KRISTIANSAND: — Det er ingenting som vil motvirke svart arbeid i Norge som innføring av et Rot-fradrag, sier Per Anders Olsen.

Han er næringspolitisk talsmann for Kristiansand Håndverkerforening, som representerer mellom 260 og 270 firmaer i Kristiansand-regionen.

Forrige uke skrev Fædrelandsvennen om Eivind Sandvik, daglig leder for Keas, som mener norske skattemyndigheter bør innføre et såkalt Rot-fradrag, et skattefradrag knyttet til arbeid i forbindelse med rehabilitering, ombygging og oppføring av tilbygg. Et slikt skattefradrag ble etablert i Sverige i 2008. 50 prosent av kostnadene knyttet til den nevnte typen arbeid kan i Sverige trekkes av på skatten, begrenset til 50.000 kroner per boligeier per år. Ifølge Sandvik har tiltaket nærmest fjernet svart arbeid fra landet.

LES OGSÅ: Slik vil han bli kvitt svart arbeid for godt

- Taper sju-åtte milliarder

Ifølge Frps finanspolitiske talsmann, Hans Andreas Limi, har regjeringen ikke funnet rom for å innføre Rot-fradraget i Norge, fordi konsekvensen er et statlig inntektstap på mellom sju og åtte milliarder kroner i året. En rapport fra Finansdepartementet konkluderer med et slikt tap.

- Feil tall

Per Anders Olsen har siden 2013 drevet lobbyvirksomhet for å innføre Rot-ordningen i Norge. Han mener Finansdepartementet har brukt feil tallgrunnlag når de slår fast at staten vil tape milliarder på ordningen.

— Ifølge Byggenærings Landsforening var det i fjor en omsetning i det private håndverksmarkedet på 65 milliarder kroner. Finansdepartementet opererer med en mye lavere omsetning. Vi erfarer at rundt 25 prosent av dette markedet er svart arbeid, mens Finansdepartementet benytter en prosent på 15. Med våre tall vil ikke staten gå i underskudd, men gå i pluss med rundt to milliarder kroner årlig, sier Olsen.

— Departementet kalkulerer med et svart marked som er mye mindre enn det som er realiteten, hevder han.

- Eliminerer svart arbeid

Olsen sier at anslaget på rundt 25 prosent er basert på hva deres håndverkere støter på av svart arbeid gjennom sin arbeidshverdag. Anslaget får ifølge ham støtte av Håndverkerforeningens Forum i Norge, som under sin paraply har 19 håndverkerforeninger med mellom 20.000 og 25.000 medlemmer.

— Vi er ikke interessert i å vente ti år med å få innført Rot-fradraget. Vi er en bransje i krise, på grunn av konkurranse fra norske og utenlandske aktører som arbeider svart, understreker Olsen.

- Hvilke konsekvenser vil et slikt fradrag få?

— Svart arbeid vil i stor grad bli eliminert, vi vil få flere ansatte og bedriftene vil få plass til flere lærlinger, sier Olsen.

Står på sitt

Finansdepartementets prosenttall på 15 betegnes, ifølge departementet selv, som et usikkert tall som skal gi en indikasjon på omfanget av svart arbeid i byggebransjen. Tallet er basert på spørreundersøkelser utført av Skatteetaten.

Jørgen Næsje (Frp), statssekretær i Finansdepartementet. Foto: Rune Kongsro/Finansdepartementet

— Tallet utgjør en verdi på fem milliarder kroner knyttet til håndverkstjenester i private hjem. Dersom man forutsetter at Rot-fradraget reduserer omfanget av svart arbeid med om lag 70 prosent, vil skatteinntektene isolert sett kunne øke med om lag 1,5 milliarder kroner. Men samlet sett vil et Rot-fradrag i Norge redusere inntektene med i overkant av åtte milliarder kroner. Vi har derfor ikke funnet rom for å foreslå en slik ordning, kommenterer statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i Finansdepartementet.

- Nærmere sannheten enn departementet

Hovedorganisasjonen Virke mener Per Anders Olsen er nærmere sannheten enn Finansdepartementet når det gjelder omfanget av svart arbeid.

— I en undersøkelse uført av Respons Analyse i 2014, svarer 24 prosent av respondentene at de har kjøpt svart arbeidskraft mens 67 prosent sier at de kjenner en eller flere som har fått utført svart arbeid. På bakgrunn av blant annet denne undersøkelsen, mener vi at Finansdepartementets anslag over hvor stor andelen svart arbeid det er i Rot-markedet er for konservativt, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør i Virke, som er Norges nest største Hovedorganisasjon med 20.000 virksomheter under sine vinger.

Harald Jachwitz Andersen, direktør i Virke. Foto: Roald, Berit

— Det er dessverre vanligere å få utført svart arbeid enn det myndighetene legger til grunn, og vi tror nok Per Anders Olsen er nærmere sannheten enn det departementet er, påpeker han.

Virke ønsker å innføre Rot-fradraget i Norge.

— Vi trenger å ta i bruk mer kraftfulle virkemidler for å få folk til å velge hvitt arbeid fremfor svart. Det virker som politiet, skattemyndigheter og Arbeidstilsynet ikke kommer dette uvesenet til livs gjennom kontroller, understreker Andersen.