Ulykke ryvingen3.jpg Foto: Torstein Øen
En dykkerbil er på plass på Tregde. Foto: Torstein Øen
Politiet er her på plass utenfor feriesenteret på Tregde. Foto: Torstein Øen

SISTE: — Tilstanden til de to som er sendt til Oslo er uavklart. Når det gjelder tilstanden til vedkommende som er i Kristiansand er den noe stabil, opplyser poltistasjonssjef i Mandal, Bjart Gabrielsen, til Fædrelandsvennen.

MANDAL: Ifølge politistasjonssjefen leier en tysk gruppe på fire personer en privat hytte på innsiden av Skjernøya i Mandal. De er på fiskeferie i Norge, får Fædrelandsvennen opplyst.

— Vi holder nå på med å avslutte leteaksjonen. Årsaken er at politiet har klart å identifisere utleier av båt og hytte, og har dermed oversikt over gruppen, sa Gabrielsen til Fædrelandsvennen kvart på tre.

Avventer avhør

En av de fire tyskerne var igjen på hytta da de tre andre dro ut på fisketur og fikk problemer. Politiet er fredag ettermiddag på vei til hytta for å avhøre den pårørende.

— De tre som er plukket opp fra sjøen, er tyskere i 40 og 50-årene, opplyser Gabrielsen.

Årsaken til ulykken er fremdeles ukjent, og politistasjonssjefen forteller til Fædrelandsvennen at politiet må vente med avhørene av de involverte til tilstanden deres er bedre.

— De er ikke tilsnakkendes noen av de. Så vi må avvente situasjonen, slik at vi kan snakke med en av de involverte for å høre hva som har skjedd, sier Gabrielsen til Fædrelandsvennen like etter halv fem.

Ifølge Sørlandet sykehus hadde mannen som er innlagt i Kristiansand fredag ettermiddag status som livstruende skadet. De andre to er sendt til Oslo universitetssykehus.

Søket avsluttet

Like etter klokken halv tre opplyste politiet i presseloggen at søket var avsluttet. Politiet søkte lenge etter flere personer ettersom de ikke visste hvor mange personer som var ute i båten.

— Personalia på tre personer er oppgitt av den ene personen som er funnet i sjøen. Alle tre er dermed funnet, skrev operasjonsleder Frank Solås i presseloggen.

Den første personen ble funnet bevisstløs ved Ryvingen fyr. En stund senere ble ytterligere en mann funnet, halvannen kilometer unna. Like før klokken 12 opplyste Gabrielsen til Fædrelandsvennen at en tredje person ble funnet i sjøen.

Ifølge Solås er to av mennene fløyet til sykehuset i Oslo, mens en fremdeles befinner seg i Kristiansand.

Kritisk tilstand

Etter at de tre mennene var brakt på land og fløyet til sykehuset, ble det opplyst at tilstanden til samtlige var kritisk.

— Det jobbes på sykehuset med livbergende førstehjelp, opplyste redningsleder Bjørn Jarle Åmli ved Hovedredningssentralen til Fædrelandsvennen like før klokken halv to.

Politiet opplyste klokken 12.09 at det var tsjekkiske fiskere som plukket opp mannen fra sjøen da de fisket på innsiden av Ryvingen fyr.

— En person er plukket opp av sjøen av tilfeldig forbipasserende. Vedkommende var i særdeles dårlig tilstand og er brakt til sykehus, sa redningsleder Edvard Middleton ved Hovedredningssentralen til Fædrelandsvennen klokken 11.50. Søket pågikk for fullt i flere tilmer ettersom politiet og redningspersonellet ikke klarte å identifisere hvem som hadde leid ut båtene til de involverte personene.

Båten er ikke funnet ennå. Fædrelandsvennen fikk tidlig opplyst ved Tregde feriesenter at de som ble funnet ikke hadde brukt noen av senterets båter.

En stund etter at søket ble startet ble det funnet en tysk mobiltelefon.

Politistasjonssjef Bjart Gabrielsen ved Tregde feriesenter fredag ettermiddag. Foto: Torstein Øen

— I særdeles dårlig tilstand

— En person er plukket opp av sjøen av tilfeldig forbipasserende. Vedkommende var i særdeles dårlig tilstand og er brakt til sykehus, sa redningsleder Edvard Middleton ved Hovedredningssentralen til Fædrelandsvennen klokken 11.50. Han la til at det var en svært uoversiktelig situasjon på det tidspunktet.

Søkeområdet ble konsentrert om området mellom Tregde og Ryvingen fyr.

— Vi har også en båt som kjører litt innover i Oddfjorden, sa Csaba Lango på redningsskøyta Ægir til Fædrelandsvennen klokken 12.28. Da var Ægir fortsatt ikke kommet frem til søkeområdet.

Vet du noe om saken? Kontakt Fædrelandsvennen på telefon/sms/mms til 03811 eller epost tips@fvn.no!

KART: Følg båttrafikken live

Det er foreløpig uklart hvordan personene har havnet i sjøen.

Sea King-helikopter, legehelikopter, fly fra Kystverket, redningsskøyter, frivillige samt nødetater deltok i redningsaksjonen.

Ambulanse står i beredskap ved Tregde feriesenter, hvor den første personen ble tatt inn. Foto: Torstein Øen

Redningsskøyta Hvaler deltok i søket. Også redningsskøyta Ægir ble kalt til stedet, men måtte kjøre fra Lindesnes.

Politiet ble varslet om saken klokken 10.50 fredag.