KRISTIANSAND: — Vi synes ikke fusjon mellom UiA og Høgskolen i Telemark (HiT) er noen god idé. Opprinnelig hadde vi tenkt å si at vi var skeptiske, men når UiA-ledelsen ikke ville delta i en informasjonsrunde i bystyret, men velger å informere fylkestingene, da ønsker vi som vertskommune å komme på banen, sier Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn og varaordfører Jørgen Kristiansen.

De er mektig irritert på at UiA-ledelsen ikke tar dem med i diskusjonen om en mulig fusjon mellom UiA og HiT.

— Vi vil inn i prosessen, vi vil bli opplyst og vi vil bli hørt, krever de to.

Nektet å møte bystyret

De er irritert på at UiA-direktør Tor Aagedal tidlig i januar ikke ville møte i Kristiansand bystyre med begrunnelsen at han ikke ville delta i en åpen diskusjon med meningsmotstandere. Likevel informerte UiA-rektor og HiT-rektor på det felles fylkestingsmøtet i forrige uke mellom politikerne i agderfylkene og Telemark.

— Det ser ut til at noen har tatt standpunkt i denne saken og at det er lagt et løp for å forankre den, og at Kristiansand ikke skal trekkes inn før utredningen er ferdig om halvannet år, og da som høringsinstans. Det aksepterer vi ikke. Som vertskommune for størstedelen av UiA kan vi ikke ha en så perifer rolle, og bør få samme oppmerksomhet som fylkestingene, sier de to, og er klinkende klare på hva de ønsker:

— Vi må stoppe dette. Vi har så mange motforestillinger mot en fusjon at det må tas en pause i utredningen om fusjon mellom UiA og Høyskolen i Telemark, sier de to.

Åpen diskusjon

I mars er UiA-ledelsen nok en gang invitert for å informere bystyret.

— Fram til da er det greit å få en bevisstgjøring av problemstillingen gjennom media. Vi forventer gode svar fra UiA-ledelsen, og skal konkludere etterpå når bystyret har tatt diskusjonen, sier de to, som langt på vei har bestemt seg for at en fusjon mellom UiA og Høgskolen i Telemark er uklokt.

De frykter at UiA vil bli svekket gjennom en fusjon, både fordi telemarkingene ligger på et betydelig lavere nivå i antall vitenskapelige produksjoner, og fordi det etter all sannsynlighet vil måtte foretas en sanering av antall studiesteder i Telemark, som i dag er fem mot UiAs to.

Skru tiden tilbake

— UiA er akkurat kommet på fote med en akademisk plattform som det må bygges videre på. Hvis de skal bruke kreftene på en administrativ opprydning i Telemark, er vi redd for at UiA skal bli defokusert og at det akademiske skal lide. Et ungt universitet som ønsker å komme videre, gjør det bedre ved å knytte seg mot utenlandske universiteter framfor å få en fusjon med naboen som er kommet enda kortere i utviklingen, og som ligger på bunnen av alt som er blitt målt. Det vil være å sette utviklingen tilbake, sier ordførerne.

De har imidlertid merket seg signaler fra Node om behov for et styrket samarbeid i teknologiske fag mellom UiA og HiT.

— Vi er enige i at det må videreutvikles og forsterkes, men det kan like godt gjøres gjennom en samarbeidsavtale som ved en fusjon, sier de, og mener UiA må spisses fremfor å utvide studietilbudet.

— Å starte jusstudium i Kristiansand var helt feil. UiA må satse på ting de kan bli gode på, som teknologifag og prosjektstyring, sier Kristiansen og Grundekjøn.

- Vi har ikke tatt noen beslutning

UiA-rektor Torunn Løvdal bruker ordet "konspirasjonstanker" om ordførernes kritikk.

— Vi ville veldig gjerne komme og orientere Kristiansand bystyre på samme måte som vi har møtt fylkeskommunene, men ordfører Arvid Grundekjøn ville ha et annet opplegg som vi ikke kunne gå med på. Han ønsket at vi fra UiA-ledelsen skulle ha en diskusjon i bystyret med en av avdelingslederne fra UiA. Men vi kan ikke stå i et eksternt forum og føre interne diskusjoner. Det blir som om Grundekjøn skulle møte en fra sin administrasjon til diskusjon i UiAs styre, sier UiA-rektor Torunn Lauvdal.

Kristiansandsordførernes ønske om å stoppe fusjonsarbeidet, kommenterer Lauvdal slik:

— Vi er en statlig institusjon underlagt Kunnskapsdepartementet, og gjør en utredning som er vedtatt av styret og delfinansiert av departementet. Vi kan lytte til innspill, men utredningen må gå sin gang. Nå venter vi alle på utredningen, og det er klart at den må legges fram for UiA-styret først før vi kan hente inn reaksjoner og synspunkt fra andre, sier Lauvdal.

Hentydning til at det er tatt standpunkt i saken som det foregår en prosess for å forankre, avviser hun.

— Dette vitner om at en tenker konspirasjonstanker, men jeg kan berolige folk om at vi ikke har tatt noen beslutning og spiller med åpne kort. Inntil utredningen foreligger, fatter vi ingen som helst slags beslutning, sier Lauvdal.