Fylkesmann Ann-Kristin Olsen synes det er helt utrolig at man tar opp stillingsprosenten til Aust-Agders eneste kvinnelige ordfører. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er et faktum at Aust-Agders eneste kvinnelige ordfører møtes med krav om redusert stilling. Da kommer spekulasjonene om dette er kvinnediskriminering. Det burde de som fremsatte kravet ha tenkt på, sier avtroppende fylkesmann i Vest-Agder, Ann-Kristin Olsen, og fortsetter:

- Veldig beklagelig

— Det er veldig beklagelig både for kvinnesaken og vårt omdømme på Sørlandet at dette skjer, og egentlig helt utrolig, sier avtroppende fylkesmann i Vest-Agder, Ann-Kristin Olsen, til Fædrelandsvennen.

Gro-Anita Mykjåland er i dag Aust-Agders eneste kvinnelige ordfører. Hun representerer Senterpartiet og styrer Iveland.

Jeg har aldri jobbet deltid og skal ikke gjøre det heller.

I forhandlingene med KrF har hun blitt presset på stillingsprosenten. KrF vil ha henne ned i 60 prosent stilling slik at KrFs Brynjulf Aagesen kan bli varaordfører i 40 prosent stilling.

— Jeg har aldri jobbet deltid og skal ikke gjøre det heller, men vi snakker fortsatt med alle partier for å finne løsninger, sier Mykjåland fredag, etter at heller ikke torsdagens kveldsmøter ga avklaring.

Aust-Agder uten kvinnelige ordførere?

Kastes Mykjåland i Iveland, kan Aust-Agder bli helt uten kvinnelige ordførere de neste fire årene. Foreløpig er det ikke avklart om Aps Inger Løite blir ny ordfører i Gjerstad.

Fylkesmann Ann-Kristin Olsen har alltid kjempet for likestilling. Norges første kvinnelige politimester, sysselmann på Svalbard og Vest-Agders første kvinnelige fylkesmann sier dette:

Fylkesmann Ann-Kristin Olsen synes det er helt utrolig at man tar opp stillingsprosenten til Aust-Agders eneste kvinnelige ordfører. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er ikke til å tro at vi i 2015 risikerer å få et helt fylke uten kvinnelige ordførere i Norge. I Vest-Agder har vi tre i øyeblikket. Det er ikke mer enn det må være det heller. At Aust-Agder kan bli uten, er rett og slett helt uhørt, sier Olsen.

- Skader omdømmet

Hun mener situasjonen skader Sørlandets omdømme, men enda mer er det et demokratisk problem.

— Agder får dårlig omdømme av dette, men det handler jo også om demokratiske verdier. Et fylke uten kvinnelige ordførere er en demokratisk utfordring som må gjøres noe med, sier Olsen.

Et fylke uten kvinnelige ordførere er en demokratisk utfordring som må gjøres noe med.

Hun mener landsdelen må brette opp ermene og hun ber de politiske partiene sørge for at vi ikke havner i nærheten av slike tilstander igjen.

— Nå må det rekrutteres og så må partiene sørge for at begge kjønn får plass. Vi kan bare ikke godta noe annet, sier Olsen.

Stemt ut

I Gjerstad jobbet Inger Løite hardt for å få kvinner inn i politikken, før valget. Der melder NRK at Ap stilte med tre kvinner på topp. Inn kom fem menn og en kvinne.

Gro-Anita Mykjåland sier det fortsatt kjempes om posisjoner i Iveland, og at partiene nå har gått hver til sitt for å ha interne drøftinger.

— Å være ordfører er en lederstilling og ikke en oppgave man kan ha på si, sier Mykjåland, som kjemper for sitt politiske liv og muligens hele kvinneandelen blant ordførerne i Aust-Agder.