Dette ber vi biskopen i Agder og Telemark forklare.

— Du må lese hele forslaget for å forstå dette, sier Reinertsen og fortsetter:

— Forslaget tar konsekvensen av at flertallet i Kirkemøtet vil at det skal utarbeides en ny vigselsliturgi for likekjønnede, men du må ikke bare fokuserer på dette ene punktet. For også vi som er i mindretall, blir godt ivaretatt i teksten som foreligger, sier han.

Reinertsen peker på avsnittet der det står at « et mindretall i Kirkemøtet ønsker ikke kirkelig vigsel av likekjønnede par fordi det strider mot deres forståelse av ekteskapet. Disse tar likevel til etterretning Kirkemøtets sammensetning, og at slike liturgier derfor vil bli utarbeidet og implementert. «

— Det blir derfor ikke riktig å si at jeg stemmer for å innføre liturgien, sier han.

Maner sine meningsfeller

I Kirkemøtets debatt lørdag brukte sørlandsbiskopen det meste av sin tid til å understreke at hvis vedtaket blir som foreslått, går det an å leve sammen i kirken med to syn.

«Måten jeg har blitt respektert på med mitt syn, gir meg frimodighet til å jobbe videre (...) sammen med dere alle sammen,» sa Reinertsen fra talerstolen.

— Hvorfor la du så mye vekt på dette?

— Min jobb er å bidra til å holde kirken samlet. Da er det nå avgjørende for meg å fortelle dem som har samme syn som meg, at forslaget sikrer at vi fortsatt har god plass i kirken. Vårt syn og vår teologi skal fortsatt komme til uttrykk i kirkens lære, liturgi og forkynnelse, sier Reinertsen.

Biskopen vil ikke svare

Lørdag ble det foreslått å utsette hele behandlingen av homofilisaken fordi konsekvensene for barns situasjon og rettigheter er for dårlig utredet.

Her stemmer fem av ni på Kirkemøtets sørlandsbenk for at homofilisaken bør utsettes. Et solid flertall i Kirkemøtet stemte motsatt. Foto: Bjørn Markussen

Selv om fem av ni fra det sørligste bispedømmet stemte for utsettelse, ble dette avvist med tre firedeler av stemmene.Dermed skal Kirkemøtet mandag stemme over forslaget som sier at den gamle vigselsliturgien skal beholdes, og at det skal utvikles en ny som kan brukes av både homofile og heterofile.

Geir Ivar Bjerkestrand har lagt fram forslag om at Kirkemøtet skal avvise vigsel av homofile. Foto: Bjørn Markussen

Geir Ivar Bjerkestrand fra Grimstad la lørdag fram forslag om at Kirkemøtet mandag skal avvise å innføre en slik liturgi. Fædrelandsvennen har ikke at funnet noen som tror Bjerkestrands forslag får flertall. Heller ikke et forslag fra biskopen i Møre, Ingeborg Midttømme, om at den nye liturgien kun skal kunne brukes av likekjønnede, blir spådd suksess i Kirkemøtets korridorer.

Denne spådommen forsterkes av at både biskopen i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, og Oslos biskop, Ole Christian Kvarme — som begge i utgangspunktet står på biskop Stein Reinertsens linje - lørdag sa de vil stemme for at den nye liturgien skal kunne brukes av alle.

Reinertsen sier han primært vil stemme for at tilleggsliturgien kun skal brukes av likekjønnede.

Jan Olav Olsen ba biskopen om et svar han ikke fikk. Foto: Bjørn Markussen

Dette fikk Jan Olav Olsen, bispedømmerådsleder i Agder og Telemark, til å spørre Reinertsen fra Kirkemøtets talerstol om også sørlandsbiskopen sekundært vil stemme for at liturgien kan brukes av alle.Han fikk ikke svar.

Olsen, som selv står på konservativ side, sa lørdag at «dersom Ingeborg Midttømmes forslag faller, vil jeg kunne stemme for flertallsforslaget». Slik som de konservative biskopene Nordhaug og Kvarme.

— Derfor ville jeg vite hva min biskop mener - min biskop . Jeg har så stor respekt for biskop Stein, at det er viktig for meg hvor han står, sier Jan Olav Olsen til Fædrelandsvennen.

Biskop Reinertsen vil heller ikke svare Fædrelandsvennen på dette spørsmålet.

Tror han vil melde seg ut

Dersom Kirkemøtet åpner for vigsel av likekjønnede, går det mot Øivind Benestads farvel med kirken.

Han har stått på barrikadene, men etter at Kirkemøtet mandag gjør som «alle» tror - sier ja til vigsel av homofile, skal ny liturgi-tekst godkjennes i neste Kirkemøte i januar.

Øivind Benestad Foto: Bjørn Markussen

— Og da er det over for deg?- Ja, det kan nok se sånn ut nå, men jeg blir uansett med helt fram til liturgien er vedtatt. For ingen ting skal være uprøvd for å hindre dette som vi er så uenige i.

Øivind Benestad vil ikke gi noen anbefaling om hva andre som er enige med ham bør gjøre.

— Avhengig av samvittighet og lokale forhold finnes det gode grunner både for å bli, og for å gå.