De som brøt rennet ble fraktet i snøscooter fra fjellet til start— eller målområdet.

— Det ble nok en tøff tur nedover med scooter for enkelte av løperne på grunn av været. Men vi pakket dem inn i ulltepper så godt vi kunne, og hyttefolk og frivillige gjorde en formidabel innsats for å frakte dem ned fra fjellet, forteller Gro Tove Frafjord, leder av hovedkomiteen i Sesilåmi.

Hun anslår at det vanligvis er 10-20 løpere som må bryte turrennet.

Lørdag morgen var det fint vær og arrangøren valgte å gjennomføre løpet som planlagt. Men utover formiddagen ble det både mye vind og nedbør, som altså sørget for at mange måtte bryte.

Verste på 15 år

Og det ble en ekstra tung tur for dem som kom seg i mål. Det fikk Øyvind Uppstad og hans 14 år gamle datter Elin merke på kroppen.

— Dette var tungt. Det er det verste jeg har vært med på i løpet av mine 15 år som deltaker i Sesilåmi, forteller Øyvind Uppstad fra Valle.

- Var det forsvarlig å gjennomføre rennet?

— Nei, egentlig ikke. Dette ble litt for tøft. Man må virkelig være i god form for å gjennomføre dette, forteller Uppstad.

Datteren Elin gikk for første gang og var en av de yngste deltakerne i rennet. Hun kom i mål som femte beste dame på tre timer og 59 minutter.

— Dette var helt forferdelig. Det var umulig å se på grunn av mye vind og snø, så jeg måtte bare satse på å gå etter de foran meg. Men jeg kom i mål, så jeg er fornøyd, forteller hun om på spørsmål om hvordan hennes første Sesilåmi-deltakelse var.

Fornøyd med arrangementet

De fleste av deltakerne Fædrelandsvennen snakket med mente det var på helt på grensen til forsvarlig å gjennomføre løpet slik som været ble. Søndag kunne Frafjord fortelle at det ikke hadde vært noen alvorlige skader, og at arrangøren bare hadde fått positive tilbakemeldinger.

— Jeg synes arrangementet gikk veldig greit, selv om det var tøffe forhold. Men alle løperne som har gitt tilbakemelding er glade for at vi valgte å gjennomføre. Noen var nok litt dårlig forberedt og ikke minst dårlig kledd. Det er ikke for moro skyld vi sier at løperne må ha varmt tøy i sekken, sier Frafjord.

- Ikke morsomt

På lørdag fortalte rennleder Venke Tjørhom at hun er forberedt på at det vil komme kritikk for at løpet ble gjennomført.

— Men det ville kommet kritikk hvis vi avlyste også. Nå får vi kritikk for at vi startet, og den kritikken må vi bare ta, sier hun.

Arrangøren hadde folk som rapporterte fra løypa grytidlig på lørdag. Rapportene var gode, og ifølge teknisk delegert Geir Dalvik var han aldri i tvil om at det var riktig å gjennomføre løpet som planlagt.

— Slik situasjonen var i morges synes jeg vi gjorde en riktig beslutning. Men vi hadde ikke forventet at været skulle bli så galt som dette. Det er selvfølgelig ikke morsomt slik det har blitt, fortalte rennleder Tjørhom lørdag formiddag.

Øystein Vesterhus fra Kristiansand var i alle fall fornøyd med at lørdagens løp ble gjennomført.

— Hvis man kler seg godt går det bra. Vi hadde mye medvind, så det var ikke helt vilt. Jeg synes det var forsvarlig å gjennomføre, forteller Vesterhus.

Nedadgående deltakertall

I 2011 hadde Sesilåmi rekordmange 2160 deltakere. I år var det omtrent 1250 påmeldte, men enda færre som stilte til start.

-I 2011 hadde vi rekorddeltakelse, masse snø og knallbra vær. Men jeg tror årsaken er sammensatt. I fjor hadde vi 1700 påmeldte og måtte avlyse. I tillegg er det ikke alltid det klaffer i forhold til andre renn som går omtrent samtidig, sier Gro Tove Frafjord i Sesilåmi.

HovdenTour ble arrangert for første gang i 2012, og har hatt en god stigning i deltakertallet siden den gang, samtidig som Sesilåmi har fått mindre deltakere. Men Frafjord tror ikke det er slik at HovdenTour går utover deltakelsen i Sesilåmi. Hun håper på flere deltakere neste år.

-Deltakertallet var litt lavt i år. Men nå fikk folk se at vi ikke avlyser uten at vi er nødt. Jeg håper det kommer mange flere til neste år, forteller hun.