Ordet troll er mye brukt for å beskrive folk som oppfører seg dårlig på nett. Du vet kanskje hvem. De som sprer vulgær rasisme. De som bruker enhver anledning til å snakke om hvordan Arbeiderpartiet ødelegger landet. De som oser av forakt mot kvinner.

På svensk TV3 har Robert Aschberg begitt seg ut «i den vildmark som är internet för att jaga fatt på anonyma nättroll som gör livet till ett helvete för sina offer». Programskaperne har lyktes i å spore opp hvem som står bak hatske kommentarer, og har konfrontert dem. Programmet heter «Trolljägarna». Det er en catchy tittel, et interessant program og et programkonsept som kan være på vei til Norge.

vignett øyvind strømmen.jpg

Blant dem han konfronterer er mennesker som kommer med grov rasisme, folk som truer journalister og folk som hetser kvinner som på en eller annen måte har markert seg.

Blant ofrene som fikk snakke på «Trolljägarna» var en ung kvinne som klaget på at en T-skjorte med bilde av rapperen Tupac ble solgt hos Hennes & Mauritz. Hun pekte på at han er dømt for et seksuelt overgrep. I kommentarfeltet på kleskjedens Facebooksider ble hun møtt med grov sjikane, delvis av seksuell karakter, og med oppfordringer til selvmord. Adressen hennes ble lagt ut. Alt på Hennes & Mauritz' Facebook-side.

Hva er egentlig et troll?

Ordet — som er hentet fra amerikansk internettsjargong og ikke egentlig fra norske folkeeventyr - betyr noe annet enn mange tror.

Opprinnelig var et troll en person som laget bråk, startet krangler eller fornærmet folk, helst med kommentarer langt utenfor tema for diskusjonen. Trollene gjorde ikke dette fordi de var rasister, kvinnehatere eller ekstremister, men fordi de syntes det var gøy. Ordet troll kommer ikke bare fra trollene i eventyr og filmer, men også fra trolling - det engelske ordet for dorging. Et troll slengte ut sine agn, og håpet på at noen skulle bite på.

«Ikke mat trollet», sa gjerne rutinerte nettdebattanter når et troll av denne typen dukket opp. Om slike troll ikke fikk oppmerksomhet, ville de slenge ut agnet et annet sted.

Les også: |

|

Noen av dem Aschberg jaktet på, var nok troll. Andre var noe annet. Troll bør ikke forveksles med rasister, kvinnehatere eller folk som identitetstyven Aschberg avslører i et av programmene. Troll kan ha humor. De kan være godsinnede. Netthatere er ikke det.

Det begge kan lide av, er imidlertid mangel på folkeskikk. Det er blitt gammeldags å snakke om den. Samtidig har utviklingen på internett sørget for at manglende folkeskikk ikke lenger er noe du bare møter hos naboen eller hos et fjols som dukker opp på en fest hos en felles bekjent. Smarttelefoner, nettbrett og laptoper tar den inn i nye sfærer. Det er blitt enklere å være uhøflig, ubehagelig og kvalm, også mot vilt fremmede.

Og derfor burde vi iblant la debatter om ytringsfrihet og ytringsansvar ligge, og heller snakke mer om nettopp den gode, gamle folkeskikken.