KRISTIANSAND: — Han burde tre ut av styret i et offentlig eid selskap hvor Statkraft er inne som en tung aktør. Dette handler om demokratisk ryddighet, sier professor Thore Hansen ved Universitetet i Oslo.

Statsviteren, som blant annet har spesialisert så på kommunepolitikk, mener Torjussen opptrer som en representant for folket når han påtar seg et styreverv i en offentlig eid bedrift. Agder Energi eies av en rekke sørlandskommuner og det statseide konsernet Statkraft.

Thore Hansen

— Det må være en sterk tillitsrelasjon mellom han og eierne av aksjene i selskapet, i dette tilfellet folket. Selskapet han jobber for har sagt at det respekterer hemmelighold av kundeforhold. Selv om han opptrer helt korrekt er det problematisk i det øyeblikket noen begynner å tvile på at han klarer å skille de to rollene han har fra hverandre, sier Hansen.

Les Valerie Kubens kommentar:

– Svært uheldig

FORNØYD: Skagerrak åpnes ikke for oljeboring, og det gleder SVs stortingsrepresentant fra Agder, Alf Holmelid. Foto: Lars Hoen

Stortingsrepresentant Alf Holmelid (SV) fra Vest-Agder sitter i næringskomiteen. Han sier Agder Energi er en viktig samfunnsaktør. Hovedaksjonær i selskapet er Statkraft som har mange forgreininger i norsk næringsliv. Han ser for seg at det fort kan oppstå interessekonflikter som en i utgangspunktet ikke har tenkt på.— Hva synes du om at Lars Erik Torjussen sitter som nestleder i et offentlig selskap som er en tung samfunnsaktør, samtidig som han er assosiert partner i et rådgivingsfirma som operer med hemmelig kundeliste?

— Jeg synes det er svært uheldig.

- Hvilke konsekvenser bør det få?

— Jeg synes han bør vurdere sin stilling. Det er demokratiske utfordringer knyttet til det. Lengre enn det vil jeg ikke gå.

- Hvilke utfordringer?

— Bare det at det en risikerer en diskusjon rundt Torjussens habilitet gjør dette uheldig. Han vil sikkert prøve å unngå interessekonflikter, men så lenge selskapet han jobber for operer med hemmelige kundelister kan han ikke diskutere eventuelle interessekonflikter med andre styremedlemmer, sier Holmelid.

Vil ikke bestemme

— Du er landsdelens fremste næringspolitiker og har uttalt deg tydelig i en rekke spørsmål som ligger innenfor din kompetanse. Hvorfor kan du ikke svare ja eller nei på om du synes det er riktig at Torjussen bekler nestledervervet?

— Jeg er veldig forsiktig når det gjelder å uttale med om styreverv. Det er eierne som må forholde seg til dette spørsmålet. Jeg mener også at det er opp til den aktuelle personen å vurdere sin stilling, sier Holmelid.

SV-politikeren mener denne saken bør skape en prinsippdiskusjon om hvordan en skal håndtere folk med hemmelig kundeliste som velges inn i offentlige styrer.

— Det er en diskusjon jeg vil prøve å ta videre den løpende politiske debatten, sier Holmelid.

– Dette er helt feil

Vidar Kleppe

SV-politikeren får følge av Vidar Kleppe (Dem). Han sier rett ut at han mener Torjussen bør trekke seg fra de offentlige styrevervene så lenge han er rådgiver i et firma som opererer med hemmelige kundelister.— Det er ikke bare problematisk. Dette er helt feil, sier Vidar Kleppe (Dem).

Kleppe sitter som leder i kontrollutvalget i både Kristiansand kommune og Vest-Agder fylke. Han mener Torjussen mister både troverdighet og tillitt ved å innta en slik dobbeltrolle.

— Jeg hadde faktisk regnet med at han hadde trukket seg fra de offentlige styrevervene før han ble partner i First House.

Runde i styret

Statkraft er den største eieren i Agder energi med 45,5 prosent av aksjene. Selskapet har fire representanter i styret i Agder energi. Steinar Bysveen, konserndirektør i Statkraft, er en av dem.

— Dette er en problemstilling som fortjener en runde i styret. Hva konklusjonen blir vil jeg vente med å mene noe om før vi har innhentet mer opplysninger, sier Bysveen.

- Hvilke prinsipielle betraktninger har du rundt Torjussens roller?

— Uansett om dette er en prinsipiell sak eller ikke, så vil jeg ta meg tid til å hente inn mer opplysninger før jeg trekker en konklusjon her, sier konserndirektøren.

Torjussen: - Ikke uegnet

Fædrelandsvennen var søndag ettermiddag og kveld i kontakt med Lars Erik Torjussen. Det endte med at vi gjennom en e-post ba om svar på fire prinsipielle spørsmål om hans roller. Torjussen ønsket ikke å svare på de konkrete spørsmålene, men ba om å få imøtegå synspunktene om hans roller gjennom følgende innlegg:

– Jeg er oppnevnt til å representere de 30 Agder-kommunene i styret i Agder Energi,fordi kommunene mener jeg har den rette kompetanse til å representere dem i et av Sørlandets viktigste selskaper. Jeg har holdt styrelederen i Agder Energi og lederen for arbeidsutvalget til Agder-kommunene orientert om prosessen som har ledet fram til at jeg er blitt assosiert partner i First House. De har ikke sett grunn til å ta steg for at min plass i styret skal vurderes. Selv mener jeg at min tilknytning til First House ikke gjør meg uegnet til å representere de 30 kommunene i Agder Energi. Dersom eierne nå eller senere skulle vurdere dette annerledes, vil jeg selvsagt forholde meg til det.

Mye av kritikken baserer seg på den misforståelsen at First House opererer med hemmelige kundelister. Det er feil. Mange av selskapets kunder er offentlig kjent. Men som alle andre rådgivere – inkludert advokater og revisorer – må vi respektere ønskene fra de kunder som ønsker at kundeforholdet skal være omfattet av taushetsplikt. I styrene i både private og offentlige selskaper sitter mengdevis av advokater, revisorer, konsulenter og andre rådgivere som alle har akkurat samme krav til taushetsplikt som jeg har. Skulle det være et krav at alle som sitter i norske selskapsstyrer må offentliggjøre alle sine klienter, ville det bli et manne— og kvinnefall man aldri før hadde sett maken til i norsk næringsliv. Interessekonflikter kan oppstå for alle styremedlemmer i alle selskaper. Det er en del av styremedlemmers kompetanse å ha et bevisst forhold til dette. I forhold til Agder Energi vil dette prinsippet for min del ha som konsekvens at jeg ikke kan arbeide med kunder der det er en interessekonflikt med Agder Energi. Dette gjelder selvsagt uavhengig av om jeg arbeider som rådgiver med tilknytning til First House, eller om jeg hadde arbeidet som rådgiver hvor som helst ellers, skriver Torjussen i en e-post til Fædrelandsvennen.

- Saken bør interessere Statkraft

— Det ligger en prinsipiell problemstilling i denne saken. Det er ingen heldig rollefordeling å sitte i styret i et stort, offentlig eid selskap, samtidig som man har en hemmelig kundeportefølje i sin sivile jobb, sier Guro Slettemark som er generalsekretær i Transparency International - Norge.

Statkraft, som er hovedaksjonær i Agder Energi, er en av flere store bedrifter som er medlemmer i den norske avdelingen av Transparency International. Medlemsbedriftene forplikter seg til å styre etter flere kjerneverdier som åpenhet, ansvarlighet, integritet, solidaritet, mot, rettferdighet og demokrati.

— Det er vanskelig å vurdere habilitet når kundelisten i den ene jobben man har er hemmelig. Denne saken bør interessere Statkraft, som jeg kjenner som et selskap som er veldig opptatt av etiske problemstillinger, sier Slettemark.