Hvis så er tilfelle, har du slurvet med forberedelsene. Vi kommer tilbake til mulige feil som kan begås i forbindelse med hengekøye-chilling, først gir vi ordet til en av landets mest begeistrede hengekøye-entusiaster — også kalt Hengekøyemannen. Tom Madslangrud fikk et kall, som han sier det, etter å ha vært innlosjert på et provisorisk hengekøyehotell på Roskilde-festivalen tilbake i 1996. > - For meg er hengekøyen mer enn et produkt, den er et optimalt symbol på det å slappe av.

— Jeg tilbrakte mye tid i hengekøyen jeg kjøpte der i tiden etterpå. For meg er hengekøyen mer enn et produkt, den er et optimalt symbol på det å slappe av. Beroligende og helbredende, tuftet på et grunnleggende, menneskelig behov.

77395619.jpg Foto: Microstock

Det sier juristen som er mannen bak selskapet Laidback Licence To Chill og varemerket Chill Bill — som i tillegg til å produsere deler av, og selge hengekøyer og andre behagelige innretninger, er lidenskapelig opptatt av rettsfilosofi og en ivrig skateboarder.

Hengekøyetreff

Ingen slappfisk, altså. Han arrangerer jevnlig hengekøyetreff, senest i november i fjor, der han inviterer folk til å komme sammen for å ta det med ro. Det blir garantert noe i sommer også.

— For meg handler denne filosofien ikke om å ikke gjøre noe, eller om å gjøre minst mulig, men om å være i stand til å slappe av underveis. Du presterer bedre når du er fokusert og rolig. Hvis du stresser, kommer du ut av kontroll, sier Madslangrud.

Han mener mange er for opptatt av å prestere, og hva andre måtte mene om dem, så mye at det går på helsen løs.

— Stresset smitter, både på arbeidsplasser og i hjemmene. Ikke bare er det ødeleggende for den enkeltes livskvalitet, mentale og fysiske helse - det gir også utslag på samfunnsøkonomien, sier Madslangrud, og understreker at det neppe vil hjelpe bare å kjøpe seg en hengekøye for å bli kvitt stresset - hvis ikke du også gjør noe med innstillingen din.

Med sin egen hengekøyeaktivitet prøver han å motvirke det han betegner som vedvarende, nedbrytende og destruktive stress, og kjemper for det han kaller retten til å være i fred. Retten til å chille.

  • Er den bred nok til å ligge i på tvers, kan du også ligge på skrå. Jeg foretrekker elastiske hengekøyer, fordi de tilpasser seg kroppen din.

61270036.jpg Foto: Microstock

Som jurist behandler han temaet over 70— 80 sider i «Retten til å være i fred», der han tar for seg en endring i Grunnloven fra 2014, som forsterker vernet av privatliv og personlig integritet.

Som skateboarder føler han seg fri, og bevisst på at han står på tvers av samfunnets stress og mas.

Tilpasser seg kroppen

Det er sånn han foretrekker å slappe av i hengekøyen også. På tvers, fordi du da får god støtte i korsrygg og nakke. Ligger du på langs, får kroppen derimot samme kurve som køyen.

— Er den bred nok til å ligge i på tvers, kan du også ligge på skrå. Jeg foretrekker elastiske hengekøyer, fordi de tilpasser seg kroppen din. Og jeg liker ikke trespredere. De forstyrrer trådene, så de ikke får anledning til å forme seg etter kroppen, slår Hengekøyemannen fast.

At det kan være fint for kroppen å sove i hengekøye natt etter natt, visste det latinamerikanske folket lenge før Christofer Columbus fant frem til verdensdelen deres i 1492. På Bahamas så han folk som «lå og sov i nett mellom trærne». I likhet med tobakk og ananas, tok Columbus med seg hengekøyer tilbake til Europa. Spesielt sjømenn tok dem ivrig i bruk, og lot seg vugge i søvn over det våte, harde og skitne dekket de tidligere sov på.

66222042.jpg Foto: Microstock

Sesongstyrt interesse

I dag produseres mange klassiske nettinghengekøyer i Mexico og stoffhengekøyer i Brasil, som sikrer lokale håndverkere en livsviktig inntekt. Et annet populært hengekøyemateriale er polypropylen, et robust stoff som tørker fort og tåler fukt bedre enn bomull.

I Norge er interessen til en viss grad sesongstyrt, men det selges hengekøyer året rundt. Du kan ha den inne eller ute, det finnes mange ulike sorter, og vi kan ha forskjellige hensikter med å legge oss i en.

— Når du først er oppi, ligger du trygt - så lenge den er hengt opp riktig.

Tenker du å ligge der alene? Vil du sole deg? Lese en bok i skyggen? Har du viltre småbarn som vil være med? Skal du ha med deg en reisehengekøye på tur? Dette er faktorer som bør tas i betraktning.

Dette bør du tenke på

Før du går til anskaffelse av den ultimate sommerdrømmen, må du bestemme deg for hvor den skal plasseres. Ta noen mål, så du vet hvor stor hengekøye du behøver. En bred hengekøye kan ha sine fordeler, enten du planlegger å ligge der sammen med noen eller ikke.

Den må henges opp riktig hvis du skal få full glede av den. Avstanden mellom festepunktene skal relatere seg til bredden på hengekøyen, og noen typer strekker seg voldsomt når du legger deg i dem.

Du kan henge den opp i tau i trær eller bjelker, eller du kan feste en øyeskrue i tak eller vegg, før du henger hengekøyen opp med en karabinkrok. Det finnes også ulike stativer som gjør jobben helt alene.

Ikke bare på sommeren: Også Fædrelandsvennens lesere er glad i hengekøyer. Her et bilde delt under vår Instagram-tag #fvnhelg, tatt av @atimaina Foto: @atimaina

— Har du barn som herjer, anbefaler jeg å finne en løsning med trær eller en vegg, heller enn å ha et stativ under hengekøyen som de kan slå seg på. Har du en bred køye, minst 160 eller 180 centimeter bred, er det plass til flere barn oppi. Det er kjempestas, sier Annie Jonsson.

Hun er daglig leder i Amajo, som driver med spesialløsninger for aktivitet og stimulering av funksjonshemmede. Da nettbutikken fikk inn noen hengekøyestoler i den forbindelse, ble det starten på Hengekøyeshopen for to år siden. Nå selger de hengekøyer året rundt, av ulike typer.

Noen sverger til hengematten, altså den med trespiler som holder duken flatt ut på sidene. En fordel kan være at du kan få sol på hele kroppen, men Jonsson advarer:

— Denne typen kan det være lett å falle ut av. Spilene kan få hengekøyen til å snurre rundt. Når du først er oppi, ligger du trygt - så lenge den er hengt opp riktig. En vanlig hengekøye uten spil, der stoffet er surret sammen i enden med et tau, er likevel mye tryggere.

Ligger du litt på skrå, holder du duken ut med kroppen. Da er det bare å la hvilepulsen finne deg, enten du soler deg eller puster rolig i skyggen.