— Med de meningsmålingene vi har nå, skal det ikke mye til før Ap får inn to fra Aust-Agder, sier leder av nominasjonskomiteen, Arendals-ordfører Robert C. Nordli, til Fædrelandsvennen.

- Det skal ikke mye til før Aust-Agder får inn to fra Ap, sier Robert C. Nordli, leder av nominasjonskomiteen. Foto: Kjetil Reite

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (47) er nå inne i sin tredje periode på Løvebakken, og gir seg etter eget ønske. Tellef Inge Mørland ser lyst på sjansen til å overta plassen hans:— Det er veldig spennende å kunne være med å påvirke og løfte landsdelen i viktige saker, sier han til Fædrelandsvennen.

Små kommuner

— Jeg ønsker å sikre at alle skal med og ha like muligheter. Det gjelder ikke minst i de små kommunene som har distriktspolitiske utfordringer i en tid der sentraliseringskreftene er sterke, sier Mørland som opprinnelig kommer fra Åmli, der han ble valgt inn kommunestyret som 19-åring.

Sykehuset i Arendal er blant sakene han lover å ta med til Tinget, og han ønsker å synliggjøre landsdelen nasjonalt:

— Jeg vil at resten av landet både skal se og ta i bruk det vi har her, sier Mørland.

- Det er kjempeviktig at vi får ett Agder som kan få en sterkere rolle nasjonalt, sier andrekandidat Cecilie Knibe Hanssen. Foto: Thomas Hegna

Til tross for at Aust-Agder Ap ikke ønsker fylkessammenslåing, er det Mørland som i egenskap av fylkesordfører nå leder forhandlingene om ett Agder-fylke. Og en som heier høyt på ett Agder er nummer to på listen, gruppeleder i Lillesand Ap, Cecilie Knibe Hansen:— Grunnen til at jeg har sagt ja til å stå der er at jeg brenner for regional utvikling. Det er kjempeviktig at vi nå får ett Agder som kan få en sterkere rolle nasjonalt, sier hun til Fædrelandsvennen.

Knibe Hanssen er til daglig prosjektkoordinator i Sørlandets Kompetansefond, og nylig tok hun i en kronikktil orde for at Sørlandet må bli flinkere til å skape en felles offentlighet og dra i samme retning:

Næss vil være hjemme

— Det er viktig at partier og organisasjoner ivaretar folk og jobber fram noen som kan ta posisjoner nasjonalt. Vi må ha folk som våger å ta sånne roller, sier hun - og gjør det klart at hun selv ikke er skvetten om det skulle bli aktuelt.

På sitt foreløpige listeforslag har nominasjonskomiteen satt AUF-er Kristine Hallingstad fra Lillesand som nummer tre, mens Risørs ordfører Per Kristian Lunden har fått fjerdeplass.

- Jeg trives fryktelig godt der jeg er, sier Bykles ordfører Jon Rolf Næss. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Bykles ordfører Jon Rolf Næss (53) vurderte også å kjempe om topplassering, men står nå på sjetteplass:— Jeg har gått mange runder med meg selv, og funnet ut at jeg trives fryktelig godt med lokal- og regionalpolitikk, sier Næss til Fædrelandsvennen.

— Å avslutte min yrkeskarriere med åtte eller tolv år på Stortinget var i grunnen ikke noe jeg hadde lyst til, sier han.

Å sette fylkesordfører Mørland på topp, var ifølge Robert C. Nordli ingen vanskelig avgjørelse:

Enstemmig komité

— Komiteen var enstemmig, sier han.

— Tross sin unge alder, har Tellef Inge meget lang fartstid med blant annet 13 år i fylkestinget. Han er nå leder av KS Agder og er en veldig dyktig og rutinert person, sier Nordli.

— Det har vært ytret ønske om at dere burde ha en kvinne på topp?

— Vi har fått mange innspill fra hele partiorganisasjonen, og har hatt flere kvinner enn menn inne til intervju. Vi har nå veldig mange dyktige kvinner på listen, og jeg er imponert over nivået, sier Nordli.

Tellef Inge Mørland ble valgt som fylkesordfører i høst, og det er uvisst hvem som skal overta det vervet:

— Avtalen med samarbeidspartiene er at Ap skal ha fylkesordføreren, og vi har mange dyktige fylkestingspolitikere, sier Robert C. Nordli.

Det foreløpige listeforslaget går nå ut til lokallagene, og de må si sitt innen 1. september. Den endelige listen skal vedtas av nominasjonsmøtet 26. november.