KRISTIANSAND: — Fra Bystranda ble bygd til i dag er nesten halvparten av sanden erodert bort på grunn av elvestrømmen. Spesielt i fjor, men også i år, har det gått ekstra mye. Derfor ser vi etter løsninger for å fylle på mer sand, sier festivalsjef Leif Fosselie i Palmesus til Fædrelandsvennen.

Sammen med parkvesenet var et par festivalansatte på befaring ved Bystranda tirsdag ettermiddag.

Kommunen erkjenner at det hvert år forsvinner mange lastbillass sand fra den indre delen. Den blir ført ut med strømmen til dypet.

Kanten på stranda har tidligere ligget rundt 10-12 meter lenger ute, viser gamle bilder. Foto: Vegard Damsgaard

Kommunen sparer penger— Dette er et godt tiltak for Bystranda. Det er ressurskrevende å flytte eller etterfylle sand, og i år har vi ikke satt av midler til dette, erkjenner driftssjef Kurt Tange Jensen i parkvesenet.

Han har klarert tiltaket med Fylkesmannen. Etterfylling er lov, men ikke å bygge stranda større enn den har vært.

Det graves opp mye sand fra Torvet i disse dager, men kvaliteten må sjekkes. Foto: Vegard Damsgaard

Partene er enige om at fronten kan flyttes rundt 10-12 meter utover, da blir stranda like stor som da den ble etablert på midten av 90-tallet. Under befaringen fikk Palmesus i prinsippet grønt lys, men de må først legge ut et par prøvelass for å sjekke om kvaliteten er bra nok for byens gjeveste sandstrand.

Sanden kan bli hentet fra parkeringsanlegget på Torvet, men det er ikke sikkert at massene som graves ut i disse dager er gode nok. Den beste sanden ligger angivelig enda dypere.

Palmesus trenger hver kvadratmeter de kan få, når 15.000 personer skal inn på området. Dette bildet er fra i fjor. Foto: Sondre Steen Holvik

Men det finnes flere sandtak i distriktet. Nå skal alle småsteiner snus og muligheter saumfares. — Det er viktig for oss at kvaliteten er god nok, påpeker salgssjef Anders Iglebekk fra Palmesus under befaringen.

- Er jo hagen vår

Kurt Tange Jensen fra parkvesenet ble enig med Anders Iglebekk (t.v.) og Alexander Patrick Furnes om at de først skal legge et par prøvelass. Foto: Vegard Damsgaard

— Det er jo liksom hagen vår, tilføyer produksjons- og utviklingssjef Alexander Patrick Furnes.- Vår au, kommer det kontant fra parkvesenets mann.

— Ja, vår alles, sier Furnes.

Årets strandfest nærmer seg raskt, og sanden må være på plass når riggingen starter for storinnrykket 1. og 2. juli. Det er lagt ut 15.000 billetter til hver dag.

Hvor mange lastebillass som kreves er foreløpig vanskelig å si, men det kan bli tresifret.

God stemning under strandfesten i fjor. Foto: Sondre Steen Holvik

— Det er vitenskap hvor mye sand som skal til for å få effekt. Men det er ikke til å legge skjul på at vi skal ha mye mennesker ut dit, og hver kvadratmeter har noe å si for opplevelsen deres, sier Leif Fosselie.Man skal ikke vasse langt uti før det blir steinete, så dette mener han er en klassisk vinn-vinn for byen. Det åpnes for at Palmesus blir fast leverandør av sand til Bystranda.

— Vi kan tenke oss å gjøre det gratis for byen. Det blir et mer behagelig område å oppholde seg på, byen og turistene får mer plass, og det blir i tråd med hvordan stranda en gang var, påpeker festivalsjefen.