Etter 40 år med ledelse, krisehåndtering og innsats for sine medmennesker skal hun i dag feires og roses. Gjennom sin synlighet, sine posisjoner og meningers mot har hun blitt en rollemodell for mange.

Første kvinne

Ann-Kristin Olsen var første kvinne i Norge som ble utnevnt til politimester, første kvinne til å innta embete som sysselmann på Svalbardog første kvinnelige fylkesmann i Vest-Agder. Hun er en kraft i kampen mot vold mot kvinner og barn. Hun har i alle år kjempet for likestilling og er opptatt av at kvinner skal være representert i viktige posisjoner. Og sannelig har hun gjort sitt for å bane vei.

Harald Furre Foto: LARS HOLLERUD

Ann-Kristin Olsen har hatt en over 40 år lang karriere i betydningsfulle offentlige og medieeksponerte stillinger. Hun har hatt et utall verv i styrer og råd. Egen karriere har imidlertid ikke vært det viktigste for henne. Derimot har muligheten til å gjøre en forskjell vært sentral.Hun er utdannet jurist og startet sin karriere i politiet i Oslo i 1972. Fra tiden i politiet ble det også klart for henne hvor utsatt barn er. Husbråk, krangling og vold finner sted hver eneste dag. Ofte ble slike hendelser rapportert som «OPS» — eller «Oppklart på stedet». Det var hun ikke enig i.

Hun bidro til at bekjempelse av vold mot kvinner, og kriminalitet mot barn fikk høyere prioritet...

— Barn er alltid uskyldige, sa hun og jobbet for at også barn skulle bli ivaretatt og fulgt opp. Hun bidro til at bekjempelse av vold mot kvinner, og kriminalitet mot barn fikk høyere prioritet og ble anerkjent som viktige politioppgaver. Olsen mener at mye gjenstår før situasjonen er tilfredsstillende. Derfor legger hun ikke dette arbeidet på hyllen. Hun har tidligere ledet flere regjeringsoppnevnte utvalg og nå skal hun lede et nytt. «Barnevoldsutvalget» skal granske tilfeller der barn og ungdom har vært utsatt for vold, overgrep og omsorgssvikt slik at svikt i det offentliges håndtering kan avdekkes og forebygges for fremtiden.

Sysselmann på Svalbard

En leder settes på prøve når det stormer. Elleve år etter at hun startet sin karriere i politiet høstet hun stor medieoppmerksomhet da hun som første norske kvinne ble politimester. Dette var i Halden. Etter det hyggelige fulgte det uhyggelige. Noe senere ble søkelyset igjen satt på henne, da fire personer ble drept av en seriedrapsmann i en liten bygd i hennes politidistrikt. «Tistedalsdrapene» satte henne på prøve, men ble oppklart i 1993, under hennes ledelse.

Olsen har i hele sin karriere vært bevisst viktigheten av å være tilgjengelig.

I 1995, bare to år etter oppklaringen av Tistedalsdrapene, ble hun på nytt første kvinne i et offentlig embete. Denne gang som sysselmann på Svalbard. Og dramatiske hendelser forfulgte henne også dit. Bare et år senere inntraff den største flykatastrofen på norsk jord, da et passasjerfly krasjet i Operafjelletunder innflygning. 141 russere og ukrainere ble drept. Av dem 3 barn.

Arbeidet som fulgte var krevende på alle måter, og oppmerksomheten rundt ulykken var enorm. Olsen har i hele sin karriere vært bevisst viktigheten av å være tilgjengelig. Året etterpå mottok hun en pris fra media for sin imøtekommenhet og åpenhet i denne krevende situasjonen.

Ann-Kristin Olsen ble av kongen i 2006 utnevnt til kommandør av St. Olavs orden. Det ble lagt vekt på at hun ved sin innlevelse og fasthet i lederrollen har blitt et eksempel på en synlig embetsmann med levende interesse og aktivt engasjement, som bidrar på mange viktige områder både av nasjonal og internasjonal betydning.

Vennlig autoritet

I sin rolle som fylkesmann i Vest-Agder har hun ledet embetet med trygg hånd. Hun har utvist en vennlig autoritet i sin rolle og i sitt gode samarbeid med kommunene. Hennes person er både mild og bestemt, autoritær og leken. Ann-Kristin Olsen kan balansens kunst, og hun nyter stor respekt.

Hun vil neppe sitte mye stille, selv om hun nå fratrer sitt embete.

Hun har også bidratt til å sette likestilling på dagsorden på Sørlandet, og selv om forholdene er bedret er hun ikke fornøyd med dagens situasjon.

— Vi ligger ennå lavt på viktige indekser, og må jobbe knallhardt for å holde tritt med utviklingen i landet ellers. Nå som regionplan 2020 er vedtatt i begge fylkestingene, oppfordrer jeg politikerne til å vise lederskap og vedta tiltak som er sterke nok til å realisere de ambisiøse målene i planen, sier hun.

Hun vil neppe sitte mye stille, selv om hun nå fratrer sitt embete. Men hun er bestemt på at en rolle skal få større plass.

— Bestemor-rollen skal inntas med full styrke. Jeg har barnebarn under skolealder i Oslo og Tromsø og satser nå på å være så mye til stede i deres liv at de vil huske meg, og kanskje snakker om meg i familien i en generasjon eller to. Det vil være godt nok evig liv for meg!

På vegne av oss alle i din by vil jeg takke deg for alt du har gitt og vil fortsette å gi. Du inspirerer oss alle til å være gode medmennesker.