— De ansatte har gått inn i dette på en veldig profesjonell måte, sier assisterende fylkesmann i Vest-Agder, Tom Egerhei.

— Det ble gitt jobbgaranti til alle, og det var et godt utgangspunkt for prosessen, sier han.

-Med større fagmiljøer blir vi en slagkraftig organisasjon, sier assisterende fylkesmann Tom Egerhei. Foto: Reidar Kollstad

Og den prosessen har munnet ut i et pilotprosjekt som i praksis innebærer at ingen umiddelbart trenger å bestille flyttebil for å transporteres til sitt nye arbeidssted:— Vi slår sammen de ulike fagavdelingene, men de ansatte blir fortsatt sittende der de er nå, i henholdsvis Arendal og Kristiansand, forklarer Egerhei som snart blir assisterende fylkesmann også for Aust-Agder.

Hyppig pendling

Selv blir han en av de få som må pendle relativt hyppig langs E 18, og som får kontor i begge fylkeshusene:

— Jeg tar sikte på å fordele arbeidstiden noenlunde likt begge steder, og spesielt i starfasen blir det viktig å være synlig begge steder, sier han.

Først i 2017 skal samlokalisering vurderes, og etter det må flere regne med å få ny adresse.

13 måneder er gått siden kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) detonerte en liten forvaltningsmessig bombe ved å varsle sammenslåing av fylkesmannsembetene i Aust- og Vest-Agder.

Og om tre uker skjer det.

- Spennende

Vest-Agders aller siste fylkesmann, Ann Kristin Olsen, rydder nå kontoret i Fylkeshuset etter 17 års tjeneste, og i Arendal har Øystein Djupedal takket av for lengst.

Avtroppende fylkesmann Ann-Kristin Olsen. Foto: Reidar Kollstad

— Dette tror jeg blir bra, smiler Olsen, og klargjør sitt luftige utsiktskontor for Stein A. Ytterdal som fra 1. januar kan smykke seg med tittelen fylkesmann i Aust- og Vest-Agder. Riktignok blir det hans reservekontor, for hovedsete skal han ha i Arendal.Litt lenger borte i gangen sitter Miljøvernavdelingen samlet til møte, og der ser de lyst på det nye fellesskapet:

— Det blir en veldig spennende overgang, sier Vest-Agders fylkesmiljøverndirektør, Ørnulf Haraldstad. De 21 ansatte i vest slås sammen med 17 i øst, og de har positive forventninger:

— Totalt sett får vi et mye sterkere fagmiljø på alle områder, og det blir gøy, sier Haraldstad.

— Naturen fra hav til hei har vi felles, og Sørlandskysten har vi sammen. Nå slipper vi å krangle om hvor det er finest, smiler han.

- Ingen revolusjon

— Men det viktigste blir at vi nå får en lik praksis på hvordan vi skal håndtere ting, enten det er strandsoneproblematikk, vassdrag eller villrein, legger han til.

Store deler av Miljøvernavdelingen i Vest-Agder samlet til møte. De ser fram til et større faglig fellesskap. Foto: Reidar Kollstad

— Og så er det jo sånn at vi allerede har et ganske tett samarbeid og kjenner hverandre godt, så det blir ingen revolusjon, supplerer viltforvalter Tor Punsvik.- Men noen minuser er det kanskje også med dette?

— Ja, vi burde vært samlokalisert med en gang. Så lenge vi er splittet, får vi ikke utnyttet potensialet fullt ut, fastslår sjefingeniør Thore Egeland.

Fylkesmiljøverndirektøren i Aust-Agder, Ingunn Løvdahl, blir ny assisterende direktør, og totalt sett blir direktørstillingene i de ulike avdelingene fordelt broderlig og søsterlig slik at maktbalansen mellom øst og vest holdes i hevd.

— Men er det egentlig noen fordeler med dette?

— Ja, med større fagmiljøer får vi en bedre beredskap og blir mindre sårbare. Jeg tror summen av kompetanse blir mer enn én pluss én, og jeg håper både næringslivet, kommunene og innbyggerne skal nytte godt av det som er en kvalitetsreform, sier Tom Egerhei.

- Slagkraftig og attraktiv

— Store fagmiljøer gjør også at vi blir en slagkraftig organisasjon som blir enda mer attraktiv i kampen om kompetansen på arbeidsmarkedet, mener han.

— Men det virker som en ulempe å være lokalisert to steder med sjefer som kjører frem og tilbake?

Assisterende fylkesmann i Vest-Agder, Tom Egerhei, blir snart assisterende fylkesmann for hele Agder. Foto: Reidar Kollstad

— For ledergruppa blir det en del reising, ja. Det er heller ikke bra i et klimaperspektiv, og vi må være i stand til å utnytte teknologien slik at vi kan jobbe på nye måter, for eksempel gjennom videokonferanser.Den nye fylkesmannen selv, Stein A. Ytterdahl, er også innstilt både på pendling og digital jobbing:

— Hovedbasen blir i Arendal, men jeg er innstilt på å være begge steder inntil vi blir samlokalisert. Samtidig er jeg vant til å jobbe elektronisk og utnytte teknologien, så jeg tror ikke det skal bli spesielt vanskelig, sier han.

Hvor det nye embetet blir samlokalisert, er ennå ikke bestemt.

— Men da må de ansatte enten i Arendal eller Kristiansand flytte på seg?

— Eller alle, hvis det blir et sted midt imellom, smiler Tom Egerhei.