MANDAL: – Vi var på feil sted til feil tid, sier tyskeren – sterkt preget av ulykken som skjedde fredag formiddag.

Han overlevde så vidt.

– At jeg står her nå skyldes en ting: At jeg hadde på overlevelsesdrakt. Ellers hadde også jeg frosset til døde, sier Lavetti.

Overlevelsesdrakten hadde han med seg fra Tyskland, en drakt han lenge har brukt i båt. Hans to kamerater hadde redningsvester på, og det ble for kaldt i møte med havet som bare holdt seks grader.

Fædrelandsvennen møter Lavetti i hytta de har leid hos en privatperson fem år på rad i Kilen, noen hundre meter før Skjernøybroa i Mandal.

Hendelsesforløpet

Han vil først ikke snakke med oss fordi tyske medier har skrevet usannheter om ulykken. Men etter å ha forvisset seg om at vi har skjønt hendelsesforløpet vil han likevel fortelle hva som skjedde.

Han og de to kameratene hadde dratt ut på morgenen fra Kilen. Samboeren til en av de omkomne ble igjen i hytta. De la segtil ro rett nord for Ryvingen for å fiske.

– Vi hadde fisket en stund da en stor bølge kom helt overraskende på oss. Den fylte halve båten på et blunk, forteller han.

De fikk raskt startet motoren på snekka samtidig som de prøvde å øse båten for vann.

– Men før vi kom oss unna kom det tre store bølger rett etter hverandre som fylte båten, sier han.

Til bunns

Den gikk til bunns på svært kort tid, og de tre lå i vannet.

– Vi ble skilt fra hverandre umiddelbart. Det var bølger og stor strøm i området, så det var håpløst å holde sammen, sier han.

Selv ble han liggende på ryggen i overlevelsesdrakten.

– Det ble fort veldig kaldt. Jeg forsøkte å padle mot land, og holdt på i kanskje 40 minutter. Men da var hendene for numne til å klare mer. Etter hvert svimte jeg av, sier Lavetti.

Han anslår at han lå i vannet i rundt to timer før han ble plukket opp av noen tsjekkiske fiskere.

Han er dypt takknemlig for at han ble funnet.

– Det var nok ikke mye om å gjøre før jeg hadde frosset i hjel, sier Lavetti.

Fysisk har han kommet seg bra etter hendelsen.

Tre timers avhør

Da Fædrelandsvennen møter ham, er Lavetti akkurat ferdig med et tre timers langt avhør hos politiet. På hytta har han fått besøk av to personer fra Tyskland som skal hjelpe ham gjennom disse dagene.

Samboeren til den omkomne er reist hjem.

Han forteller at han skal tilbake til Tyskland lørdag, og at han kanskje innen den tid skal lete etter båten som så langt ikke er funnet. Gjennom mandag forsøkte mannskapet på redningsskøyta Hvaler å finne den.

– Jeg tror jeg vet hvor den er, sier Lavetti.