— Dette var tungt. Det er det verste jeg har vært med på i løpet av mine 15 år som deltaker i Sesilåmi, forteller Øyvind Uppstad fra Valle.

— Var det forsvarlig å gjennomføre rennet?

— Nei, egentlig ikke. Dette ble litt for tøft. Man må virkelig være i god form for å gjennomføre dette, forteller Uppstad.

Han deltok sammen med datteren Elin på 14 år, som gikk for første gang og var en av de yngste deltakerne i rennet. Hun kom i mål på tre timer og 59 minutter. — Dette var helt forferdelig. Det var umulig å se på grunn av mye vind og snø, så jeg måtte bare satse på å gå etter de foran meg. Men jeg kom i mål, så jeg er fornøyd, forteller hun om på spørsmål om hvordan hennes første Sesilåmi-deltakelse var.

Fra morgenen av var det rolig i målområdet i Sirdal, men fra 12-tiden blåste det opp og begynte å snø, som etter hvert ble til regn.

- Full kontroll

Teknisk delegert Geir Dalvik hadde folk ute i løypa som sjekket forholdene tidlig lørdag morgen. De var klar over at det var meldt dårlig vær utover dagen, men vurderte det som forsvarlig å gjennomføre løpet. Den konklusjonen sto han ved i 13-tiden, mens løperne var på vei mot mål.

— Det er klart været forandret seg veldig. Men de fleste jeg har snakket med synes det er forsvarlig, og det synes vi også. Men vi har mye folk i løypene og varme anlegg på fjellet, så vi har full kontroll. Jeg har ikke forandret mening om at det var riktig å gå, forteller Dalvik.

Deltakere fraktet i scooter

I 14-tiden på lørdag kunne rennleder Venke Tjørhom fortelle at en del løpere hadde brutt oppe på fjellet. Disse løperne ble fraktet i scooter til nærmeste varme hus, før de fikk skyss med buss derfra. Hun hadde ikke hørt om noen ulykker.

— Slik situasjonen var i morges synes jeg vi gjorde en riktig beslutning. Men vi hadde ikke forventet at været skulle bli så galt som dette. Det er selvfølgelig ikke morsomt slik det har blitt, forteller rennlederen.

Hun er forberedt på at det vil komme kritikk for at løpet ble gjennomført.

— Men det ville kommet kritikk hvis vi avlyste også. Nå får vi kritikk for at vi startet, og den kritikken må vi bare ta, sier hun.

- Helt på grensen

Flekkefjæringen Ove Andersen feiret 62-årsdagen sin i fjellet i dag, og kom i mål på ca 7 timer.

— Jeg synes det gikk helt greit for min egen del, spesielt med tanke på hvordan forholdene var. Det var ganske tøft oppe på fjellet, og man kunne få problemer hvis man ikke var godt nok kledd. Jeg frøs på beina og fingrene, men det gikk greit for min del.

— Var det en rett avgjørelse av juryen å gjennomføre løpet?

— Det er vanskelig å si. Jeg føler det er helt på grensen. Egentlig hadde jeg ikke trodd vi skulle få gå da jeg så værmeldingen. Det var fint her i mål, men oppe på toppen var det rimelig tøft. Men jeg er glad det ikke ble avlyst.Det hadde vært nedtur å gå den alternative løypen på 24 kilometer, så jeg er fornøyd, smilte bursdagsbarnet.

Gjengangsmelodien er at det var «på grensen» på gjennomføre løpet.

- Forsvarlig å gjennomføre

Øystein Vesterhus fra Kristiansand vant klasse 66-70 år. Han skulle egentlig gå Birkebeinerrennet forrige helg, som ble avlyst. Han var fornøyd med at lørdagens løp ble gjennomført.

— Hvis man kler seg godt går det bra. Vi hadde mye medvind, så det var ikke helt vilt. Jeg synes det var forsvarlig å gjennomføre, men det er min mening, forteller Vesterhus.

Han har gått Sesilåmi over 20 ganger tidligere, men hadde ikke forventet å gå helt til topps i klassen sin.

— Dette var overraskende. Det var sikkert en del av de beste som ikke stilte til start, smiler kristiansanderen.