— Det var en del her oppe i Trondheim som syntes det var synd at jeg skal slutte som rådmann. For meg er sånt bare det hyggelig å høre. Jeg gleder meg over at de vil savne meg, sier Stein A. Ytterdahl og ler.

Vil ha det moro

Han ler mye. Mottoet er at folk jobber bedre når de har det gøy. Hvis du vet hvor du skal, og har det gøy samtidig, er ingenting bedre enn det.

— Jeg har aldri gått negativ på jobb to dager på rad. Det har vi ikke råd til, sier Ytterdahl, som ikke vil komme med noen programerklæring for fylkesmann-oppgaven.

— Jeg ønsker å bli en fin del av det store Agder-teamet som skal løfte landsdelen videre. Mer konkret kan jeg ikke være nå, sier mannen som fredag ble utnevnt til kongens utsendte representant på Agder.

Ordet team er typisk for ham, i alle fall hvis vi skal tro kona Gunn Marit Ytterdahl. Hun giftet seg med Stein A. som 18-åring for 42 år siden og sier dette om sin beste venn:

— Han har gjort det til karriere å få folk til å arbeide godt sammen. Akkurat det er han veldig god på. Både hjemme og på jobb. Han vet hvor han vil, og han liker å more seg på reisen mot målet. Jeg vet ikke om noen svake sider, sier Gunn Marit Ytterdahl.

Full av energi

Det må i så fall være at han er svak for nye jaktmarker. I en alder av 63 år begynner han en ny karriere som kongens representant på Sørlandet, etter først å ha gjort karriere i næringslivet, politikken og kommunebyråkratiet. De fleste pensjonerer seg i en slik alder.

— Jeg er full av energi og entusiasme. Jeg gleder meg til hverdagene som fylkesmann. Man må like hverdager for å oppnå resultatene man ønsker, sier han.

Stein Arve Ytterdahl, blikkenslagersønnen fra Vanse på Lista, fant aldri helt roen i farens verksted. Han har riktignok eid det sammen med brødrene sine, og i dag driver sønnene videre.

Han måtte ut i verden, slik så mange listalendinger før han måtte. Det ble ikke Amerika på Stein Arve Ytterdahl, Det ble en lang reise i toppjobber i stedet.

I 30 år var han næringslivsdeler, først på Elkem Sauda, så i Norzink i Odda og flere andre steder.

Han vendte hjem til Farsund på 90-tallet da rørbedriften Bredero var et salig kaos. Hundrevis av ansatte, skotsk ledelseskultur og mye bråk. Under Ytterdahls ledelse endret Bredero seg på få måneder til å bli en bedrift folk snakket penere og penere om.

— Jo da. Jeg har kommet inn sånn en del ganger. Hyggelig at dere husker det, sier Ytterdahl, som avsluttet næringslivskarrieren der i Lundevågen.

I 2007 ble han politiker. Han ble valgt til ordfører i Farsund gjennom direktevalg.Ap-mannen fikk 66,1 prosent av stemmene i en by hvor Frp og Høyre har rent flertall sammen. Etter en kort periode som direktør for Bredalsholmen Dokk og Fartøysenter, har han siden 2012 vært rådmann i Trondheim kommune.

Knebøyen

Som ordfører ble Ytterdahl landskjent da han lanserte knebøyen. Han ba alle innbyggere ta en knebøy og plukke søppel. Byen ble sammensveiset på en ny måte da et nytt felles mål dukket opp. Renere ble den også.

— Jeg har ikke en liknende plan for Sørlandet. Mitt prosjekt blir å tjene lokaldemokratiet.

— Kommunesammenslåing?

— En veldig viktig prosess, og nødvendig. Det er 50 år siden sist. Nye kommuner kan ikke redes fram, det må vises politisk lederskap, av ordførerne. Det blir spennende å legge til rette for det, sier Ytterdahl, og vil ikke si noe konkret om sin egen mening om hvor grensene bør gå.

— Hva sier du når jeg sier at mange i aust er skuffet over at du blir fylkesmann i stedet for Djupedal?

— Nå må vi se fremover. Jeg skal legge til rette for at administrasjonen i vest og aust kommer til å jobbe godt sammen. Vi skal ha mye moro fremover, sier han.

Forfatteren

Det er mennesker, ikke prestisje, Stein A. Ytterdahl interesserer seg for som leder. Han har skrevet en bok og en diktsamling om ledelse og det å være menneske.

Diktsamlingen handler om hvordan det var å lede et smelteverk i nedgangstider. Den heter «leder i hverdag».

Boka handler om at vi alle må være hele mennesker, selv om oppgavene er store.

— Den fikk tittel etter noe sønnen min sa to år gammel da han sto med sin mor og kikket på flyet jeg atter en gang reiste avsted i, avslutter Ytterdahl, som skal ha leilighet i Arendal.

Han beholder huset i Skougaardsgate under Varbak i Farsund - kjent som rederbyens mest fornemste gate.

Hva boka het?

Den het «Der faug an den tosken«

Ganske mange i Trondheim sa omtrent det fredag.