– Situasjonen har roet seg ned. Det er god stemning. Jeg opplever at denne saken er avklart, sier Erik Selle som er partileder i Partiet De Kristne. Lørdag kveld besøkte han Vikeland Bedehus i Vennesla.

Det sier partileder Erik Selle til Fædrelandsvennen. Lørdag kveld møtte han 25 personer i Vikeland Bedehus i Vennesla for å fortelle hva partiet står for.

Oppgjøret kom etter at den daværende fylkeslederen i partiet i Vest-Agder, Jan Ernst Gabrielsen, varmt anbefalte en bok som hevder Gud tillot terroren på Utøya. Han fikk støtte av lokallagslederene Henry Østhassel i Farsund og Yngvar Tveit i Vennesla.

God stemning

— Situasjonen har roet seg ned. Det er god stemning. Jeg opplever at denne saken er avklart, sier Erik Selle til Fædrelandsvennen før han begynner sitt politiske redegjørelse på bedehuset.

– Situasjonen har roet seg ned. Det er god stemning. Jeg opplever at denne saken er avklart, sier Erik Selle som er partileder i Partiet De Kristne. Lørdag kveld besøkte han Vikeland Bedehus i Vennesla.

— Partiet jobber seriøst. Vi har en kontrakt med velgerne om hva vi skal levere. Denne boka har 90 prosent av oss ikke hørt om. Noen av dem som har lest den har vært begeistret for den, og ikke klart å skille rollene. De var nok uforberedt på det som skjedde, sier han.- Hva slags reaksjoner har du fått?

— Stort sett bare positive tilbakemeldinger, sier Selle som mener det viktigste målet denne uka har vært å vise hva partiet står for og er.

— Dette handler om partiets integritet. Samtidig må vi ivareta folkene våre på en god måte. Dette er vanlige mennesker som havnet i stormen. Da har vi en oppgave der også, sier Selle.

Borgerlig grunnlag

Erik Selle har brukt de tre siste dagene på Sørlandet. Lørdag var han på stand i Vennesla, der han blant andre møtte politikere fra Høyre og Fremskrittspartiet.

— Velgerne skal ikke bli overrasket over hva vi står for, innledet han møtet med.

— Vi er en garanti for borgerlig samarbeid. Vi håper Høyre gjør et kjempegodt valg, sa Selle og foreskrev en allianse med Høyre og Fremskrittspartiet lokalt. I tillegg føyde han til Kristelig Folkeparti og Venstre som generelle samarbeidspartnere, som står trygt plassert på den rette siden.

Vi ønsker ikke at det offentlige skal gripe inn i menneskers liv. Før var det prestene. Nå er det byråkratene.

Han beskrev deretter det filosofiske grunnlaget partiet bygger på, med privat eiendomsrett og initiativ og frihet for privat sektor. Partiet vil ha personlig frihet i det han kaller en jødisk-kristen tradisjon.

— Vi ønsker ikke at det offentlige skal gripe inn i menneskers liv. Før var det prestene. Nå er det byråkratene, sa han.

Israel og Kurdistan

Temaet for møtet var internasjonal rettferdighet. Selle ønsker anerkjennelse av en selvstendig kurdisk stat, med våpen fra Norge.

— Sammen med Israel, Jordan og Egypt vil det være stabile samfunn i et ustabilt område.

Selle fremhevet samtidig Israel som et demokratisk fyrlys i en mørk region. Han kritiserte FNs fordømmelse av Israel som han mener mangler riktige proporsjoner i forhold til manglende kritikk av andre stater.

— Når jeg blir utenriksminister i 2017, så blir min første oppgave å flytte den norske ambassaden til Jerusalem, sa Selle etter å ha gitt til kjenne at han håper republikaneren Ted Cruze vinner presidentvalget i USA.

— Han har lovet at å flytte den amerikanske ambassaden til Jerusalem før han går fra jobben første dag som president, fortalte han.

Forbilder

På møtet beskrev Selle seg som tidligere Unge Høyre medlem, og at han stort sett mente det samme da som nå. Han fremhevet Arbeiderpartiets tidligere partisekretær Haakon Lie som en av de politiske kjempene i Norge, og da med tanke på hans innsats for Israel.

— Vi burde kjøpe Haakon Lies memoarer til alle i Arbeiderpartiet, og holde Haakon Lie-kurs for dem, humret Selle, uten å nevne Haakon Lies selvkritikk mot den uforbeholdne støtten til Israel som kom i hans siste bok «Slik jeg ser det nå».

Selle fremhevet også Fremskrittspartiets John Alvheim som en viktig politiker, og Willy Haugli som en politimester som skapte trygghet.

Han ønsket seg et sterkere forsvar, der forsvarssjefen ønsker skal danne grunnlaget for gjenoppbyggingen. Samtidig mener han politiet må gis de ressursene de mener de trenger.

Nei til EU, egen norsk grensekontroll og styrking av Tollvesenet, var andre momenter han trakk fram.

Avslutningsvis ba han partimedlemmene besøke bygdas eldresenter for å få vite hvordan de eldre har det.