VIGNETT BIRKELAND.jpg

I år er det nøyaktig 30 år siden jeg fikk baking, og siden matlaging generelt, som hobby. Det begynte i 4. klasse på barneskolen og utviklet seg til å bli et av mitt livs store gleder, en glede jeg er stolt av å ha gitt videre til neste generasjon allerede.For det er nettopp det matlaging er for meg: Mat er så mye mer enn det å bli mett — mat er glede på mange plan. Å lage mat er også en av de enkleste måtene vi har til å oppleve mestring og selvtillit på i dagliglivet, så lenge man ikke er altfor ambisiøs, selvsagt.

De beste triksene

I et helhjertet forsøk på å få flest mulig til å oppleve gleden med å bake selv, har jeg funnet frem alle triksene i boken for å lære deg å lage brød og bakst som alltid går bra. For å kunne garantere vellykket bakst hver gang må vi nemlig først ta vekk de vanligste fellene og så må vi se på noen nye triks jeg har lært meg.

Det første vi gjør er å redde den stakkars gjæren, som jeg også har slått et slag for tidligere i denne spalten.Bruk kald væske, så er du langt på vei til å få god bakst bare der.

Det krever riktignok at du bruker litt lengre tid på hevingen, men så lenge du ikke jobber i en eller annen form for utrykningstjeneste har du tid til å vente litt. Du kan tross alt gjøre andre ting mens du venter.

Tre teknikker

Det er tre teknikker som gir deg fantastiske resultater med minimal innsats. Det er de etter hvert velkjente eltefrie brødene, som ofte lages i støpejernsgryte med lokk. Det er kaldheving i kjøleskapet over natten og til slutt min kjære mors variant: kjemperaske matbrød, som bruker både syre, gjær og natron for å få fart på hevingen.

Eltefrie grytebrød lager bokstavelig talt seg selv. Og ved hjelp av en uvanlig høy vannmengde i deigen binder glutenbindingene seg selv over tid, istedenfor å måtte mase på deigen ved å bruke store gjærmengder og mye elting. En eltefri deig gir deg kjempegode brød, rundstykker, ciabatta, focaccia og pizzadeig med minimal arbeidsinnsats.

Brytebrød

En annen måte å bake på, som er like lett og forutsigbar, er kaldheving av deigen. Kulden gjør at du kan senke farten på heving nok til at du kan bruke 5 minutter på å lage en deig før du legger deg og så ta deigen inn i stekeovnen om morgenen mens du tar det en dusj. Ikke mange som klager på det på en lang og deilig søndagsmorgen!

Til slutt må vi innom min kjære mor, som har bakt dette brødet i over 30 år til familiens og venners store fornøyelse. Jeg har endret litt på det i den senere tid for å få det til å heve enda bedre, men smaken er den samme.

Min mors deilige brytebrød tar 30 minutter å lage fra begynnelse til slutt og det inkludere 20— 25 minutters steketid. Vi bruker natron sammen med gjær for å gjøre vei i vellinga, ogkombinasjonen av smør,melk og yoghurt gjør at det har vanskelig for å danne seg glutenbindinger som igjen gjør det lett å få en god konsistens uten at det må heve i timevis.

Oppskrifter

Kaldhevede frokostrundstykker

100 g smeltet smør, romtemperert

25 g fersk gjær

1 ss sukker

4,5 dl kaldt vann

10 gram salt

550 g hvetemel

150 g grovt sammalt hvetemel

Hobbykokken_Brd_Rundstykker_05.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Bland sammen alle ingrediensene og elte dem i ca. 5 minutter i en kjøkkenmaskin.

Del opp deigen i passende biter og form til rundstykker. Ha på et stekebrett og dekk med plast. Oppbevar stekebrettet i kjøleskapet over natten.

Når du står opp, pensler du rundstykkene med egg og setter dem i kaldt ovn. Sett temperaturen på 200 grader. Stek rundtstykkene til de er gylne, ca. 20 minutter.

Ta ut av ovnen og la de hvile på rist.

Mors hurtige matbrød

50g smør

2 dl melk

1/2 dl yoghurt naturell

25 g gjær

1 ts sukker

1 ts salt

1 1/2 rosmarin

350 g hvetemel

1 ts natron

evt. ost på toppen

Hobbykokken_Brd_Raskt matbrd_02.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Bland sammen alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og elt til deigen er samlet, ca. 3-4 minutter.

Forme deigen som en stor sirkel på ca. 25 cm i diameter

Sett deigen i kald stekeovn og skru på varmen til 225 grader uten varmluft og stek brødet midt i ovnen i ca. 20 minutter.

Eltefritt grytebrød

600 g (1 liter) hvetemel

5 dl vann (kaldt fra springen)

2% (12 g) salt (% regnes fra mengden hvetemel)

5 g tørrgjær

100 g Parmesan-ost, revet

Hobbykokken_Brd_Grytebrd_03.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Bland sammen alle ingrediensene, unntatt parmesanosten, med en sleiv til du får en jevn masse.

La blandingen stå å heve over natten, men minst 12 timer, med plastfilm over.

Ta mel på kjøkkenbenken og hell deigen ut av bollen. Ha litt mel oppå deigen også og strekk den litt utover.Ha på halvparten av osten og brett deigen inn mot midten to gangen, snu deigen en halv gang og gjør det samme en gang til.

Ha deigen over på et melstrødd bakeark med brettekantene ned og sett en stor bakebolle over deigen. La heve ytterligere i 90 minutt.

Når de 90 minuttene har gått setter du en støpejerngryte med lokk inn i ovnen og skrur på temperaturen til 250 grader. La gryta stå inne i ovnen i en halvtime. Ta ut gryta og ta av lokket. Ta godt tak i deigen og ha den oppi gryta — pass på at du ikke brenner deg. Ha på 50 g ost, ta på lokket og stek på 250 grader i 30 minutt.

Ta deretter av lokket og stek videre i 15 minutter, men på 200 grader.

Ta ut brødet etter tilsammen 45 minutter. Vend det ganske umiddelbart ut av gryta og over på en rist. La det kjøle seg ned til romtemperatur.