Torhild Bransdal og Vennesla kommune har en avgjørende rolle når det skal avgjøres om det blir storkommune i Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

Mens Arne Thomassen i Lillesand sonderer muligheter, vil Torhild Bransdal i Vennesla vente.

I Birkenes sitter Arild Windsland og ber sine kolleger tenkte stort.

— Nå må vi ikke jobbe med hvor lite vi skal få til, men hvor mye vi kan få til. Vi kan skape en kraft Sørlandet ikke har sett før.

— Jeg oppfordrer alle til å legge entusiasme inn i mulighetene nå. Vi kan skape noe helt nytt. Tenk hvis vi forener innsatsen, fra Hægeland og Vegusdal i nord til den ytterste øy. Se på oppsigelsene ved Nov. De neste årene må vi skape nytt næringsliv. La oss gjøre ting sammen. Vi har samme skjebne vi som bor her i regionen, sier Windsland.

- Ikke hvor lite, men hvor mye.

Han mener det er Lillesand og Vennesla som i praksis avgjør om det blir en storkommune ut av de sju kommunene i Knutepunkt Sørlandet. Han ber de politiske lederne vise vei mot det han kaller «en større og bedre fremtid».

Arild Windsland, ordfører i Birkenes. Foto: Tore André Baardsen

— Vennesla og Lillesand er store nok til å vurdere å stå alene. I Lillesand tror mange det holder å få med Birkenes, og så fortsette som før. Nei. Nå må vi ikke jobbe med hvor lite vi skal få til, men hvor mye vi kan få til. Vi kan skape en kraft Sørlandet ikke har sett før og som alle vil tjene på når vi går inn i en fremtid med helt andre krav til norske kommuner, sier Windsland.

Lillesand og Kristiansand

Samtalene er allerede i gang. Torsdag får styret i Knutepunkt Sørlandet utredningen om sammenslåing, men allerede har Lillesand og Kristiansand hatt samtaler.

— Jeg er enig med Arild i at Lillesand og Vennesla har en nøkkelrolle nå. Men hva er fordelene for Lillesand med storkommune? Der har ikke jeg svarene min befolkning trenger. Derfor snakker vi sammen. Vi må få ting på bordet, sier ordfører Arne Thomassen.

Forleden hadde sentrale politikere fra Lillesand møte med Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn og varaordfører Jørgen Kristiansen for å snakke om hva Kristiansand kan tilby.

I Vennesla sitter Torhild Bransdal og reagerer sterkt på disse samtalene.

— Det innbyr ikke til tillit. Jeg trodde vi var enige om å vente til etter rapporten kommer. Til høsten er planen å forhandle. Vennesla er stor nok til å fortsette alene. Derfor har vårt valg stor betydning. Ja, vi har en nøkkelrolle vi og Lillesand, men jeg synes de som vil forandre, har bevisbyrden på hvorfor Vennesla skal endre noe, sier Bransdal.

«Konstruktiv kritisk«

Hun krever å bli trodd på at hun er åpen og at hun ikke har bestemt seg om storkommunen. Hun sier at Vennesla skal forhandle med de andre seks i Knutepunktet til høsten.

— Jeg er konstruktiv kritisk og har påtatt med rollen med å stille spørsmål. Det betyr ikke at jeg har låst noen dører, sier hun.

Arvid Grundekjøn snakker om «Nye Kristiansand» og at det kan skapes en fantastisk kraftig og god kommune. Han ber om at de som ikke vil, ikke bruker for lang tid. De må si fra, slik at de andre kan gå videre.

Får ikke Grundekjøn storkommunen i Knutepunktet, vil han se til Mandal og lage en stor kystkommune vestover.

- Ting skjer nå

Åse Severinsen er ordfører i Søgne og leder Knutepunkt Sørlandet. Hun synes det er helt greit at noen snakker sammen. Samtidig sier hun at det er god tid.

— Vi i Søgne har ikke bestemt oss, og vi følger prosessen. Jeg tror mange vil snakke sammen i sommer og under valgkampen. Ting skjer nå, sier hun.

Ivelands ordfører Gro-Anita Mykjåland sier dette:

— Av respekt for de faktiske forhold, skal jeg bruke sommeren på å lese utredningen vi får i disse dager fra Knutepunktet. Så må alle ordførere og politikere vise politisk lederskap til høsten, sier hun.

  • Jeg trodde vi var enige om å vente til etter rapporten kommer.