot ansiktet på den tiltalte mannen. Dette medførte sinne. ”Nå går jeg faen meg opp og dreper ham”, skal 22-åringen ha sagt.

De andre ungdommene på festen reagerte ikke på dette. Senere på kvelden forlot selskapet leiligheten og reiste inn til sentrum. Der drakk de gratis drinker på et utested. Vaktsjefen på utestedet opplevde stemningen som oppspilt, amper, men likevel god.

Sørensen og en annen mann, som senere på natta ble forsøkt drept, var tilbake i leiligheten ved midnatt. De lagde mat og satte på en film. Halvveis i filmen kom tiltalte og en annen mann hjem, som også ble pågrepet for drapet. Sørensen og det andre offeret la seg til å sove på hver sin madrass.

Skutt sovende

Etter at de hadde sovnet gikk tiltalte og den andre pågrepne mannen opp på rommet hvor de to personene sov. Ifølge dommen sto den tiltalte 22-åringen ved døra, mens den andre pågrepne mannen plasserte pistolen mot Sørensens tinning og drakk av.

Tiltalte skal videre ha instruert den andre pågrepne til å stikke den andre mannen med kniv i lungene. Han stakk og tiltalte ba ham stikke igjen. Den sovende mannen våknet og forsto alvoret. Han forsøkte å stikke av. Etter et basketak ble han stukket to ganger til.

”Avdøde må dermed ha overlevd minst flere minutter etter at skuddet falt

Overlege Bård Krossnes

Kom seg unna drapshuset

Etter å ha blitt forfulgt ut av huset klarte mannen å løpe cirka to kilometer til en kamerat i sentrum. Der fikk han tilkalt ambulanse og politi. Han ble kjørt til sykehus, hvor stikkskadene ble stripset.

I Gimleveien ble Sørensen liggende bevisstløs etter skuddet.

– Skuddskaden virker fersk, men hjernen er oppsvulmet og nå avdøde må dermed ha overlevd minst flere minutter etter at skuddet falt. Det er ikke påvist noen sikker dødsårsak i hjernen. Det er rimelig å anta at hjerneskaden har medført bevissthetstap, beskrev overlege Bård Krossnes i sin rapport under rettssaken.

22-åringen og den andre pågrepne, som senere tok livet av seg i fengsel, rullet Sørensen inn i et laken og bar ham ned til gårdsplassen. Der ble han lagt på en tilhenger og dratt til elva. Her ble Sørensen påført minst to dype knivstikk før han ble dumpet i elva.

Mener død mann skjøt

De to gjerningspersonene forlot deretter stedet. Sørensen ble funnet av tilfeldig forbipasserende ved 12.30-tiden den påfølgende dagen.

Kristiansand tingrett skriver i dommen at de ved bevisvurderingen har lagt vekt på forklaringen til offeret som klarte å stikke av. Retten festet ikke lit til 22-åringens forklaring om at han sov da drapet skjedde.

Bevisførselen gjorde at retten la til grunn at den andre pågrepne skjøt Sørensen. I retten erkjente 22-åringen straffskyld for medvirkning til forsettlig drap.