KRISTIANSAND: — Jeg har arbeidet i håndverkerbransjen siden 70-tallet. Siden da har svart arbeid utviklet seg til å bli en stor konkurransefaktor. På Sørlandet utføres det svart arbeid for milliarder av kroner årlig, sier Eivind Sandvik.

1. april skrev Fædrelandsvennen om åpningen av det tverretatlige senteret i Kristiansand, der etater som politiet, Arbeidstilsynet, Skatt sør og kemneren skal samarbeide for å avdekke kriminalitet i arbeidslivet i Agder.

- ROT-fradrag

Eivind Sandvik er daglig leder for KEAS. Kristiansand-firmaet har 25 ansatte, murere, tømrere, snekkere, rørleggere, elektrikere og malere, og er totalleverandør av håndverkstjenester.

Han mener at et såkalt ROT-fradrag bør bli innført i Norge. Et slikt skattefradrag ble etablert i Sverige i 2008. ROT er en forkortelse for «rehabilitering, ombygging og tilbygg». 50 prosent av kostnadene knyttet til den nevnte typen arbeid kan i Sverige trekkes av på skatten, begrenset til 50.000 kroner per boligeier per år.

Sandvik sier tiltaket nærmest har fjernet svart arbeid fra landet.

— Dette er en fantastisk løsning, og den fungerer. Nå finnes det ikke svart arbeid i håndverkerbransjen i Sverige på grunn av dette. Noen mener at mange som tidligere jobbet svart i Sverige nå opererer i Norge i stedet, sier han.

- Altfor opptatt av penger

Håndverkere i KEAS opplever ukentlig at tilbud på oppussingsprosjekter blir avvist av potensielle kunder, fordi kundene har fått bedre tilbud fra aktører som arbeider svart, ifølge Sandvik.

— Helt vanlige folk velger å benytte seg av svart arbeid, folk i alle mulige kretser. Folk er altfor opptatt av kroner og ører. For mange er penger viktigere enn moral og etikk, mener KEAS-lederen, som forklarer at både norske og utenlandske aktører arbeider svart. De kan være fagutdannet, og la deler av omsetningen være svart.

Eivind Sandvik, daglig leder i KEAS, leder 25 ansatte som kan levere alle mulige håndverkstjenester. Sandvik sier svart arbeid ødelegger for seriøse virksomheter. Foto: Tormod Flem Vegge

Han forteller at firmaet hans leverte et tilbud som var 100.000 kroner dyrere enn et tilbud fra en aktør som arbeidet svart, i forbindelse med kledning av et hus, og tapte anbudet. Han sier at arbeidet ble slett utført. Blant annet var den nye kledningen plassert på den gamle, råtne kledningen, fremfor at den gamle var fjernet.

— Anmelder dere svart arbeid når dere oppdager det?

— Nei.

- Hvorfor ikke?

— Vi har ikke tid til det, å signere en masse papirer. Dessuten blir jo disse sakene bare henlagt av politiet, sier Sandvik.

- Opp til politikerne

Skatteloven må endres om det skal innføres ROT-fradrag i Norge.

— Det er foreløpig ingen planer om å innføre ROT-fradraget i Norge, sier Karl Olav Valen, avdelingsdirektør ved avdeling for kontroll og rettsanvendelse i Skatt sør.

Karl Olav Valen, avdelingsdirektør ved avdeling for kontroll og rettsanvendelse i Skatt sør. Foto: Tormod Flem Vegge

Han understreker at det er opp til politikerne å avgjøre om fradraget skal realiseres her i landet.

— Hvis tillegget skal innføres, må skatteloven endres. Vi forholder oss til hva som måtte komme fra politisk hold, understreker Valen.

- Medfører betydelige inntektstap

Ifølge Frps finanspolitiske talsmann er det foreløpig ikke funnet rom for å innføre ROT-fradraget i Norge, fordi konsekvensen blir milliardtap.

— Frp har programfestet ROT-fradraget og har fremmet forslag om å innføre dette uten at vi har fått tilstrekkelig støtte fra andre partier, sier Hans Andreas Limi, finanspolitisk talsmann for Frp og medlem i Finanskomiteen.

Hans Andreas Limi, finanspolitisk talsmann for (Frp) og medlem av Finanskomiteen. Foto: Nesvold, Jon Olav

Finansdepartementet har vurdert konsekvensene av å innføre et ROT-fradrag i Norge.

— Foreløpig er konklusjonen fra departementet at dette vil medføre et betydelig inntektstap, på ganske mange milliarder kroner. Effekten blir stor fordi det er så stor aktivitet blant nordmenn når det gjelder investeringer i hus og hjem, forklarer Limi.

- Positivt også

- Hva med inntektene som følge av at svart arbeid blir redusert?

— Erfaringsmateriale fra Sverige viser at fradraget har gitt et positivt bidrag. Samtidig har tiltaket kostet den svenske staten betydelige summer. Som regjering har vi ikke funnet rom for å prioritere innføring av dette fradraget.

- Sju-åtte milliarder

- Men som parti er dere altså for fradraget?

— Vi er for det. Men i en situasjon hvor vi skal legge fram et statsbudsjett hvor det er en rimelig og god balanse mellom inntekter og utgifter, har vi ikke funnet rom for å prioritere fradraget. Det vil gi oss et tap på sju-åtte milliarder kroner årlig. Vi satser på andre tiltak for å bekjempe svart arbeid, som flere senter der ulike etater samarbeider for å bekjempe arbeidslivskriminalitet. I tillegg er det innført tiltak som innstramming av anbudsregler, strengere krav til skatteattester og liknende, sier politikeren.

— Jeg tror ikke vi finner rom for ROT-fradraget i budsjettet for 2017, på grunn av store utforinger i økonomien. Men fradraget kan komme på den politiske agendaen i fremtiden, poengterer Limi.