«I get no kick from champagne,” sang Frank Sinatra, ”I get a kick out of you.«

De fleste forskere får et kick når de oppdager ting og sammenhenger ingen har visst om. Det er jo nettopp det som driver dem videre. Reisene inn i ukjent land. Følelsen av å bringe verden videre. Og gleden over å ha gjort noe for andre. I medisinen er selvsagt målet å redde liv, eller å lindre plager.

De fleste forskere får et kick når de oppdager ting og sammenhenger ingen har visst om.

Innimellom dukker det dessverre opp noen som er mer opptatt av seg selv.

Omfattende forskningsvindel

Jan Vincents Johannessen

Fredag den 13. januar 2006 ble Jon Sudbøavslørt for omfattende forskningsvindel. I et intervju sa han at han fikk mer kick av forskning enn av paragliding og dykking. For paraglideren tok han ikke høyt nok, og dykkingen ikke dypt nok, til at han fikk tilfredsstilt sitt oppblåste ego.

Sudbø fløy høyt, men dykket ikke dypt nok, i sin forskning. Han snorklet bare rundt på overflaten, og diktet opp tall, pasienter, og resultater. Avsløringen vakte stor internasjonal oppmerksomhet.

Den ferskeste og mest glamorøse svindleren innen medisinen, er utvilsomt den italienske stjernekirurgen Paolo Macchiarini.

Heldigvis førte ikke Sudbøs svindel til tap av menneskeliv.

Den ferskeste og mest glamorøse svindleren innen medisinen, er utvilsomt den italienske stjernekirurgen Paolo Macchiarini. Han hadde nesten alt som skulle til for å lykkes. Det intelligente renessansemennesket som med sin glatte tunge sjonglerte et halvt dusin språk flytende.

Jukset med CV-en

Den 27. juni 2014 sendte det amerikanske NBC ”The Leap of Faith”. Paolo ble skamrost, og løftet inn blant stjernene. Dessverre eide ikke Paolo Macchiarini skam i livet. Han løy da han sa at hans arbeid bygget på 27 års forskning, og han jukset med CV-en sin, noe som også synes å være en populær karrieresport blant norske bedriftsledere. Det var også løgn at han hadde gjort dyreforsøk før han gikk løs på mennesker.

Mange så tv-programmet gjennom tårer. De skrev til NBC: ”Han er selv et mirakel. Han er så god, øm, ydmyk, kjærlig, uselvisk og lidende, og liker, som Kristus, å gjøre Guds gjerning.”

Bosse Lindquist fra Sveriges Television laget tre program om kirurgen: ”Experimenten: Stjärnkirurgen”. De ble sendt i januar i år.

Lindquist var ikke like blendet som NBC, og fikk med sine programmer løftet saken ut av den skandaløse fortielsen fra Karolinska Institutet og Sjukhuset.

Les også :

Les også :

Bosse Lindquist karakteriserer Macchiarini slik:

“Han är väldigt karismatisk, han fyller ett rum, han är en ledargestalt, han har lätt att entusiasmera folk, han är oerhört snabb i tanken, han läser människor väldigt snabbt, han har ett väldigt häftigt humör, han är inte alltid en lätt person, han kan vara väldigt hemlighetsfull. Och han har ju lyckats charma kvinnor, vetenskapsakademier, patienter … Han har en väldig dragningskraft.”

Lage kunstige luftrør

Karolinska hadde kapret den internasjonale stjernekirurgen foran nesen på flere andre institusjoner. Hans prosjekt var å lage kunstige luftrør, og deretter bade dem i stamceller fra pasienten selv, for så å operere dem på plass til erstatning for luftrør som var misdannede eller rammet av kreft og kreftbehandling. Karolinska angrer nå bittert på ansettelsen, og ikke minst på at de frikjente han blankt for forskningsfusk, selv etter at fire varslere, og en ekstern gransker, hadde sagt at han var en svindler. I vår har mange intelligente hoder rullet ned fra maktens og berømmelsens tinde i Stockholm, og omdømmet til Karolinska Institutet, Sjukhuset og Nobelkomiteen er alvorlig svekket. Generalsekretæren, som hvert år leser opp vinneren av Nobelprisen i medisin, vil aldri mer få det oppdraget.

Paolo opererte pasienter i flere land. 6 av 8 er nå døde.

Ved å bruke stamceller fra pasienten selv, celler som er umodne, men som kan modnes til velutviklede, spesialiserte celler, unngår man immunreaksjoner. Hvis Macchiarinis prosjekt hadde lykkes så ville det åpnet for enorme muligheter til å erstatte ødelagte organer med kunstige. Paolo opererte pasienter i flere land. 6 av 8 er nå døde.

Paolo Rockefellerbryllupet i Søgne

Paolo planla også bryllup. Rockefellerbryllupet i Søgne, og Pider Ros forlovelse med dronning Pedronelle av Spania, blekner i sammenlikningen. Paven skulle selv vie brudeparet på sitt landsted. Blant gjestene som mottok de elegante invitasjonskortene trykket på kalveskinn, var i tillegg til Pave Francis, ekteparene Clinton, Obama, Annan, og Sarkozy. Vladimir Putin, Russel Crowe, Elton John, skulle også komme, og selvsagt skulle Andrea Bocelli synge. For ifølge Paolo, så var alle hans nære venner og pasienter. Til og med keiser Akihito av Japan var på Paolos fastlegeliste. Den stakkars forloveden var ikke dronning Pedronelle av Spania, men NBCs tv-produsent Benita Alexander, som hadde tråkket skikkelig i Vær Varsom plakaten da hun gikk til sengs med Paolo før den 2 timers lange, ”The Leap of Faith”, var ferdig. Hun visste selvsagt ikke at Paolo fremdeles var gift, og at han, når han ikke fløy verden rundt, bodde sammen med sin kone i Barcelona.

Les også :

For en måned siden, den 23. mars i år, ble Paolo Macchiarini sparket ut av det medisinske templet, Karolinska Institutet, den medisinske Nobelprisens hjem. Hvilken straff han ellers vil få vet ingen.

Faren for å bli avslørt

Spørsmålet man må stille seg er: Hvordan kan forskere lure kremen av the medical establishment trill rundt. Men det mest interessante psykologiske spørsmålet er: Hvorfor går intelligente forskere, som Sudbø og Macchiarini, med åpne øyne så langt at de må vite at de vil bli avslørt?

Kanskje får de det aller største adrenalinkicket ved å passere punktet hvor faren for å bli avslørt er mer enn overhengende? Og kanskje er det ”The Point of No Return”, hvor kravet til fortsatt ”suksess” driver dem videre.

Kanskje får de det aller største adrenalinkicket ved å passere punktet hvor faren for å bli avslørt er mer enn overhengende?

”I get a kick out of you” kommer fra Cole Porters musikal ”Anything goes.” Av og til går det heldigvis bare en stund, både i kjærligheten og forskningen.