Dette er meldingen han lå ut klokka 16 etter fylkestingsvedtaket:

I dag har skammens fylkesting i Aust-Agder spyttet på befolkninga. En befolkning som i 2011 ved folkeavstemning, sa et klart nei til sammenslåing med Vest-Agder og med en valgdeltakelse på over 60 prosent. I dag har alle unntatt Arbeiderpartiet og Senterpartiet sagt at denne folkeavstemninga gir vi blaffen i, nå starter man forhandlinger med Vest-Agder, men uten en ny folkeavstemning. Takk til fylkesordfører og dere andre som tar velgerne på alvor. Til dere andre: Skam dere! Ikke rart at det blir politikerforakt!

Grovt overtramp

— Dette er et grovt overtramp, sier tidligere ordfører i Birkenes, Arild Windsland (H), som kort tid etter postet sitt svar til de Ruiter:

Her er meldingen Freddy DeRuiter la ut på Facebook tirsdag ettermiddag.

Å bli beskyldt for å spytte på befolkningen er et grovt overtramp. Det blir enda verre når det kommer fra en stortingsrepresentant. Fylkestingets flertall har vurdert innbyggerundersøkelse som en effektivt høringsmetode. Jeg føler meg ikke krenket, men er rystet over språkbruken!!— Hva slags konsekvenser bør dette få for de Ruiter?

— Jeg kommer ikke til å gå videre med dette, men jeg synes det er riktig å påtale et slikt overtramp, sier Windsland.

Klubbet ned

— Bør man ikke regne med høy temperatur i en sak som denne?

— Jo, men slik språkbruk skal man ikke ha. Om jeg hadde vært ordfører i et kommunestyremøte ville jeg klubbet ham ned, sier Windsland.

- Dette er et grovt overtramp, sier tidligere ordfører i Birkenes, Arild Windsland (H). Foto: Reidar Kollstad

Det var Ap og Pp som stemte mot å starte forhandlinger med Vest-Agder. Dag Eide (Ap) reagerer også på partifellens ordbruk:— Det er ikke slike ord jeg ville brukt. Selv agderfylkene sammenslått er en liten region. Da må det ikke nøres opp under uenighet mellom Kristiansand og Arendal, for eksempel. Nå skal Aps Tellef Inge Mørland inn i vanskelige forhandlinger med Vest-Agder og da trenger vi åpne sinn, sier Eide.

Han vil ikke ta stilling til om uttalelsene bør få konsekvenser for de Ruiter.

Det vil heller ikke fylkesvaraordfører Jon- Olav Strand, som i KrF tilhører flertallet som gjorde vedtaket.

Veldig sterke ord

— Dette var veldig sterke ord, og jeg hadde ikke forventet at en stortingsrepresentant skulle komme med slike karakteristikker av sine politiske meningsmotstandere, sier Strand.

- Dette var veldig sterke ord, og jeg hadde ikke forventet at en stortingsrepresentant skulle komme med slike karakteristikker av sine politiske meningsmotstandere, sier fylkesvaraordfører Jon-Olav Strand (KrF). Foto: Ukjent

Han mener det er en ting å være uenig i sak, og at de Ruiter sikkert har skrevet dette i affekt i skuffelse over vedtaket, men:— Dette handler om å vise respekt overfor dem man er uenige med, og det gjør man ikke ved å kalle dem «skammens fylkesting», sier Strand.

— Er dette innafor det man må forvente av formuleringer i en politisk debatt?

— Jeg ville ikke brukt slike ord selv, sier fylkesvaraordføreren.

Respekt

Fylkesordfører Tellef Inge Mørland. Foto: Frank Mersland

— Jeg er ikke enig i ordbruken. Selv om man er uenige er det et lovlig folkevalgt organ som har gjort et lovlig vedtak. Man skal ha, og jeg har, respekt for at flertallet fattet et annet vedtak enn det jeg selv stod for, sier fylkesordfører og partifelle Tellef Inge Mørland.Samtidig forstår han at noen av de som stemte nei til sammenslåing i 2011 kan føle seg litt lurt når fylkestinget nå har vedtatt at man vil ha nye forhandlinger, men ikke ny folkeavstemming.

— Er dette innafor i en politisk debatt med høy temperatur, eller det injurierende eller på andre måter formulert slik at det bør få konsekvenser for de Ruiter?

— Jeg ville valgt å bruke andre ord. Jeg tenker at vi som politikere har et ansvar for å prøve å få til gode debatter der man kan være uenige uten at vi går til de mest ytterliggående formuleringene. Jeg synes likevel det må være takhøyde for sterke formuleringer uten at man bringer jussen inn, sier Mørland.

Angrer ikke

Freddy de Ruiter. Foto: Frank Mersland

Freddy de Ruiter sier til Fædrelandsvennen tirsdag kveld at han står for hvert ord han har skrevet:— Jeg står for det jeg skrev, jeg synes fylkestingets vedtak er skammelig, sier de Ruiter.

— Du kritiseres for å servere respektløs karakteristikk av meningsmotstandere, og at dette er et grovt overtramp?

— Jeg skjønner at de vil gjøre seg til ofre i denne saken. Men ofrene er flertallet i befolkningen som i folkeavstemningen er blitt nullet ut. Det er en udemokratisk handling, sier de Ruiter, som overhodet ikke mener formuleringene er et grovt overtramp:

— Deres handlinger og politiske vedtak i dag er mye grovere enn mine ord, sier stortingspolitikeren.