For mange blir frokost nærmest sett på som et nødvendig onde som det er om å gjøre å få unna så fort som mulig. Hadde det eksisterte en hurtigvirkende frokostpille uten bivirkninger, er jeg sikker på at det ville blitt en umiddelbar bestselger.

70053652.jpg Foto: Microstock

— Hotellene vet at en god frokost kan utgjøre forskjellen på hvilket hotell folk velger.

Selvsagt kan vi også sitte lenge å kose oss i helgene med både egg og bacon og all slags godsaker, men vi er ennå langt unna å sette pris på dagens første måltid slik de gjør i f.eks. Frankrike og til og med England. Vi ser imidlertid en endring på dette i hotellbransjen, der konkurransen om å tilby landets beste frokost har blitt en prestisjefull knokkelkamp de siste årene. Når du er på hotell og slipper å lage frokosten selv, er det fort noe annet. Og hotellene vet at en god frokost kan utgjøre forskjellen på hvilket hotell folk velger.

VIGNETT BIRKELAND.jpg

Selv om ernæringsfysiologer for lengst har tilbakevist det at frokost er dagens viktigste måltid, synes jeg vi burde blir enda flinkere til å anerkjenne hvor viktig det er for vår egen trivsel å få en god start på dagen. Å stå opp bare 15 minutter før man pleier gjør en stor forskjell og gjør at du virkelig kan finne roen og bytte ut en stressende start på dagen med en start full av energi og gode følelser.

87139547.jpg Foto: Microstock

— Der jeg spretter opp for å gå løs på dagen så tidlig som mulig, finnes det en annen i huset som gjerne vil at dagen ikke skal starte før om noen timer.

Hvis det er stress du er ute etter, så finnes det nok av det utover dagen.

Før jeg ble sammen med min kone for 17 år siden, var jeg ikke klar over at det fantes et parallelt univers. Et univers hvor alt var nesten likt som i mitt eget, men likevel så uendelig forskjellig. Dette la jeg spesielt merke til om morgenen.

Der jeg spretter opp for å gå løs på dagen så tidlig som mulig, finnes det en annen i huset som gjerne vil at dagen ikke skal starte før om noen timer. A- og B- mennesker kalles det - veldig upraktisk kalte jeg det i begynnelsen. Nå vet jeg selvsagt bedre.

92465993.jpg Foto: Microstock

— Det åpnet seg også en ny verden av frokostblandinger som jeg ikke visste om tidligere.

For vi som kapper med fuglene om å stå tidligst opp, må selvsagt ha respekt for at ikke alle har det sånn. Hjemme hos oss har vi løst det med at jeg står tidlig opp for å lage frokost til de andre. Før du tenker at jeg er drømmemannen, kan du bare ta det helt med ro - jeg glemmer å ta opp dosetet og legge tilbake fjernkontrollen jeg som alle andre menn.

For å ha en best mulig morgen, skjønte jeg fort at det dreide seg om å planlegge og at man virkelig kan lage veldig mye god mat kvelden før. Det åpnet seg også en ny verden av frokostblandinger som jeg ikke visste om tidligere. For en som var vokst opp med corn flakes og puffet ris, var det virkelig et kvantesprang frem til å lage sine egne frokostblandinger. Og den trenger du ikke lage kvelden før. Den holder seg i mange uker på lufttette glass.

63182221.jpg Foto: Microstock

Oppskrifter

Croque moniseur (4 stk)

Jeg smakte croque monsieur på en fransk kafé for 15 år siden og det har vært en frokost— og lunsjfavoritt siden. Denne klassikeren lages med bechamel-saus, skinke og toppes med ost og kan varieres ganske mye. Den kan fint lages dagen før og stekes i ovnen mens du går i dusjen.

50 g smør

50 g hvetemel eller glutenfri lys melblanding

5 dl melk

½ ts salt

1/5 ts muskat, ferskrevet

1 ts sennep

8 skiver loff eller landbrød

4 skiver skinke

3 dl revet ost

Hobbykokken_Frokost_01.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Smelt smøret i en gryte på ­middels sterk varme.

Tilsett melet og rør rundt til du har en jevn masse.

Tilsett melken litt etter litt, etterhvert som det tykner. Sausen er ferdig når den har konsistens som grøt, ca. 5-7 minutter.

Tilsett sennep, salt og muskat og rør godt rundt.

Croque monsier lages med to ­skiver brød, så smør et tynt lag med hvis saus på begge skivene og legg en skinkeskive i midten. Legg sammen skivene og ha enda et tynt lag med hvit saus oppå den øverste skiven og ha på litt revet ost. Lag alle skrivene du skal, dekk med plast og ha i kjøleskapet til dagen etter.

Før du går i dusjen, setter du sandwichen inn i kald stekeovn, skrur på 200 grader og lar dem steke i ca. 15 minutter. De er ferdige når osten er gyllen.

Hjemmelaget musliblanding

300 g havregryn

75 g solsikkekjerner

100 g mandler, grovhakket

75 g valnøtter, grovhakket

50 g hasselnøtter, grovhakket

100 g rosiner

25 g brunt sukker

¼ ts havsalt

1 dl eplejuice

2 ss honning

1 ss smør

150 g tørket frukt og bær (f. eks. aprikos, tranebær, blåbær)

Hobbykokken_Frokost_03.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Rør sammen alt det tørre med unntak av sukker og tørket frukt/bær. Ha eplejuice, smør, sukker og honning i en mellomstor gryte og varm opp til alt er løst opp. Hell blandingen oppi det tørre og rør godt sammen.

Hell blandingen over på et bakepapir på stekebrett og fordel den jevnt utover. Stek musliblandingen midt i ovnen på 130 grader uten varmluft i ca. 45-60 minutter, til blandingen har en jevn brunfarge. Rør i blandingen ca. hvert kvarter for å få et jevnt resultat.

Quiche lorraine— muffins (6-8 stk)

Quiche lorraine er en klassisk fransk terte som gjør seg utrolig godt til både frokost og lunsj. Den lager jeg til vanlig med en litt omfattende tertedeig, men når det er snakk om frokost skal det går fortere, og da kan du bruke ferdig butterdeig.

5 stk butterdeigsplater, ferdig tint

6 egg

3 dl melk

½ ts salt

½ ts pepper

100 g skinke

100 g ost, revet

Hobbykokken_Frokost_05.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Bland sammen egg, melk, salt og pepper med en visp.

Kjelve ut butterdeigen til ca. 3-4 mm tykkelse og stikk ut sirkler med en omkrets på ca. 10 cm. Ha butterdeigen oppi muffinsformer i metall og hell oppi fyllet.

Stek på 180 grader i ca. 15 minutter. Oppbevares i kjøleskapet over natten og kan enten spises kalde eller varmes opp på morgenen.