Med ujevne mellomrom virvler grumset opp og frem. Fra de dunkleste hjørner av den mørkeste kristendomsfortolkningen tyter det frem holdninger så rystende at man ikke vet om man skal le eller gråte. Det enkleste hadde kanskje vært å tie dem i hjel? Fortjener mennesker med et så forvrengt gudsbilde oppmerksomhet?

Tidligere i uka fikk jeg telefon fra en bestefar til en av de omkomne på Utøya. — Må avisen bruke så mye plass på disse fanatikerne, sukket han, og siktet til oppslaget vi hadde onsdag om at sentrale personer i partiet De Kristne anbefaler en bok som hevder at Gud tillot terroren på Utøya.

69 ungdommer ble drept

Bestefaren var såret og krenket. Det er ikke vanskelig å forstå hans reaksjon. Det er bare fire år siden 69 ungdommer ble drept på Utøya, og at det nå fremsettes påstander om at Gud tillot det som skjedde som en straff fordi Norge ikke er standhaftige nok i sitt forsvar av Israel, er naturligvis belastende.

Bestefaren var også rasende. Rasende på disse menneskene som skyver Gud foran seg for å forsvare sitt eget forvrengte syn på verden og sine medmennesker. Det er lett å forstå hans raseri.Jeg forklarte hvorfor vi brukte plass i avisen til å fortelle om dette. Forklarte at vi ikke i utgangspunktet ønsket å omtale boken «22. juli profetien», at vi heller ikke ville brydd oss om at sære og til dels ekstreme religiøse miljøer uttrykker støtte til boken, men når folk som søker politisk makt i våre lokale kommunestyrer åpent går ut og viser frem disse holdningene må vi skrive om det.Partiet De Kristne fikk 17.731 stemmer ved Stortingsvalget for to år siden. På landsbasis utgjorde det 0,6 prosent. I Vest-Agder oppnådde partiet 2 prosent. Mange av partiets støttespillere bor altså i Vest-Agder.

Folk bør vite hva slags folk de stemmer på, fortalte jeg bestefaren.

Må se hvem de er

Vi må se hvem de er, de som løfter sin fordømmende pekefinger mot oss. Når disse menneskene også ønsker å ta med seg disse holdningene inn i kommunestyrene våre, må vi peke tilbake og avsløre hva de står for.

Folk bør vite hva slags folk de stemmer på, fortalte jeg bestefaren.

Uttalelsene til fylkeslederen i Partiet De Kristne i Vest-Agder, Jan Ernst Gabrielsen, gjorde at han måtte trekke seg.Partiet ville ikke være bekjent av hans holdninger. — Vi ble enige om at det bare var én ting å gjøre for å markere at dette ikke er partiets politikk, og det var at han måtte gå, sa Knut Harry Nilsen til Fædrelandsvennen. Nilsen overtok ledervervet i Vest-Agder da Gabrielsen ble ofret.

Også lokallagslederen i Farsund, Henry Østhassel, har nå trukket seg som en følge av at hans meninger om 22. juli er belyst i mediene.

Samtidig påstår partiets listetopp i Vennesla, Yngvar Tveit, fortsatt at Utøya-massakren var Guds straffedom over villfarne mennesker.

— Jeg holder på å lese boka «22. juli-profetien», nå. Og jeg er enig med Gabrielsen at Gud tillot Utøya. Hadde vi vendt oss til Ham og fått hans velsignelse, ville ikke Utøya ha skjedd, sa Tveit til Fædrelandsvennen denne uka.

Plass i kommunestyret

Vennesla er en av kommunene der Partiet De Kristne har best sjanse til å få plass i kommunestyret. I Vest-Agder stiller partiet med lister Kristiansand, Vennesla, Søgne, Songdalen, Farsund og Lyngdal. På landsbasis har partiet lister i 70 kommuner.

Partiet De Kristne mener KrF er alt for lite bibeltro og deres støttespillere ønsker politikere som i langt større grad skal styre etter bibelens ord. De fremstår ofte moderate når de snakker om sin politikk, men de mørke sidene av deres meninger kommer til uttrykk i sånne saker som vi har sett denne uka. Da kommer det ekstreme frem i lyset. Og det er ikke sånn at de føler lyset er ubehagelig, de er ikke som trollet som sprekker i sola. Tvert i mot blir de ikke mindre ekstreme av å bli møtt med motstand, debatt eller fakta. De blir heller sterkere i sin overbevisning om at de har rett og alle vi andre tar feil.

Tvert i mot blir de ikke mindre ekstreme av å bli møtt med motstand, debatt eller fakta.

I Bergen sitter den omstridte redaktøren Finn Jarle Sæle og redigerer avisen Norge IDAG. Sæle ble kastet ut av avisen Dagen, og startet senere en ny avis/nettsted. I Norge IDAG kommer kristengrumset frem så å si hver dag og avisen bidrar sterkt til å gi næring til de som for eksempel kan komme på å mene at Utøya skjedde fordi Arbeiderpartiet ikke har støttet Israel nok.

For få uker siden skrev Sæle en lederartikkel der han påsto at «Fædrelandsvennen blir mer og mer av en kristendomshater». Sæle mener vår avis ikke støtter Israel nok, han mener vi ikke er støttende nok til biskopen og andre som er mot likekjønnede ekteskap, og sikkert mye mer. Han er selvsagt i sin fulle rett til å mene det, men retorisk er det ganske oppsiktsvekkende at det skal så lite til for å stemple andre som kristendomshatere. Lederen avslører hvor trangt det er i den virkeligheten som Norge IDAG og andre kristenfanatikere forfekter som den eneste sanne og rette.

Skrive mer om religion

For et par år siden tok vi i Fædrelandsvennen et redaksjonelt valg om å skrive mer om religion og menighetslivet på Sørlandet. Mange av våre lesere er aktive i menigheter og opptatt av religiøse spørsmål. Vi mente vi hadde for lite journalistikk om dette og bestemte oss for å gjøre noe med det.

.... men overraskende mange mener tydeligvis at en avis bør misjonere, ikke drive journalistikk.

Det har vært interessant. Flere av menighetsmiljøene liker ikke at vi gjør det. Ikke alle, men overraskende mange mener tydeligvis at en avis bør misjonere, ikke drive journalistikk. Vår oppgave er å belyse det som skjer, men ikke alle liker å få dette lyset på seg. Vi er blitt overrasket over hvor lukkede mange kristne miljøer fortsatt er. Hvor strengt det slås ned på de som tenker annerledes og hvor mye fordømmelse som fortsatt finnes.

Fra flere kristne miljøer ropes det et varsko mot sekulariseringen av samfunnet og vi ser tendenser til deler av det religiøse Norge trekker i bremsen og ønsker å snu utviklingen. Derfor er det viktig å rope et enda høyere varsko mot den polariseringen vi da kan få. Mange fordømmende pekefingre er justert og revet ned fra prekestolene i Norge de siste 30 årene. La oss for all del slippe å skape et klima der mørkemennene øyner et håp om en ny arena for deres spesialøvelse: Å begrense andre menneskers rett til å leve frie liv.