Fordi de små, djevelske detaljene avgjør om du får det maksimale ut av opplevelsen , kan du i stor grad selv påvirke hvor bra festivalen blir for deg. Både mens du pakker bagen, og ved valg du gjør underveis. Pakk klærne i plastposer og ikke ta med deg det mest verdifulle du eier. Husk gaffateip, kondomer og to par solbriller. Paracet, lommelykt og dopapir. Vi har bedt erfarne festivalveteraner om å gi oss sine fem beste tips.

Karen Sofie Sørensen, daglig leder Brak

— Jeg liker best å gå på byfestivaler, men kan også sove i telt for å oppleve helt spesielle festivaler som Fres i Sogn. På årets festivalprogram står SPOT i Aarhus, Great Escape i Brighton, Nattjazz, Festspillene, Bergenfest, Bygdalarm, Øya, Periferifestivalen og flere.

1. Gå på konserter med ukjente band! Ikke vent til sent på kveld for å se headlinerne, men kom deg tidlig på konsertområdet og få med deg det som kanskje blir neste års headliner først.

2. Prøv å få sett så mange av favorittene dine som mulig, men ikke legg opp et for stressende program.

3. Ha med deg en nødlader til mobilen. Alle går alltid tom for strøm.

4. Vær sammen med vennene dine, ikke mobilen. Ikke prøv å filme konserten eller bruke tid på å fortelle Snapchat hvor kult du har det.

5. Planlegg middagen i forhold til konsertene du vil se, prøv å unngå tidspunktet da alle andre gjør det samme. Det er ofte overraskende mye god mat på festivalområdene, så gjør gjerne litt research.

Festival - kleenex.jpg

Martha Lyse, daglig leder STAR Rogaland

— Jeg har mer enn ti års festivalerfaring, både foran og bak scenen. Har vært på alt fra store engelske festivaler til små norske bygdefestivaler, og har en egen eske i klesskapet merket «festival kit».

1. Husk solkrem, solbriller og regnponcho.

2. Ikke sett opp teltet nær toalettene eller nærmeste gate på campingområdet, men sett det gjerne ved et landemerke sånn at du finner veien «hjem» igjen.

3. Pakk alltid noen varme klær. Tenk lag på lag.

4. Våtservietter, tørrsjampo og et par små håndklær (tørker raskere enn store badehåndklær) kommer du langt med.

5. Kjedelig kanskje, men sov når du kan, drikk nok (alkoholfritt) og spis innimellom. Da orker du å holde ut til siste festivaldag.

Festival - powerbank.jpg

Line Endresen Normann, daglig leder i Norske Konsertarrangører (som blant annet organiserer ca. 91 festivaler).

1. Lytt til musikken på forhånd. Da slipper du å gå glipp av noe du ikke visste at du likte. Ingenting er kjipere enn å oppdage fantastiske band et halvt år etter at du kunne sett dem live.

2. Kleenex er nyttig av to årsaker: Når det er tomt for toalettpapir og til tårevåte, magiske konsertøyeblikk.

3. Husk at du skal stå og gå i mange timer, så her gjelder joggesko med god såle — ikke Converse eller hæler. Ved regnvær, bruk støvler!

4. Tenk på at hørselen skal gi deg gode konsertopplevelser resten av livet. En pakke ørepropper i vesken er et must.

5. Dra tidlig til festivalområdet. Gjør deg kjent, få oversikt over hvor du finner scenene, mat, drikke, toaletter og sitteplasser under tak. Da sparer du tid når skumringen kommer og det er fullt av folk. I tillegg kan du ha fått med deg mange gode konserter tidlig på dagen.

Festival - telt.jpg

André Borlaug Grønningen, prosjektmedarbeider Brak

— Jeg har vært på Roskilde Festival 11 år på rad, hvert år siden jeg var 16 år. Har jobbet på mange festivaler og besøkt enda flere, men synes Roskilde er festivalen over alle. 70.000 mennesker tett sammen i telt.

1. Finn spillelisten til festivalen når lineup er klar og hør på den når du lager mat, går tur, barberer deg eller skifter sengetøy. Legg artistene du liker i en egen spilleliste. Del den med festivalvennene dine og hør den i hjel før festivalen.

2. Sett opp teltet i hagen til dine foreldre for å lufte det, sjekke at alt er på plass og - viktigst - impregnere det! Gjør det samme med festivalbootsene dine. Finn en liten presenning som dekker teltet i tilfelle uvær.

3. Ikke pakk for mye klær, men husk masse rent undertøy! Billig oljehyre kan være stiligere og varmere enn regnponcho. Converse i en utradisjonell farge, øyebind hvis du sover lett, reisehåndkle i mikrofiber, dopapir av god kvalitet, lommespeil, tørrsjampo (genialt!) og lommesprit.

4. Handle alt du trenger før du entrer festivalområdet. Å stå i milelang kø til campingutstyrsboden er ikke det første du vil etter å ha kjøpt deg et brett med øl.

5. Sett opp teltet og sørg for at alt er organisert før du setter deg ned og blir komfortabel med øl og venner. For mange ganger har jeg famlet meg tilbake til leiren i mørket for å finne et halvoppsatt telt, sovepose og tannkost i bunnen av sekken og liggeunderlaget under kompisen og ei dame.

Festival - gelesåle.jpg

Karianne Hammerstrøm, har vært på alle Øyafestivalene.

— Jeg er sikkert både bedagelig anlagt og redd for forandring, så andre festivaler jeg har vært på er stort sett Norwegian Wood og den slags. Camping er ikke helt min greie.

1. Det er ofte trengsel helt forrest eller sånn midt på under konsertene. Om du klarer å komme deg inn på siden i et slags mellomfelt foran scenen, er det gjerne overraskende god plass. Du trenger ikke være ute i veldig god tid.

2. Gå på do før du må veldig. Du vil ikke risikere kø når det er helt akutt, og om du følger god festivalkutyme går du dessuten på do der hvor det er do, ikke andre steder.

3. Gel-innleggssåler er topp i Converse.

4. Ha alltid med en varm kardigan eller lignende, kanskje også en lue. Plutselig regner det, og selv om du løper og kjøper en regnponcho kan det bli kaldt. Vi bor tross alt i et land for spesielt interesserte.

5. Ha på klær med lommer i. Da kan du legge igjen bagen eller vesken under et tre, og ta nøkler, penger og mobil med deg om du vil frem og hoppe.

Regnponcho.jpg

Bjørn Hagerup Røken, festivalsjef for Ranglerock på Bryne

— Flere års erfaring med urinstøv og langstøvler på Roskilde. Har begynt å sette mer pris på sentrale byfestivaler som Øya, festivaler med x-faktor som nydelige Bygdalarm og små intime innendørsfestivaler som Ranglerock.

1. Aldri slå leir i en grop.

2. Gå med rumpetaske. Ekstremt praktisk, dessuten er det normcore, så du ser også veldig kul ut.

3. Kast en bh på scenen hvis artistene virker uinspirerte. Ha gjerne et lager i rumpetasken. (Ikke regn med å få dem tilbake).

4. Trå forsiktig, spesielt om du bærer på alkohol. Ikke digg å dusje i ølsprut. Hvis noen søler øl på deg, smil og le tilbake. Det blir garantert god stemning, og du vil trolig få en gratis øl uten å gå glipp av konserten.

5. Prøv å ha den mest obskure band-tskjorten.

Festival - såpebobler.jpg

Kirsti Aksnes, festivalsjef for Bygdalarm

— Jeg arrangerer Bygdalarm for niende år på rad. Mitt beste festivalminne var Ash på Slottsfjell. I år skal jeg på Festidalen, Tynesfest, Malakoff-festivalen og Øya.

1. Enten jeg går med kjole, shorts eller bukse, en varm strømpebukse har reddet meg mang en gang. Tar liten plass, men varmer stort!

2. Jeg har alltid snop på lur, mest fordi jeg blir enormt sur når jeg blir sulten, men også fordi det er kos å dele med folk. Ingen smiler mer enn de som får et surprise Smurfedrops under en deilig konsert. Anbefaler også å ha med en styrkende energibar, da holder du lenger på dansegulvet.

3. Kos deg, le og prat med venner - men hold kjeft når det gjelder! Er du pratesyk, finn deg en plass langt bak.

4. Ingenting skaper mer stemning på en festival enn såpebobler! Artister og publikum blir euforiske. Vil du få deg nye venner, er dette veien å gå. Del raust på boblene!

5. Ta deg et bad. Enhver festival med respekt for seg selv har en fjord i nærheten, og ethvert sommerkokt hode blir som nytt etter et friskt bad. Selvsagt før du tar deg en leskende øl. Bruk sunt bondevett!