— Når været er på sitt flotteste, er Sesilåmi det fineste skirennet jeg går. Men når du får det som i fjor, ja da er det det verste. Sesilåmi har en enorm spennvidde, men slik det ser ut nå tror jeg det blir årets fineste skirenn, sier Audun Laugaland - som i år går sitt tiende Sesilåmi.

Og i år tyder alt på det blir drømmeforhold.

Rogalendingen, som rykket fra og ledet Vasaloppet nesten helt inn til oppløpet i fjor, har lang erfaring i å gå langløp. Han deltar i samtlige i den internasjonale langløpsserien, Ski Classics, og ender trolig på totalt 11-12 langløp denne sesongen. Likevel er det ingen som kan måle seg med Sesilåmi — når været er på sitt flotteste.

Sinnes har sju seirer

— Sesilåmi er for meg et bredt spekter av natur. Oppe på fjellet er det skikkelig snaufjell uten et tre i synet, bare vidder. Jeg er vokst opp med tilgang til dette, men når du i tillegg kan kombinere det med ski og konkurranse, er det utrolig flott, sier Team LeasePlan Go-løperen.

Til tross for at han på gode dager hevder seg helt i toppen i Ski Classics, står han likevel med bare én seier på ni starter i Sesilåmi - og den måtte han i tillegg dele med den store Sesilåmi-kongen, Svein Tore Sinnes, som har vunnet alle sine sju starter.

Så flott har det vært oppe på Setesdalsheiene tidligere denne uka, og høyst sannsynlig blir det også slik på lørdag. Foto: Merete Austad

Tonstad-gutten skryter også av Sesilåmi.— De som ikke deltar går glipp av en kjempefin tur. Jeg har sett bilder fra fjellet, og tror aldri før jeg har sett så mye snø, sier Sinnes.

- Flere renn sliter

Han liker dårlig at Sesilåmi har mistet litt av taket på sørlendinger og rogalendinger. På det meste har rennet hatt 2800 påmeldinger, og det er ikke lenge siden det samlet over 2000 hvert år. Torsdag formiddag var det 942 påmeldte etter et påmeldingsrush de siste dagene da folk hadde fått se værmeldingen.

— Jeg har en viss forståelse for det i og med at rennet ble avlyst for to år siden, og forholdene var blytunge i fjor. Men jeg håper at folk kan se at det blir et kjempefint renn i år, og at det kan gi mersmak. Når det er sagt, tror jeg ikke interessen blant nordmenn for å gå skirenn er like stor som den var. Det er ikke bare Sesilåmi som sliter, og de har dessuten fått konkurranse, sier Sinnes.

— Trenden er litt trist. Avlysninger og dårlig vær skremmer folk, og organisatorisk er det heller ikke det enkleste rennet med start og mål på to vidt forskjellige steder. Men jeg tror dette fort kan snu, og at tallet bikker over 1500 igjen, sier Laugaland.

Joar Thele stiller også

Han går for seier, men møter som nevnt tøff konkurranse i både Sinnes og Joar Thele, den tidligere padleren fra Flekkefjord som har gjort skiløper av seg - og som også deltar i Ski Classics.

I sitt tiende Sesilåmi går Audun Laugaland for å slå Svein Tore Sinnes i hans favorittrenn for aller første gang. Foto: sesilåmi

— Thele er sterk, han også, men jeg ser på Sinnes som enda tøffere. Men i år har jeg plan om å ta seieren, sier Laugaland.Han går høyst sannsynlig med smøring mens Sinnes - som alltid - går på blanke ski.

— Målet er å vinne, men det blir verre og verre for hvert år. Men blir det spurtduell, er det ikke snakk om å be om at vi skal gå likt over mål, understreker Sesilåmi-favoritten.

Sinnes går for sin egen fremtid

Svein Tore Sinnes håper årets sesong er hans siste uten et team i ryggen.

— Jeg går på en måte for min egen fremtid, sier Sinnes.

I likhet med Geir Ludvig Aasen Ouren har han stått på egne bein etter at sponsoren til deres gamle lag, Team Npro, trakk seg i fjor sommer. Dermed har han måttet gjøre hele jobben selv, og resultatene har blitt litt deretter.

— Jeg føler at jeg har mer inne enn det jeg har fått vist i år, sier 35-åringen - som søndag ble nummer 42 i Vasaloppet.

— Jeg hadde ikke optimale ski, og hadde det fryktelig tungt periodevis. Men jeg gikk det jeg var mann for, og var bare ikke bedre, sier Sinnes.

— Hva tror du skal til for å få et lag?

— Det blir vanskelig når det er så mange som går fort, og jeg ikke akkurat blir yngre. Jeg må prøve å gå gode skirenn, og så får vi gjøre opp status etterpå, sier Sinnes - som har Birken og Årefjellsloppet som store mål i sesongavslutningen.