MANDAL: – Samtidig var tragedien på fredag et rent uhell. Det kunne ha skjedd hvem som helst. Når havet bryter på den måten og det brått kommer store bølger er det overraskende uansett hvem som er ute i båt, sier de to.

Bare knappe tre år har gått siden fire dansker druknet sørøst for Skjernøya. De var totalt seks personer i en åpen båt på 16 fot. Ingen brukte redningsvest.

De tre tyskerne brukte alle redningsutstyr fredag. Vedkommende som overlevde hadde i tillegg overlevelsesdrakt. En stor bølge fylte delvis den 20 fot stor snekka, før to nye bølger fylte den helt. Dermed sank båten til bunns.

Detaljkunnskaper

På kaia på Skjernøya går selvsagt praten om at Mandal igjen har opplevd en forferdelig ulykke. – Men en slik type ulykke er vanskelig å unngå. Da må du ha detaljkunnskap om bunnforholdene, sier de to.

Med det mener de at bølgene topper seg på spesielt grunne forhold, for eksempel der det er undervannskjær. – Det kan ha skjedd i dette tilfellet der de tre ble overrasket av en spesielt stor bølge, sier de to.

Det blåste stiv kuling fredag, men sikten var god.

– Det var ikke et spesielt problematisk vær å dra ut i, særlig ikke for så sjøvante folk som dette, sier de to.

Ivaretar sikkerheten

De er oppvokst på øya, og Herman Syvertsen forteller at det er svært mange år siden lokalkjente har omkommet til sjøs. – På slutten av 1800-tallet opplevde min bestemor å miste både sin far og to brødre til sjøs. I 1928 var det en ulykke der to fra øya druknet, sier han.

Per Syvertsen har vært i redningsselskapet i mange år – de fleste på redningsskøyter på Sørlandet. Han mener folk stort sett ivaretar egen sikkerhet på en god måte.

– Likevel er det alltid noen uerfarne som bør advares om forholdene, og at været skifter raskt, sier han.

Høy kvalitet

Det er politistasjonssjef i Mandal Bjart Gabrielsen helt enig i. – Min opplevelse er at båtutleierne gir informasjon av høy kvalitet til de som leier båter.

Mandag ettermiddag satt vedkommende som overlevde i et formelt avhør. – Vi gjør det formelt slik at han får de plikter og rettigheter som hører med. Det kan være riktig i ettertid, for eksempel i forhold til forsikringsselskap og liknende, sier Gabrielsen.

Ikke å klandre

Han understreker at den private båtutleieren har gjort alt riktig, og ikke kan klandres for det som skjedde.

– De som omkom hadde på seg redningsvest. Det holdt dem flytende, men på en kald vårdag var det likevel ikke nok, sier Gabrielsen.

Må sørge for sikkerheten

Den som leier ut båt har et ansvar for at sikkerheten ivaretas. Det betyr blant annet at den som leier ut skal sørge for at den som leier har riktig verneutstyr, blant annet redningsvest.

Og ikke nok med det: Utleier skal også vurdere om den som leier en båt har nok kompetanse og forutsetning til se an vær, vind og tidevannsforskjeller, sikkerheten ved produkter som inngår i tjenesten samt andre forhold.

Disse kravene kommer fram i en publikasjon laget av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

På DSBs hjemmesider heter det at direktoratet vil ha mer oppmerksomhet på sikkerheten ved båtutleie. Publikasjonen ble laget etter DSB undersøkte ni virksomheter som drev med båtutleie i 2011. Det ble avdekket til sammen 23 avvik. De fleste avvikene var liten eller ingen kjennskap til gjeldende regelverk samt kravet om meldeplikt for farlige produkter og forbrukertjenester. Virksomhetene kunne heller ikke fremlegge skriftlige rutiner og annen dokumentasjon for sentrale punkter i sitt systematiske sikkerhetsarbeid (internkontroll).