— Det er ingen nye personer som har rolle som mistenkte eller siktet i saken, sier John Repstad, seksjonsleder etterforskning i Agder-politiet til Fædrelandsvennen torsdag ettermiddag.

Sist fredag kveld ble kurdiske Mahmoud Mohammadi (63) funnet død i boligen sin på Hånes i Kristiansand. Kona (54) og sønnen (35) ble samme natt avhørt som vitner, og deretter siktet for drap eller medvirkning til drap. Etter to dager i politiets varetekt ble begge løslattmandag ettermiddag.

Finn Abrahamsen jobbet 36 år i politiet før han begynte som privatetterforsker i 2007. Foto: Sondre Steen Holvik

— Løslatelsen av de siktede har endret bildet. Det politiske elementetgjør heller ikke saken noe lettere. Det betyr ikke at drapet forblir uoppklart, men det kan ta lang tid. Det er en krevende situasjon for politiet, sier privatetterforsker Finn Abrahamsen til Fædrelandsvennen.

- Må undersøke det politiske

63-åringen var opprinnelig fra Iran, og mangeårige medlem av Kurdistans demokratiske parti (KDP). Sønnen og konas forsvarere, Knut Henning Larsen og Christian Faye Ree, har begge pekt engasjementet hans som etmulig drapsmotiv. Flere kilder i det kurdiske miljøet mener også Mohammadis fortid som militær Peshmerga-leder kan kobles til drapet.

Seksjonsleder John Repstad bekrefter at de fortsatt etterforsker dette sporet.

— Politiet er nødt til å undersøke dette nærmere, selv om de skulle mene at det ikke er noe politisk som ligger bak, sier Abrahamsen

- Hadde skjellig grunn

Forsvarene mener at det ikke lenger er grunn til å mistenke kona og sønnen. Men siktelsene mot dem er ikke frafalt.

— Det må være en grunn til at de ble siktet. Du blir ikke siktet bare ved å oppholde deg i et rom. Bakgrunnen for siktelsen kan være funn på åstedet, eller annen informasjon som politiet har fått tilgang til. Det kan dreie seg om hvordan politiet har lest åstedet, eller hvordan de har oppfattet disse to. Det må ha vært skjellig grunn til mistanke, men det betyr jo ikke at de er skyldige, sier Abrahamsen.

Politiet har utalt at 63-åringen ble funnet død rett rundt klokken 23 fredag og at de siktede var ved bopel da politiet kom til stedet. Utover det er flere spørsmål ubesvarte: Hvem meldte fra til politiet? Hva slags skader hadde den drepte? Hva var dødsårsaken? Og hva var drapsvåpenet?

Ingen uløste drap i Agder

— Slik saken har utviklet seg må politiet jobbe bredt. De må kartlegge hva som har skjedd den siste tiden, hvert fall det siste året. Er det noen som hatt en konflikt med avdøde? Politiet sitter nå på alt av teledata og kommunikasjon og vil gå nøye gjennom dette. Politiet undersøker også den dreptes datamaskin, hvis han hadde en, sier Abrahamsen.

Politiet i Agder har satt av store ressurser til etterforskningen. Kripos bistår analysen av innhentet materiale. Også PST bistår rutinemessig.

Ifølge en oversikt fra VG er 34 norske drap siden 1990 ikke oppklart. Oslo politidistrikt har flest uløste drapssaker. Agder politidistrikt har ingen.