Matkøene er lengre enn noen gang, men de frivillige organisasjonene har ikke nok å dele ut til alle som ber om hjelp. Gruppa som øker mest, er småbarnsfamilier og enslige forsørgere.

– Vi har veldig tro på at det er mange som ønsker å hjelpe disse menneskene, men kanskje ikke helt vet hvordan, sier leder for merkevare i Fædrelandsvennen, Hilde Lunøe-Nielsen.

I fjor ledet hun aksjonen «Ull er gull» hvor det ble samlet inn varmt vintertøy. Innsamlingen skapte stor engasjement, og førte til at mange hundre barn fikk sårt tiltrengt ulltøy.

– Det er mange utfordringer å ta tak i i denne byen, men i år tror vi at det trengs mest hjelp til mat, fortsetter Lunøe-Nielsen.

Rekordmange mennesker står nå i matkø. Dette bildet ble tatt utenfor Frimat sin utdeling i Kristiansand i september. Foto: Kjartan Bjelland

Setter ut frysebokser og handlevogner

I årets aksjon vil Fædrelandsvennen, i samarbeid med flere aktører i næringslivet, sette ut handlevogner og frysebokser i tilknytning til en rekke av byens dagligvarebutikker.

Når man som privatperson handler, kan man kjøpe inn litt ekstra tørrvarer, hermetikk og frysevarer som så vil bli gitt videre til de som har behov for mathjelp.

– Det er vondt å tenke på at noen ikke har råd til å kjøpe maten de trenger. Derfor setter vi opp frysere og handlevogner i 14 ulike dagligvarebutikker hvor folk kan donere mat, sier Lunøe-Nielsen.

Sjåfør Khaled Hambo Alkhlif fra Pentagon fraktselskap, var på plass med den første fryseboksen allerede fredag formiddag. Selskapet gjør jobben gratis som et bidrag til mataksjonen. Foto: Pentagon Freight
Hermetikk regnes som tørrvare, og er blant de tingene som trengs mest. Her handler Fædrelandsvennens Hilde Lunøe-Nielsen inn litt av hvert til mataksjonen. Foto: Lena Lislevand

«Adopterer» frysebokser

Flere lokale bedrifter har «adoptert» en fryseboks og handlevogn som de har ansvar for å tømme to ganger i uka. Matvarene som er samlet inn, kjøres så ut til Matsentralen Sør. Derfra blir maten fortløpende fordelt til de frivillige organisasjonene i byen som deler ut mat.

– Vi ansatte i Fædrelandsvennen skal gå først, så vi har adoptert en fryseboks vi skal ta ansvar for, sier Lunøe-Nielsen.

Per Christian Rålm er daglig leder for Matsentralen Norge. Foto: Matsentralen Norge

Behovet doblet

Fædrelandsvennens mataksjon vil kun samle inn mat til Kristiansand. Men over hele landet står folk nå i kø for å få mathjelp. I 2023 regner Matsentralen Norge med å passere 13 millioner måltider, men det er ikke nok til alle.

– Vi samler inn mer mat enn noen gang før, men vi har for lite. Behovet for hjelp er doblet på landsbasis siden i fjor sommer, sier leder av Matsentralen Norge, Per Christian Rålm til Fædrelandsvennen.

Matutdeling i Kristiansand 20202023

2020202120222023
Januar965585991202
Februar105507672663
Mars232345570652
April198493400559
Mai156400640592
Juni336603552603
Juli11685159421
August257321544906
September420361395542
Oktober354459583742
November323640871801
Desember686606862-
Årlig274448571697

Tabellen viser antall kilo matvarer som Matsentralen Sør fordeler hver dag per måned i Kristiansand. Tallene er lave om sommeren fordi de fleste organisasjonene som deler ut mat har sommerstengt. Tall for november 2023 er per 15.11.

Kilde: Matsentralen Sør

Kjøp gjerne allerede frossen fisk eller kjøtt og legg i fryseboksen. Det er disse matvarene det er størst mangel på hos de frivillige organisasjonene. Foto: Lena Lislevand
Fædrelandsvennens leder for merkevare Hilde Lunøe-Nielsen og sjefredaktør Eivind Ljøstad, har begge stor tro på folks vilje til å hjelpe de som ikke har nok mat. Foto: Lena Lislevand

– Ubegripelig

– Det er jo helt utrolig. Det er liksom ubegripelig at det er matkøer i alle de store byene i Norge. Men det er det. I 2023. Folk står i kø for å få mat, sier sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad.

Selv om avisen vanligvis ikke driver med innsamlingsaksjoner, er det fint å kunne bidra når det trengs som mest.

Gjennom både reportasjer, markedsføring og annonser, tror Ljøstad avisen kan nå ut til mennesker som ønsker å bidra til dem som trenger mathjelp.

– Vi håper å engasjere mange, og derfor har vi lyst til å bruke vår plattform for å få folk til å kunne være med og bidra til dem som har det vanskeligst nå.

– Er ikke det egentlig det offentliges oppgave å sørge for at folk i Norge har mat?

– Absolutt. Ingen tvil om det, sier Ljøstad.

– Men samtidig er vi et samfunn som er basert på mye frivillighet. Her gir vi også et lite bidrag til det.

I flere år har avisen satt fokus på barnefattigdom og økende forskjeller i reportasjeserien «Byen vår». Sjefredaktøren vil at politikerne hele tiden må minnes på utfordringene Kristiansand sliter med.

– Vi skal aldri la dem glemme at det er mange som sliter. At det er store forskjeller og at forskjellene øker. At vi har mange fattige barn også lokalt, sier Ljøstad.

– Det må vi skrive om, men da er det også fint å kunne bidra med å appellere til at folk blir med på denne aksjonen som kan bety ganske mye for enkelte.

Fortsetter over nyttår

Til forskjell fra fjorårets aksjon, er «Sammen for byen» ikke bare knyttet til jul.

– Vi tenker at denne aksjonen skal gå ut i januar, slik at man kan forhåpentligvis bygge opp et lite lager hos Matsentralen, sier Hilde Lunøe-Nielsen.

– For det blir nok ikke lettere. Det er vanlige folk som står i disse matkøene , så nå må vi trå til alle sammen.

Lunøe-Nielsen har stor tro på aksjonen. Poenget er å gjøre det så lett som mulig å bidra.

– På forhånd har jeg lyst til å si takk til Kristiansands befolkning; Takk for at nettopp du vil hjelpe!