Tidlig i november 2011 ble fire menn arrestert i den amerikanske delstaten Georgia, mistenkt for å ha planlagt flere terrorangrep, inklusive angrep utført med det kjemiske våpenet ricin. De fire mennene skal ha tilhørt en høyreekstrem militsgruppe.

Den amerikanske menneskerettsorganisasjonen Southern Poverty Law Center har samlet en liste over høyreekstreme terrorplaner og -angrep siden 1995. Det er snakk om mange titalls saker. Noen av dem involverer mennesker som ganske åpenbart var psykisk ustabile. Andre involverer grupper som har samlet våpen, bygget bomber og planlagt udefinerte angrep.

vignett øyvind strømmen.jpg

Noen hendelser på listen virker å være ganske tilfeldige. Andre eksempler virker godt planlagt. På listen finner man skyteangrep, bombeangrep, og sågar et eksempel der en mann var i ferd med å lage en såkalt «skitten bombe», en bombe med radioaktivt materiale.

Hvert eneste år er det slike saker. I år har det vært iallfall tre.

8. juni drepte Jerad og Amanda Miller to politimenn og en tredje person i Las Vegas, motivert av en noe uklar ideologi.

I april drepte 73 år gamle Frazier Glenn Miller tre mennesker. Miller har lang fartstid på ytterste høyrekant i USA, blant annet som leder av White Patriot Party. Skyteangrepene hans rettet seg mot to jødiske institusjoner.

I mars ble Robert James Talbot arrestert. Han hadde dannet en organisasjon han kalte American Insurgent Movement, og planla angrep mot blant andre muslimer. Høyreekstremisme er kort fortalt en konsistent og svært virkelig terrortrussel i USA; en trussel som ofte underrapporteres i både amerikanske og internasjonale medier.

LES OGSÅ:

I tillegg betraktes mange av angrepene — utført av enkeltpersoner - som «ensom ulv»-angrep. Det til tross er det ofte liten tvil om hvor motivasjonen kom fra: hatpropaganda rettet mot myndigheter og minoriteter, nettsamfunn som flommer over av hat og ikke minst litteratur som spres i høyreekstreme subkulturer.

De fire arresterte mennene i Georgia - som alle var pensjonister - hadde en åpenbar tilhørighet til en slik subkultur, den såkalte patriotbevegelsen. De skal også ha vært motivert av en onlineroman skrevet av en av denne bevegelsens ideologer, Michael Brian Vanderboegh.

Ifølge Vanderboegh selv er boken en advarsel om en mulig, kommende borgerkrig i USA, en krig han selv hevder å frykte. Den starter med en patriot som - forskanset i huset sitt - massakrerer myndighetenes «bøller». Boken forteller også om et gassangrep som dreper tusenvis. Og Vanderboeghs påståtte frykt for borgerkrigen til tross: Det er ingen tvil om at terroristiske «patrioter» er heltene i fortellingen.

Patriotbevegelsen er helamerikansk, selv om enkelte av ideene deres spres utenlands - også til Norge. Saken fra Georgia kunne likevel ha satt søkelys på sammenhengen mellom borgerkrigsfantasier i ord og borgerkrigsfantasier i handling.

Og den kunne reist spørsmål rundt hvordan både ensomme og mindre ensomme ulver springer ut fra subkulturer som finnes både på og utenfor internett.