— Det jeg har vært kjent med av Steins synspunkter på det samlivsetiske, er det han har gått ut med offentlig tidligere i forhold til homofilt samliv. Så nei, hans syn på gjengifte var jeg ikke klar over, sier Lindø til Fædrelandsvennen.

7. desember ble prost i Mandal, Stein Reinertsen (52) ny biskop i Agder og Telemark bispedømme.

Det er første gang siden reformasjonen at Kirken selv velger biskop, og det var Kirkerådet som sto for den historiske tilsettingen.

Tilsettingen har vakt storm fordi Reinertsens ikke vil vie fraskilte.

Skapte storm i mediene

Fredag skrev Fædrelandsvennen at Reinertsens omstridte nei var ukjent for bispedømmerådet i Agder og Telemark da de innstilte ham på førsteplass til stillingen.

Nå bekrefter leder av Kirkerådet, Svein Arne Lindø, at heller ikke han kjente til vielsesnekten. Overfor Fædrelandsvennen sier Lindø at han først ble klar over dette da Aftenposten avslørte Reinertsens syn 21. desember i fjor.

Da var det gått to uker siden den nye Agder-biskopen ble tilsatt.

- Ble ikke orientert om likevel

Uttalelsen fra Svein Arne Lindø står i kontrast til det Jan Olav Olsen, leder av Agder og Telemark bispedømmeråd har hevdet.

Som medlem av Kirkerådet var Olsen også med på tilsette ny biskop på møtet i Oslo. Til Fædrelandsvennen har Gjerstad-mannnen uttalt at det var Kirkerådet som gjorde ham kjent med Reinertsens syn.

— I Kirkerådets møte i desember ble det orientert om dette, så rådet visste om Reinertsens nei til gjengifte før han ble ansatt, sa Olsen til Fædrelandsvennen fredag.

ENDRET OPPFATNING: Jan Olav Olsen, leder av Agder og Telemark bispedømmeråd, sier Kirkerådet likevel ikke orienterte om vielsesnekten før biskopen ble tilsatt. Foto: Ole Llillesvangstu

Nå går han tilbake på dette.— Det ble ikke orientert om hans syn, og det var ikke del av noen sakspapirer, sier Jan Olav Olsen.

— Så da kan man anta at Kirkerådet likevel ikke viste om Reinertsen syn?

— Jeg mener at jeg fikk høre det før vi startet møtet. Men på et slikt møte er det masse informasjon som kommer. Det var uansett ikke noe jeg bet meg merke i. Jeg oppfattet det ikke som den store saken. Noen kan likevel ha sagt det til meg. Jeg husker ikke, sier Olsen.

Stilte spørsmålene

Svein Arne Lindø leder Kirkerådets arbeidsutvalg som intervjuet de tre nominerte kandidatene før Kirkerådets møte i Oslo 6. og 7. desember.

Lindø bekrefter at han var med på å intervjue biskopkandidatene, men han vil ikke kommentere spørsmålene som Stein Reinertsen ble stilt.

— Vi refererer ikke fra samtalene vi har hatt med Stein Reinertsen i forbindelse med vervingen. Det er en stående regel, sier Svein Arne Lindø til Fædrelandsvennen.

I følge avisen Vårt Land la arbeidsutvalget i intervjuene særlig vekt på kandidatene lederkompetanse, personlig egnethet, teologisk kompetanse og kommunikasjonsevner.

Blant de 15 medlemmene i Kirkerådet fikk Reinertsen ti stemmer, mens Anne-May Grasaas fikk fem stemmer. Den tredje kandidaten, Ludvig Bjerkreim, fikk ingen stemmer.

Kirkerådslederen befinner seg i Australia, og han ønsket fredag ikke å svare på flere spørsmål fra Fædrelandsvennen.

Var du kjent med vielsesnekten?

I tillegg til Svein Arne Lindø og Jan Olav Olsen har Fædrelandsvennen snakket med 12 av de 15 andre medlemmene i Kirkerådet:

Helga Haugland Byfuglien, preses i Bispemøtet og medlem av Kirkerådet

— Reinertsens syn på gjengifte var ikke et spørsmål jeg forholdt meg til i min vurdering. Men jeg ser ikke noen grunn til å redegjøre for hva jeg har visst eller ikke om dette. Dette er en del av en tilsettingssak som er konfidensiell. Generelt vil jeg si at tilsetting av biskop alltid handler om mer enn synspunkter i enkeltsaker.

Dag Jostein Fjærvoll, Sør-Hålogaland

— Du vet at behandlingen av denne saken ikke er offisiell. Møtet i Kirkerådet var lukket, og i den sammenhengen har jeg ikke noen kommentar til ditt spørsmål. Jeg visste deg jeg trengte for å ta den vurderingen som jeg gjorde.

Agnes Sofie Gjeset, Nidaros

— Jeg vil ikke kommentere dette. Det blir feil av meg gi ut informasjon om hva jeg hadde tilgang til.

Egil Morland, Bjørgvin

— Han har ikke gjort noe for å skjule sine teologiske standpunkt, og uten at jeg vil gå nærmere inn på det, så kjente jeg til hans syn på dette før kirkerådet. Han har spilt med åpne kort, og jeg synes dere opptrer urettferdig overfor ham når dere får det til å høres ut som om han har holdt noe skjult.

Sigurd Skollevoll, Nord-Hålogaland

— Det ble ikke drøftet spesielt i rådet, men jeg mener å huske at det lå antydninger om dette i materialet om kandidatene, og jeg visste om dette før ansettelsen.

Erling Birkedal, Borg

— Jeg kan ikke si noe om dette ble drøftet på møtet eller ikke, og papirene vi fikk utdelt om kandidatene er unntatt offentlighet. Men det er ingenting i innholdet i det som har kommet fram i denne debatten som overrasker meg, og jeg brukte mange kilder på kandidatene før jeg stemte.

Brita Hardeberg, Nidaros

— Jeg var klar over at Reinertsen har et restriktivt syn på å vie fraskilte, og han var ikke min kandidat til ny biskop. Jeg kan ikke kommentere behandlingen i kirkerådet, men jeg var klar over dette før vi møtte, og jeg brukte et langt tidsrom på å sette meg inn i kandidatenes ulike standpunkt.

Ivar Braut, Bjørgvin

— Jeg kan ikke gjengi noe fra våre diskusjoner under møtet, eller si om jeg visste eller ikke visste dette. Men jeg synes prosessen var god, og at vi hadde et godt grunnlag for å gjøre en ansettelse.

Sølvi Lewin, Tunsberg

— Dette var jeg kjent med. Jeg husker ikke akkurat når jeg ble kjent med det, men det var før ansettelsen. En samlet vurdering lå bak at vi fant ham godt egnet som biskop, og når han ikke presser sitt syn på andre prester, så ser jeg ikke problemet.

Jan-Erik Sundby, Borg

— Drøftelsen av kandidatene er ikke offentlig informasjon, men det Svein Arne Lindø sier om dette er greit. Det var en grundig gjennomgang av alle kandidatene, men jeg kan ikke gå inn på om jeg personlig kjente til det.

Ingrun Jule, Hamar

— Jeg visste om det, og det var noe som ble klart for meg under en lang ansettelsesprosess.

Kristin Gunleiksrud, Oslo

— Ja, standpunktet hans var kjent for meg. Det er vanskelig å si når jeg ble kjent med det, men det var nok et par uker i forveien. Det fikk betydning for mitt syn på ham, og hvordan jeg stemte.

May Lisbeth Hovlid Aurdal, Møre

Det lyktes ikke Fædrelandsvennen å komme i kontakt med Hovlid Aurdal fredag

--------------------------------------------------------------------- Etter at leder av Kirkerådet, Svein Arne Lindø, ble intervjuet i Fædrelandsvennen, har han skrevet en presisering. Presiseringen kan du lese her.