Konklusjonen i den siste maktutredningen fra 2003 var at makten er blitt mer uhåndgripelig. Det er blitt vanskelig å slå fast nøyaktig hvor og når beslutninger tas.

Det har skjedd en fragmentering, forvitring og fremmedgjøring med den følgen av politikernes makt har krympet, slo utrederne fast. Demokratiets forfall, kalte de det.

En av grunnene er fremveksten av det omfattende lobbyveldet, der høyt gasjerte mennesker fra samfunnets eliter betales for å påvirke beslutninger som skal tas. Folk som tilhører elitene er begynt å pendle mellom ulike posisjoner og roller; en sirkulering av folk i mer eller mindre lukkede nettverk som øker muligheten for gjensidige tjenester.

valerie.png

Frps Sylvi Listhaugs "overgang" til First House er ett eksempel som nylig vakte bestyrtelse fordi hun både er vararepresentant til Stortinget, og samtidig jobber i påvirkningsfirmaet med hemmelige oppdragsgivere. Tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen er en annen, som nå har fått følge av Fædrelandsvennens tidligere toppdirektør i tillegg til vår tidligere sjefredaktør som allerede har vært der en stund.

De har gått over til "de andre", de som ikke har åpenhet, sannhet, tillit og troverdighet som kompass, men som skal jobbe skjult i nettverk for å få gjennomslag for oppdragsgiverne sine.

De kan være så redelige og høyverdige som bare det, uten at det hjelper det grann. For det er ikke i deres egen makt å gi seg selv tillit. Det kan bare andre gjøre. Og de andre blir uroet av denne nye ugjennomsiktigheten, den som hindrer dem i så se hvem som snakker med hvem om hva, og som hindrer dem i å vite om og når de bør gjøre mottrekk.

Denne lobbyismen er grunnleggende udemokratisk fordi evnen til å gjøre seg og sine interesser gjeldende er så ulikt fordelt i befolkningen. Når makten ikke er forbeholdt politikerne, men kortene legges helt andre steder enn i politisk valgte fora, da er det noen som ikke blir hørt; noen som ikke får fremmet sine interesser, mens andre kan kjøpe seg påvirkning og innflytelse. I dette spillet er det noen som blir avmektig.

Ikke rart maktutrederne snakket om folkestyrets forvitring.

Agder Energi har begynt å stille spørsmål ved dobbeltrollen til Lars Erik Torjussen. Andre kan spørre seg hva denne manglende gjennomsiktigheten kan ha å bety eksempelvis for utfallet av drakampen mellom Kristiansand kommune og Kristiansand Havn om investeringer til fellesskapsformål i Kanalbyen på Silokaia hvor Torjussen er styremedlem. Når ingen vet, kan alle spørre. Og lure. Og kanskje bli bekymret. Og risikere å miste troen på politikken og demokratiet.

Hvis samfunnet ikke kan få avskaffet lobbyveldet, bør det i det minste kunne forlange åpenhet. For demokratiets skyld.