For noen uker siden stormet det unge ekteparet Amanda og Jerad Miller inn i en pizzasjappe i Las Vegas. Der skjøt og drepte de to politimenn, mens de ropte: «Dette er en revolusjon!».

vignett øyvind strømmen.jpg

De kastet et flagg over en av de døde politimennene: Et flagg som kanskje ikke har all verdens betydning for nordmenn, men som i USA er tungt av konnotasjoner. Det var det såkalte Gadsden-flagget, et gult flagg med en klapperslange og teksten «Don't tread on me». Flagget skriver seg fra den amerikanske revolusjonens dager. Uttrykket «Don't tread on me» dukker også opp andre steder — det er blitt et slags slagord for tilhengere av det amerikanske fotballandslaget, det dukker opp hos en ordfører som endelig gjør opprør mot et undertrykkende regime i den apokalyptiske TV-serien «Jericho«og det brukes - ikke minst - av den sterkt høyreorienterte, amerikanske Tea Party-bevegelsen. Det dukker også opp blant militsbevegelser lenger til høyre.

Sammen med Gadsden-flagget plasserte ekteparet Miller også en swastika, et hakekors. Det synes åpenbart at ekteparet Miller var inspirert av en variant av høyreekstremt tankegods.

Etter å ha drept de to politimennene, dro ekteparet Miller videre til et lokalt kjøpesenter. Der ble enda et menneske drept. Deretter fulgte en skuddveksling med politiet, der Jerad ble drept og Amanda Miller til slutt skjøt seg selv. Det betyr at det er en del svar vi neppe noen gang kommer til å få.

Men i den digitale tidsalderen har vi flere spor å gå etter. Både Amanda og Jerad var på Facebook. På Facebook-profilene deres kunne både journalister og andre, drevet av ren nysgjerrighet, bla seg bakover. Det var nok å finne. Facebook-sidene deres viser hvordan de så på amerikanske myndigheter som «fascistiske», hvordan de lånte ideer fra den profilerte konspirasjonsteoretikeren Alex Jones, og hvordan de også hentet tankegods fra militsgrupper langt til høyre for folkeskikken.

Blar man seg bakover kan man også spore det som ser ut som en radikaliseringsprosess, frem til den siste Facebook-oppdateringen Jerad Miller etterlot seg, skrevet dagen før de gikk amok. I den står det: «En ny dag gryr. Måtte alt vi kommer til å ofre være verdt det».

Et par dager tidligere postet han en tegning som viser en satanisk figur som kontrollerer både eselet (Demokratene) og elefanten (Republikanerne), og som vernes av mengder av store konserner, blant dem mektige mediebedrifter, væpnet med politiskjold og køller.

Det er en mørk verden, og det var i en mørk verden ekteparet Miller levde: En verden med hemmelige, ondskapsfulle eliter, med konspirasjoner og med korrupte og totalitære myndigheter. Saken i Las Vegas er en påminnelse om at konspirasjonsteorier kan være farlige. De kan drepe. Det er også en påminnelse om hvordan de kan ødelegge liv. Amanda og Jerad Miller brakte mørket til en pizzasjappe i Las Vegas. Andre blir bare boende i det.