KRISTIANSAND: Kristiansen mener at hvis UiA og Høgskolen i Telemark slår seg sammen, blir det altfor spredt. I dag er de to institusjonene spredt over ni forskjellige studiesteder mellom Drammen og Kristiansand.

— Jeg kjenner ikke til noen universiteter som er spredt på ni campuser og som har blitt et internasjonalt anerkjent universitet. Jeg tror en fusjon vil gjøre det vanskeligere å bli anerkjent, sier Kristiansen til Fædrelandsvennen

Tirsdag kveld la han ut en melding på Facebook med klar tale: "Nei til sammenslåing mellom UiA og Høgskolen i Telemark".

Må utvikle seg

Bystyret i Kristiansand skal ikke ta noen stilling til fusjon, men saken engasjerer likevel lokalpolitikerne. Jørgen Kristiansen mener universitetet må få utvikle seg uten at spørsmålet om fusjon hele tiden kommer opp.

— Universitetet er bare fem år gammelt, og det må få tid til å etablere seg som universitet og å utvikle seg. Universitetet har allerede vokst formidabelt de siste årene, sier Kristiansen.

Han registrerer at styreleder og rektor ved UiA, Torunn Lauvdal, støtter planene om fusjon.

— Det overrasker meg, uten at jeg skal kritisere henne for det. Samtidig virker det som om et flertall av de ansatte er mot fusjon, sier Jørgen Kristiansen.

Blant annet har fire av de fem dekanene ved universitetet sagt at de er mot fusjon.

Får motbør

Jørgen Kristiansen får motbør fra både ledelsen ved de to institusjonene og fra NHO Agder. Styret i NHO Agder vedtok fredag i forrige uke at de støtter beslutningen om å utrede fusjon.

Nestleder i styret, Jorunn Gislefoss, synes det blir feil å si nei til fusjon nå.

— Vi mener at spørsmålet i det minste må utredes. Det er det nivået vi er på nå. Da vil vi få fram både fordeler og ulemper, sier Gislefoss, som til vanlig er fabrikksjef ved GE Healthcare i Lindesnes.

Hun mener det i framtiden blir svært viktig å sikre et godt fagmiljø i Grimstad.

— Et fagmiljø vil bli sterkere ved en fusjon. Derfor må vi i hvert fall utrede dette spørsmålet.

Overrasket

Rektor ved Høgskolen i Telemark, Nils Kristian Bogen, er overrasket over at motstandere av fusjon så kategorisk fastslår at flere studiesteder gir et dårligere universitet.

— Det kunne vært spennende å spørre om hvor de har fått det empiriske grunnlaget for å si det. Etter det jeg vet, finnes det ikke noe grunnlag for å hevde noe slikt. Tvert imot finnes det mange universiteter internasjonalt som har mange campuser og som hevder seg bra, sier Bogen.

Etter at UiA og Høgskolen i Telemark bestemte seg for et tettere samarbeid, er omtrent 40 store og små faglige samarbeidsprosjekter startet opp, eller de er under etablering. Etter nyttår starter arbeidet med å se på hvordan samarbeidet kan utvides. Et alternativ kan altså være en fusjon. Det blir det opp til styrene å bestemme innen juni 2014.