— Dessverre blir tre personer som har jobbet for oss en kort periode ikke med oss videre. Bakgrunnen er at vi merker at oljebedriftene reiser mindre enn før, sier Edith Kristine Øslebø, daglig leder for Berg-Hansen.

Ikke bekymret

Edith Kristine Øslebø, daglig leder, går ikke med på å kalle det en nedbemanning. Foto: Nekstad, Vegard

Reisesbyrået Berg-Hansen har spesialisert seg mot de som skal på foretningsreiser, og har to avdelinger med totalt rundt 50 ansatte. Til tross for at tre ansatte nå mister jobben, er ikke Øslebø bekymret for fremtiden.— Vi merker den generelle nedgangen. Når de store oljebedriftene reiser mindre, så blir det mindre arbeid for oss. Det merker hele bransjen, hoteller, flyselskaper og flyplassene også, sier Kristine Øslebø, som omtaler avskjedigelsene som en justering basert på markedet.

Flere kutter

Justeringen til Berg-Hansen føyer seg dermed inn i en rekke av sørlandsbedrifter med inntekter knyttet mer eller mindre direkte til oljebransjen på Sørlandet. Tidligere i sommer måtte BM Produksjon si opp alle de 19 ansatte på verkstedet, som de siste årene har laget vinsjer til National Oilwell,

NOV. I den sammenheng uttalte kommunikasjonssjef i NOV, Dag Nordbø, hvor alvorlig det er når en stor bedrift opplever ordetørke.

— Det er dette vi har fryktet, og nå merkes ringvirkningene i leverandør- og serviceindustrien. Det gjør inntrykk på oss, sa Nordbø.

Han viste videre til hvordan nedbemanningen i oljeservicebransjen vil merkes av en lang rekke aktører.

— Det er et bredt spekter av bransjer som vil merke at NOV går gjennom tøffe tider. Det gjelder mekaniske verksted og andre som leverer deler, men ellers alt fra catering, hotell og kurslokaler til transport, utstyr til drift og utleiere av næringsareal, forteller Nordbø.