KRISTIANSAND: – Dette er de første lekkasjer i sitt slag her til lands. Det kan selvfølgelig være at det har skjedd tidligere, men det har ikke vært offentlig kjent. Vi har vært borte i saker hvor papirjournaler har havnet på avveie på for eksempel søppelfyllinger, men dette er noe helt annet, sier Lottelise Folge.

Hun er nyhetsredaktør for Dagens Medisin, en uavhengig nyhetsavis for helsevesenet. Folge har jobbet med fagfeltet i 11 år.

Mangler kontroll

– Helseforetakene har ikke kontroll med den sensitive informasjonen og de er faktisk ikke selv klar over det. Fædrelandsvennens avsløringer er tankevekkende, sier Folge.

Datatilsynet har heller ikke vært borti lignende tilfeller.

– Dette er alvorlig. Sykehusene må ta høyde for at ting kan gå galt. Jeg er ikke forbauset over at dette skjer, sier Georg Apenes, direktør for Datatilsynet.

Han håper sykehusene lærer av denne feilen, og at de endrer rutinene for å unngå at lignende skal skje i fremtiden.

Avviksmelding

– Vi avventer en avviksmelding før vi bestemmer oss for videre fremgangsmåte, sier seniorrådgiver i Datatilsynet, Cecilie Rønnevik.

Sykehusene er pliktig til å melde avvik til Datatilsynet. Her skal de redegjøre for hva som har skjedd, hvordan det er meldt og hvilke egne tiltak de har satt i verk for å hindre at det skjer igjen.

– Jeg kan bekrefte at vi har vært i kontakt med Datatilsynet og at vi vil følge det opp slik vi skal, sier Jan Roger Olsen, administrerende direktør ved Sørlandet sykehus.

Tilsynssak

Denne uken avslørte Fædrelandsvennen at Sørlandet sykehus har lekket sensitiv pasientinformasjon på nettet. Fylkeslege i Vest-Agder, Kristian Hagestad, og Helsetilsynet har opprettet tilsynssak mot sykehuset. I tilsynsbrevet, som ble sendt tirsdag, bes sykehuset redegjøre for om de har vært i kontakt med politi og Datatilsynet.

– Vi har ikke kontaktet politiet, og vi kommer heller ikke til å gjøre det, sier sykehusdirektør Olsen.

Fylkeslege Hagestad har tidligere signalisert at Helsetilsynet vil vurdere å be politiet etterforske saken, dersom sykehuset ikke selv gjør det.

– Vi ser det ikke som vår oppgave å informere politiet. Kontakten med Datatilsynet vil vi redegjøre for overfor Helsetilsynet i Vest-Agder innen svarfristen fredag, sier direktør Olsen.

Fylkeslegen ønsker ikke å foreta saksbehandling før han har lest svarbrevet fra sykehuset.

For tidlig

– Når vi har fått svaret vil vi sette oss ned og vurdere hva vi skal gjøre videre. Vi har heldigvis dyktige jurister og andre fagpersoner på huset. Hvorvidt det blir en politianmeldelse, vil vi bestemme oss for over helgen, sier Kristian Hagestad.

Han understreker at det er svært alvorlig at sykehuset har lekket denne informasjonen på internett. Lekkasjen kan være brudd på både personalhelsetjeneste— og spesialisthelsetjenesteloven. En eventuell formell reaksjon kan komme både mot enkeltpersoner og mot helseforetaket.