KRISTIANSAND: Svøpt i det kurdiske flagget ble kisten med Mahmoud Mohammadi båret opp til stedet der han skulle senkes i jorda. En lang rekke sørgende fulgte etter.

Mange av dem var partikamerater fra Kurdistans demokratiske parti (KDP), der 63-åringen var aktiv i mange tiår. De hadde kommet fra hele Skandinavia.

— Han var en helt for veldig mange, og svært respektert, sier Hiwa Kurdland i Kurdisk forening sør til Fædrelandsvennen.

- Skuffende

Kona (54) og en av sønnene (35) til Mohammadi ble raskt siktet for drap eller medvirkning til drap etter at de fant 63-åringen død. Etter to dager ble de løslatt.

Fredag deltok kona og sønnen i begravelsen sammen med resten av familien. Politiet bekreftet samme dag til Fædrelandsvennen at siktelsene ikke er frafalt.

— Ut fra bevissituasjonen, synes jeg det er svært skuffende, sier sønnens advokat Knut Henning Larsen til Fædrelandsvennen.

Han har tidligere uttalt at han mener sønnen og familien er sjekket ut av saken.

Ønsket å dele sorgen

Hiwa Kurdland anslår at vel 300 personer samlet seg på gravplassen ved Voie kirke. Ved graven ga familien uttrykk for at de satte pris på at så mange hadde kommet til Kristiansand.

Mahmoud Mohammadi var en kjent politiker i Kurdistans Demokratiske Parti (KDP). Fredag 26. februar ble han funnet drept i sitt hjem på Hånes. Foto: Kdpmedia

— Som man sier i Norge, sorgen blir mye mindre når man han noen å dele den med, sa en av sønnene til Mohammadi.Mahmoud Mohammadi var fra den iranske delen av Kurdistan og kom til Norge som politisk flyktning på slutten av 90-tallet. Fredag for tre uker siden ble han funnet drept i sin bolig på Hånes. Hvem som drepte ham og hva motivet kan ha vært, er fremdeles uklart.

- Må kjempe med pennen

I hjemlandet hadde han vært en kjent politiske leder og militær leder for en gruppe i de kurdiske Peshmerga-styrkene. Han fortsatte engasjementet for et fritt Kurdistan etter at han kom til Norge.

En av døtrene til Mohammadi minnet faren i en tale ved graven. Hun snakket om hvordan faren ivret for at alle de åtte barna skulle få seg utdannelse og slik jobbe for kurdiske rettigheter. Hennes budskap var at det var dette de nå måtte bruke kreftene på.

— Vi må kjempe med pennen, sa datteren ved graven.

Rundt 300 personer fulgte drapsofferet Mahmoud Mohammadi (63) til graven fredag. Foto: Sondre Steen Holvik

— Ikke info om politisk motiv

Så langt har politiet sagt svært lite om resultatene av etterforskningen, men de bekreftet tidlig at de sjekker opplysninger om at 63-åringen kan ha skaffet seg fiender gjennom politikken.

— Det har skjedd politiske drap på kurdere i Europa tidligere, og vi kan ikke utelukke at det har skjedd igjen. Men vi har ingen informasjon om dette, og avventer det politiet finner ut gjennom sin etterforskning, sier Asaad Khezri, styreleder i den norske avdelingen av Kurdistans politiske parti (KDP).

De siste ukene har partiet blitt kontaktet av en rekke bekymrede norsk-kurdiske medlemmer.

— De lurer på om det er grunn til å frykte for sin egen sikkerhet og om drapet er knyttet til politisk terror. Vi kan ikke svare på det, og må bare avvente politiets undersøkelser, sier Khezri.