Jeg tviler ikke på at intensjonene har vært gode, men det gjør ikke måten de har gått frem på noe mindre problematisk.

Etter at mitt innlegg ble publisert, har jeg blitt kontaktet av flere ungdommer. De oppgir at ‘alle’ unge i Kristiansand nå vet hvem guttene det angår er.

Ved å gå ut i media med det angivelige kontraktsbruddet, har Mosvold og Gundersen bidratt til å mistenkeliggjøre alle deltakerne på russbussen for narkotikabruk, og de har i realiteten gjort de unge guttene identifiserbare.

Slik jeg ser det har de kastet ungdommene det gjelder under bussen: De har kringkastet konkrete ungdommers angivelige narkotikabruk for alle avisens lesere, i et forsøk på å nå frem med deres ‘ta avstand til narkotika’-budskap.

Også på denne måten skriver Mosvold og Gundersen seg inn i en lang og lite ærerik tradisjon på narkotikafeltet. I flere tiår har man ment at narkotikaondet er så alvorlig at man har kunnet behandle personer som bruker narkotika dårlig.

Et ferskt eksempel gjelder politiets bruk av tvangsmidler (for eksempel ransaking og kroppslig undersøkelse) mot personer de mistenker bruker eller oppbevarer narkotika. Riksrevisjonen slo nylig fast at politiet i en rekke saker, og over flere år, har brukt langt mer inngripende tvangsmidler enn de har hatt lov til.

Å se bort fra enkeltpersoners rettsvern og integritet i forsøket på å bekjempe narkotika har med andre ord en lang og utbredt historie. Derfor blir det for enkelt når Mosvold og Gundersen forsvarer seg med at intensjonen deres var god. Målet helliger ikke midlet, verken på narkotikafeltet eller ellers.

Mosvold og Gundersen oppklarer heller ikke hvordan deres private narkotikaetterforskning ble gjennomført, og hva slags informasjon de har mottatt. Når investorene selv søker offentlig oppmerksomhet rundt denne saken, bør de også bidra til å belyse den skikkelig.

Helt til slutt: Jeg betviler ikke at det er mer snakk om og bekymring for kokainbruk blant unge. Men vi vet altså ikke om det har skjedd en sterk økning i bruken. Den siste undersøkelsen jeg kjenner til, som undersøkte rusbruk blant russ, ble gjennomført av FHI ved tre store russestevner i Sør-Norge i 2019. 6 % av de 1473 deltakerne i studien oppgav noen gang å ha prøvd kokain, og 2 % testet positivt for bruk av illegale rusmidler ved selve russestevnene.

Mye kan ha skjedd på disse fire årene, og forskning er feilbarlig, men vi har altså ennå ikke belegg for å si at kokainbruken har økt dramatisk.