40 år gamle Kent Lauritsen sier han og omgangsvennene aldri diskuterer fylkesgrensa. Skulle han falle ned på et standpunkt mener han at en sammenslåing er det beste. Lauritsen mener det er økonomisk smart og vil skape en bedre effektivitet på sikt. Foto: Frank Mersland
Pollen i Arendal en småsøvnig lørdags formiddag i april. Foto: Frank Mersland

— Jeg er grunnleggende skeptisk, sier Bente Madsen.

Det er lørdag formiddag og hun og mannen nyter vårsola på en av benkene i Pollen. De to er uenige om et samlet Agder er bra eller ikke.

Faksimile fra Fædrelandsvennen fredag.

— Det er den lille magefølelsen som spiller inn. Hva blir av oss hvis vi slår oss sammen med Vest-Agder, spør Madsen vendt mot ektemannen Ragnar Jakobsen.

Slå sammen

Han mener det får være grenser for hvor mange administrasjonsnivå og enheter vi skal ha i et land med fem millioner innbyggere.

— Jeg har ikke de store motforestillingene. Gjør kommunene større så de kan ta mer ansvar. Jeg kan ikke skjønne annet enn at den prosessen som er begynt også ender med en fylkessammenslåing, sier Jakobsen.

— Spør meg om fire år så har jeg kanskje ombestemt meg, kvitterer kona på benken.

Propaganda

Flere av dem Fædrelandsvennen snakker med sier fylkesgrensa ikke er en like stor sak lenger. Andre mener prosessen som er satt i gang rundt kommunesammenslåingen har fått folk til å innse at fylkesgrensa kan stå for fallom ikke lenge.

Kari Gåre er redd lokaldemokratiet vil lide under for store regioner, mens Jonny Ingebrigtsen mener propagandaen fra Jan Tore Sanner har gjort folk mer åpne for en sammenslåing av fylker. Foto: Frank Mersland

— Skeptisk, sier både Jonny Ingebrigtsen og Kari Gårde.De to er opptatt av at lokaldemokratiet svekkes dersom fylkene smeltes sammen.

— Dersom det er slik at folk her i Aust-Agder er mer positive til fylkessammenslåing nå en for noen år siden, tror jeg det er regjeringens propaganda som har nådd fram. Særlig Jan Tore Sanner har hatt fokus på den økonomiske gevinsten av større enheter. Det tror jeg folk kjøper, sier Ingebrigtsen.

Økonomisk lurt

En undersøkelse som ble gjort for Fædrelandsvennen og NRK i forrige uke viste at 45 prosent av innbyggerne i Aust-Agder ikke vil slå seg sammen med naboene i vest, mens 39 prosent er positive. Da det ble stemt om en sammenslåing for fem år siden var 60 prosent av austegdene negative.

Marit Haugo fra Tvedestrand tror det tvinger seg fram en sammenslåing av både kommuner og fylker i tiden som kommer. Foto: Frank Mersland

— Fylkene må bare komme seg sammen. Det er bra økonomisk og regjeringen snakker om at det blir mer penger på de store enn de små. Landsdelen får økt politisk innflytelse. Det er bra, sier Tom Karlsen.Han mener Kristiansand sitter på noe av nøkkelen for å få til en bredere samling i landsdelen.

— Jeg etterlyser litt mer toleranse og at de er interessert i det som skjer her. Det handler om å la folk få si sin mening, hevder Karlsen.

Litt sidrumpa?

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner skal gjennom en regionreform der målet er å komme ned i ti regioner. I motsetning til for fem år siden, hvor det lå frivillighet i luften da egdene stemte for eller mot et samlet Agder, er dette en nasjonalt styrt prosess.

Carita Eilertsen og faren Kjell-Are Eilertsen er ikke helt enige om dette med fylkesgrensa. Han mener Arendal kan åpne seg litt mer for nye impulser mens hun er mer tilhenger av å ha det som i dag. Foto: Frank Mersland

— Jeg flyttet på 70-tallet og har etter hvert forstått litt av konflikten mellom de to fylkene og kanskje særlig de to byene Arendal og Kristiansand, sier Kjell-Are Eilertsen.Han mener det er en vesensforskjell på Arendal og Grimstad når det gjelder å tenke nytt.

— Bare se på Grimstad. De er flinke til å skape vekst og har mange innflyttere som har bidratt til dette. Folk her kan nok være litt vel glad i å ha det som det er. Vi er kanskje litt sidrumpa her i byen, mener Eilertsen.