KRISTIANSAND: – Det må kjøres en ny indeksering. Det er ikke bare å trykke på en knapp, og så er all informasjonen borte, sier sjef for søkemotoren Google i Norge, Jan Grønbech.

Det er via deres søketjeneste at hvem som helst kan lese taushetsbelagt informasjon om 228 sørlendinger som er testet for svineinfluensa og kikhoste den siste tiden.

– Høyeste prioritet

Den sensitive informasjon var egentlig lagt på nettet som et vedlagt regneark på Sørlandet sykehus sin hjemmeside. For at søk skal gå hurtig, så lager Google midlertidige filer. Det er disse sporene som fremdeles ligger igjen, og som er fullt lesbare.

– Vanligvis går det et par dager før dette forsvinner, men vi har gitt saken høyeste prioritet. Jeg vil bli overrasket om det ikke er borte i løpet av onsdagen, sier Grønbech.

Han forteller at det er hovedkontoret, som er lokalisert i California i USA, som jobber med saken.

– Kontoret betjener henvendelser fra hele verden. Det er nok ikke bare i Norge at sensitiv informasjon må fjernes. Men som sagt, dette har høy prioritet hos oss. Vi synes ikke dette er noe hyggelig, sier han. .

Sensitiv informasjon

I tirsdagens papirutgave av Fædrelandsvennen ble det avslørt at personlige opplysninger, blant annet personnummer og diagnose, om 82 svineinfluensasmittede personer har vært tilgjengelig på internett. Nå viser det seg at en liste over 146 pasienter som i de første månedene av dette året har vært smittet av kikhoste også har vært tilgjengelig for allmennheten.

– Dette er svært alvorlig, og saken er nok en vekker for noen og en hver. Det viser hvor lett det kan være å få publisert noe på nettet, men samtidig at det kan være svært så vanskelig å få det fjernet igjen, sier fylkeslege i Vest-Agder, Kristian Hagestad.

På listene kunne man lese sensitiv pasientinformasjon, personnummer og informasjon om partner og familie.

Sjokkerende

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Dette er sjokkerende, sa Astrid Brokka Kveven (24) da hun ble kjent med «sykehustabben».

Hun er en av de 82 personene på den ene lista, som er en oversikt over sørlendinger som er testet for svineinfluensa. 24-åringen ble smittet på en ferietur til Kypros i sommer.

– Sykehuset må ha hatt altfor dårlige rutiner når slikt kan skje, sier Brokka Kveven.