KRISTIANSAND: – I år vil vi nok oppleve at det samme trykket som var i desember, vil vedvare utover januar, februar og videre.

Det sier Christian Førland, daglig leder i Matsentralen Sør. Der er det litt roligere dager i romjula.

Onsdag var han alene i lokalene da Fædrelandsvennen var innom.

Ingen organisasjoner henter mat denne uka, men ansatte er ute og henter mye mat. Blant annet fra Asko. Maten skal deles ut over nyttår.

Førland var alene i lokalene da Fædrelandsvennen var innom. Det blir noen rolige dager før organisasjonene igjen skal hente mat i neste uke. Foto: Håvard Karlsen

Da vil trolig Matsentralen Sør også ha en del julevarer som butikkene har kvittet seg med.

– De fleste butikkene bruker romjula til å rydde. Vi opplever gjerne at de to første ukene i januar er de to ukene vi får mest mat gjennom året, sier Førland.

Det er ikke alltid det er julemat som kommer inn. I fjor fikk han blant annet inn 15 paller med pepperkaker.

– Nå vet jeg at det trolig kommer opp mot 30 paller med Fun Light med julebrussmak. Jeg har fått fem paller allerede, sier Førland.

Matsentralen Sør får trolig 30 paller Fun Light med julebrussmak, som skal deles ut til organisasjonene som har mathjelp til vanskeligstilte. Foto: Håvard Karlsen

Maten går fort ut

Inn mot jul fikk også Matsentralen Sør flere gaver, blant annet én million kroner av Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør og 100.000 kroner i matvarer fra Holdbart.

I tillegg har de fått mat for 400.000 kroner, handlet for penger fra Fædrelandsvennens mataksjon.

– Det vil kunne supplere veldig på det vi allerede har inne, sier Førland.

Han sier det er første gang han har gått inn mot et nytt år med bekymringer av hvordan ting kommer til å gå.

– Jeg var innstilt på å gå inn i januar med et tomt lager. Det skjer heldigvis ikke i år heller. Det er veldig deilig, sier Førland.

Én ting som fortsatt uroer ham er hastigheten maten går ut igjen.

– Den har aldri vært så stor, og det er et mye større jag etter å ha varer, selv om vårt mandat er å redde overskuddsmat, sier Førland.

Det er ikke lenge maten får være i lokalene til Matsentralen Sør før den blir sendt ut igjen. Foto: Håvard Karlsen

Full fryser

Selv om Matsentralen Sør nå har en del penger på konto, vil Førland bruke god tid på å bestemme hva de skal handle.

– Jeg skal bruke de første ukene i januar til å planlegge litt. I stedet for å bruke alt på en gang, kan vi kanskje få en liten leveranse annenhver uke. Da har vi litt til alle organisasjonene uansett, sier Førland.

Det blir uansett gøyere å dele ut mat framover.

Førland vil vise oss fryseren, som er full av varer. For første gang på lang tid.

Det er fullt i fryseren til Matsentralen Sør nå, for første gang på mange måneder. Foto: Håvard Karlsen

I det vi går bortover passerer vi flere paller med brus. Det ble gitt av Peppes Pizza etter at restauranten i Kristiansand gikk konkurs i november.

– Vi fikk også masse andre varer derfra. Jeg var nede tre ganger med varebilen vår, og stappet den full, sier Førland.

Da Peppes Pizza i Kristiansand gikk konkurs, fikk Matsentralen Sør mye av varene. Deriblant flere paller med brus. Foto: Håvard Karlsen

– Hjelper utrolig mye

I frysen står det seks paller fra Peppes, og flere paller som er handlet inn fra mataksjonen.

– Hva tenker du om det bidraget?

– Det hjelper utrolig mye, og er et fint ekstrabidrag inn i totalen. Det gjør også at restauranteierne blir litt bevisste med å faktisk bruke oss ved sånne tilfeller, sier Førland.

Torsdag er det neste innlevering av matvarer fra mataksjonen, som varer ut januar.

Så langt har det kommet inn 3,6 tonn med varer og nærmere 716.000 kroner, samlet inn fra privatpersoner og bedrifter.