KRISTIANSAND: Navn og diagnose på 228 pasienter ved Sørlandet sykehus har vært tilgjengelig på internett som kopier via søkemotoren Google i mange uker, selv etter at sykehuset for noen dager siden fjernet listene fra sine nettsider. Ved 16-tiden i ettermiddag ble den siste listen, som inneholdt navn på 146 kikhoste-pasienter, tatt bort av Google. Noen timer tidligere ble den første listen over 82 svineinfluensa-smittede pasienter borte.

— Å, det var fantastisk, sier informasjonsrådgiver Rune Jonassen ved Sørlandet sykehus i Kristiansand når fvn.no overbringer nyheten rett etter klokken 16. Et par timer tidligere fortalte han til fvn.no at han satt og oppdaterte søket hos Google hver tiende minutt for å se om listen ble fjernet. Han er godt fornøyd med at informasjonen nå er borte.

— Google i Norge har gjort en spesiell service for oss. I utgangspunktet tar det uker å gjøre noe sånt, men Google i Norge har stått på for oss mot hovedkontoret i California, roser Jonassen.

I går skrev fvn.no at listene kan bli liggende på nett i flere dager, men nå er det altså klart at det gikk raskere enn fryktet å fjerne dem.

Kreftdiagnose lå på Helsedirektoratets nettside

Har trålet andre søkemotorer

Jonassen sier at sykehuset har lett på internett for å finne ut om listene har eksistert som kopier hos flere søkemotorer enn Google.

— Vi har gått igjennom andre søkemotorer og ikke funnet noe. Men vi kan ikke garantere at listene ikke finnes andre steder. Det finnes veldig mange søkemotorer, også kan det for eksempel ha vært folk som har lastet de ned, sier han.

Nå fortsetter arbeidet med å utforme en rapport om hendelsen til Helsetilsynet og Datatilsynet. I tillegg har sykehuset begynt å utforme brevene med unnskyldning som skal sendes til de 288 berørte pasientene og deres pårørende.

Har ikke vært i kontakt med politiet

Fædrelandsvennen skrev mandag at fylkeslege Kristian Hagestad vurderte å politianmelde sykehuset.

— Det er en av tingene vi har som mulighet. Men jeg avventer tilbakemelding fra sykehuset innen utløpet av fredag, sier Hagestad onsdag kveld.

- Har dere vært i kontakt med politiet?

— Vi har vært i kontakt med Datatilsynet og Helsetilsynet. Ellers har vi hatt fullt fokus på å begrense skadene og fjerne listene, svarer Rune Jonassen.

- Hva synes du om at Hagestad vurderer å gå til politiet?

— Hvis fylkeslegen tar kontakt med politiet, er det opp til ham, svarer Jonassen, som for øvrig henviser til sykehusdirektøren for spørmål om dette temaet.

Han legger imidlertid til at sykehuset kommer til å vurdere å kontakte politiet.